Tre turgåere gikk seg fast ved Vøringsfossen mandag kveld. En kvinne ble hentet ut med helikopter, mens to menn takket nei fordi de fryktet regningen.

Politiet fikk melding like før midnatt om at tre personer som var på tur på nedsiden av Vøringsfossen i Eidfjord, hadde gått seg fast.

Polakker ble. En tysk kvinne ble hentet med redningshelikopter klokken 4, mens to polske menn valgte å ikke bli med.

– De ønsket ikke å bli med. Forklaringen skal være at de var redde for at de måtte betale redningsaksjonen dersom de ble med helikopteret, sier redningsleder Bjørn Jarle Åmlid ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge til NRK, melder NTB.

De to skal være fjellvante og var godt utstyrt for turen.

Be om hjelp! Redningsleder Åmlid sier til Vårt Land at det hender at utlendinger, særlig fra Øst-Europa, takker nei til hjelp på grunn av frykt for regning, noe de er vant med fra hjemlandet.

– Men det ville ikke kommet noen regning fra oss. Det må være grov uaktsomhet inne i bildet dersom vi sender regning, og det skjer svært sjeldent, sier han.

Regningsfrykt er altså helt unødvendig. Budskapet fra Hovedredningssentralen er nemlig det stikk motsatte:

– Er du i en farefull situasjon er det bedre å ringe oss, enn å vente på at det går over. Bedre føre var enn etter snar, er budskapet, sier han

Åmlid sier de følger med på de polske turgåerne. Selv om de er godt utstyrt er det rasfaren han er bekymret for.

– Jeg har ikke fått snakket med redningsmannen, men er ganske sikker på at han har forklart at regningsfrykten er ugrunnet. Men vi kan ikke tvinge noen til å bli med, sier han.