Politikk

Glad for at plattformen toner ned «klimatøyset»

Frp-politiker Kent Andersen kaller CO2-kutt for selvbedrag. Høyres Nikolai Astrup vil ikke kommentere og viser til plattformen.

Da Høyre og Frp hadde lagt fram regjeringsplattformen forrige mandag kveld, skrev Kent Andersen (Frp) på Twitter:

«Veldig fornøyd med at regjeringen nedtoner #klimatøyset. Enden er ikke nær, CO2 kutt er selvbedrag, og hysteri redder ingenting. #frp».

Vil ikke utdype. Andersen er styremedlem i Oslo Frp og skriver på sin Twitter-profil at han «Elsker debatt & sette ting på spissen». Han vil ikke kommentere meldingen nærmere. Det vil heller ikke leder for Oslo Frp, Christian Tybring Gjedde.

Miljøpolitiker i Høyre, Nikolai Astrup, sier følgende til meldingen:

– Jeg forholder meg til regjeringens plattform, og den legger opp til en meget offensiv politikk som langt overgår den rødgrønne regjeringen på dette området.

– Har han rett i at regjeringen nedtoner klimaproblemstillinger?

– Klima og miljø er en del av regjeringens verdigrunnlag. Forvalteransvaret og føre-var-prinsippet tegner en høyere himmel over alle politikkområder som regjeringen skal befatte seg med, sier Astrup i en e-post.

Snakker til skeptikerne. Valgforsker Anders Todal Jenssen tror Kent Andersen først og fremst snakker til sitt hjemmepublikum med meldingen.

– Blant Frp-velgerne er det mange som ikke tror på at det foregår klimaendringer. Det motiverer mange av dem til å si at det å bruke penger på å redusere klimagassutslipp, er bare tull, sier han.

Jenssen tror at de politikerne som diskuterer regjeringssamarbeid og fordeler ministerposter, overser utspillet fra Andersen «ganske glatt».

– Hvilken betydning har det for politikken til en ny regjering at Frp har mange velgere som ikke tror på klimaendringer?

– Det betyr nok at hvis Høyre skulle kreve mer penger over statsbudsjettet til klimatiltak, får det ikke mye sympati hos Frp, og de må ty til hestehandler på andre områder for å få det til.

Små forskjeller. Todal Jenssen viser dessuten til at Høyre selv ikke har så store ambisjoner for klimapolitikken.

– Det virker som de aller fleste partiene venter på at vi nå skal finne på en dings som skal løse problemet, og så kan vi fortsette å pumpe olje og gass.

Todal Jenssen mener forskjellen mellom de rødgrønnes politikk og Høyre-Frp-plattformen er «bekymringsfull liten» hvis man tar et grønt perspektiv.

– Retorikken var kanskje litt høyere fra de rødgrønnes side. Problemet var mer erkjent, viljen til å gjøre noe også større. Men problemet var at Arbeiderpartiet ikke var villige til å erkjenne at deres filosofi om vekst med vern opplagt er feilaktig. De satset på bare å gjøre mer av det samme man hadde gjort, og håpet litt på månelandingen og at Kyoto 2 skulle løse de store problemene på internasjonal basis, sier valgforskeren.

Frp-seier. I en kommentar til regjeringsplattformen sier Bellona-leder Frederic Hauge at det mellom linjene er «lett å lese at Frp har vunnet klimakampen i forhandlingene». Til Kent Andersens Twitter-melding sier Hauge at det er lite vits å bruke tid på «folk som ikke kan lese forskningsresultater».

– FNs klimapanel er krystallklare: Den samlede klimaforskningen viser at det nå er 95 prosent sikkert at mennesket står for størsteparten av den globale oppvarmingen, sier Hauge.

Han mener at Høyre og Frps plattform burde vært mer ambisiøs.

– Den siste rapporten fra FNs klimapanel var en ordre fra kloden om en helt ny kurs, og på den bakgrunn leverte ikke Høyre og Frp varene. Samtidig har ikke de rødgrønne gitt oss annet enn åtte tapte klimaår. Noen gledelige punkter finnes i plattformen, som skattefradrag for ENØK-tiltak i husholdningene, sier Bellona-lederen.

Nikolai Astrup mener de to partiene har lagt fram den mest ambisiøse klimapolitikken i noen norsk regjeringsplattform.

– Miljøbevegelsen skal være utålmodig, men det hadde ikke skadet om Frederic Hauge kunne påpeke at dette er betydelig bedre enn det de rødgrønne har levert, sier Astrup.

Han lister opp blant annet en raskere omstilling av transportsektoren, grønn skattekommisjon og «mye mer som stort sett er stemt ned av de rødgrønne i Stortinget de siste årene».

'Mest ord'. Alle skjønner at Norge må komme i gang med å investere i annen virksomhet enn olje og gass som vi kan leve av framover, mener valgforsker Anders Todal Jenssen. Men han synes det gjenstår å se om en ny regjering faktisk gjør noe med det.

– Jeg har hørt skiftende regjeringer snakke om det. Stoltenberg sa også at det er veldig viktig at vi beskytter fastlandsnæringene. Til nå har Erna Solberg bare føyd seg inn i rekken, sier han.

I valgkampen debatterte Høyre-lederen og statsminister Jens Stoltenberg norsk oljeavhengighet. Solberg sa blant annet at hun håper miljøteknologi gjør at befolkningen slipper å gå ned i levestandard for å løse klimautfordringene.

Todal Jenssen påpeker at Norges mulighet til å redusere utslippene blir et lite bidrag sammenlignet med land som Kina og USA. Men han understreker at hvis Norge ønsker å ha en moralsk troverdighet når vi krever at noe skal skje internasjonalt, har det noe å si hva Norge gjør hjemme.

– Vi har forholdsvis store ressurser til å prøve å utvikle renseteknologi og i større grad enn mange andre gode forutsetninger for å utvikle mer fornybar energi. Vi har et høyt teknisk kompetansenivå og naturlige forutsetninger for å se på energiøkonomisering på interessante måter, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk