Nyheter

Frp er 
ikke lenger 
KrFs verdivenn

Storparten av KrFs fylkesledere kan ikke lenger nevne verdisaker der Frp er en alliert. Avstanden har blitt tydeligere.

Det går frem av en spørrerunde Vårt Land har foretatt blant 17 av KrFs 19 fylkesledere. Svarene tydeliggjør at fellesskapet mellom KrF og Frp har skrumpet kraftig inn de siste fem årene:

• 2009 – 2013, rødgrønn tid: Deler av KrF-grasrota heiet frem Frp som alliert mot rødgrønne «verditrusler», spesielt i saker som ekteskapsloven, Israel og familiepolitikk.

• Februar 2015: På åpent spørsmål om hvilke saker som samler KrF og Frp strever nå en rekke fylkesledere med å løfte frem fellessaker mellom partiene.

LES MER: Skal unngå budsjettkrangel

Strever

På spørsmål om det fortsatt finnes viktige saker partiene deler og bør samarbeide om, strevde fylkestoppene tydelig med svaret:

– Det er nesten ille at jeg blir så i beit på det spørsmålet. Hadde du spurt meg hva vi ikke kunne samarbeide om, hadde jeg lekset opp en hel del, svarer Morten Halling, fylkesleder i Oppland.

Både han og flere andre ber om tenkepause. Svar som «Det kan jeg ikke svare på stående fot», er gjengangere.

Følg oss på Facebook og Twitter

Generelle saker

Når fylkestoppene får tenkt, nevner de i hovedsak tradisjonelle, hverdagspolitiske felt. Hyppigst nevnt er samferdsel. Flere trekker også frem friskoler, nedbygging av byråkrati, satsing på rusbehandling og frivillighetspolitikk.

Kontrasten er stor fra den siste tiden under rødgrønt styre, da deler av KrF-grasrota heiet fram Frp som alliert i verdikonservative spørsmål. Nå vektlegger kun en av de 17 fylkeslederne Frps rolle som forsvarer av kristne grunnverdier. Et fåtall svinger innom vennskapet partiene har markert med Israel. Ingen nevner ekteskapsloven, mens ett par sveiper innom reservasjonsrett. Verdisaker nevnes oftere som kilde til frustrasjon enn felles grunn.

Fortsatt nevnes enkelte felles verdisaker, som økt engangs­støtte for fødende og stopp av tidlig ultralyd. Men kun et fåtall trekker frem dette.

KrF-ernes svar er interessante, mener valgforsker Bernt Aardal:

– Når man griper til saker som vei og byråkratiforenkling, er det fordi de er ikke-kontroversielle saker. Det tyder på at har blitt vanskeligere å finne felles grunn i verdisaker.

Aardal viser til at KrF og Frps antatte verdifellesskap hele tiden har bygget på ulike premisser. Der Frps begrunnelse gjerne er knyttet til tradisjon, har KrF bygget på tro. Den avstanden har blitt tydeligere.

LES MER: Skal jakte på grep mot budsjettkrangel

Står fast i ruskevær

Da KrF skulle velge side i regjeringsspørsmålet før forrige stortingsvalg, trykket store, viktige fylkes­lag vestpå om å dele statsrådsbord med Frp. Nettopp ­politisk fellesskap ble brukt som argumenter.

De siste måneders ruskevær mellom KrF og Frp, rundt saker som asylbarn, Sandberg-utfall og søndagshandel, har fått samlivet til å gynge. Spesielt Sandberg-saken trekkes fram som et utspill som «gikk rett i strupen på KrF som parti».

Like fullt ser KrF-lederne dette mest som et kommunikasjonsproblem. De slutter tungt opp om samarbeidsavtalen.

LES MER: Ber Erna sette Sandberg på plass

Husker rødgrønt

Alternativet framstår nemlig verre. Årene med rødgrønt styre synes dypt rotfestet i hukommelsen:

– Det er mange som ikke har glemt hvordan Arbeiderpartiet håndterte KrF i disse åtte årene. Flertallsregjeringen banket gjennom saker på kammerset, og var svært lite mottakelige for innspill. De flyttet mange viktige verdisaker, til høylytte protester fra KrF, sier Olav Ingebjørn Moe, fylkesleder i Østfold.

Han mener dynamikken er bedre nå, trass i at «det kan virke litt kaotisk til steder». Det støtter flertallet av fylkestoppene, blant dem Rogalands fylkesleder, Per Kåre Foss:

– Den retningen vi staket ut ved valget i 2013 var et greit alternativ. Det var ikke så mange andre alternativer, sier fylkestoppen.

LES MER: Solberg friskmelder det borgerlige samarbeidet

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter