Fjordman er tilbake - Vårt Land
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
201704_.jpg

For ett år siden var plassen foran Oslo domkirke full av blomster. Nå har debattklimaet hardnet, mener Shoaib Sultan i Antirasistisk senter. Foto: Berit Roald, Scanpix

Samfunn

Fjordman er tilbake

Ett år etter blomsterhavet er skribenten aktiv som aldri før.

Skribenten Peder Jensen, som bruker aliaset Fjordman, gikk under jorden rett etter 22. juli i fjor. Nå er skribenten tilbake for fullt. Han skriver innlegg på blogger som Gates of Vienna og Euronews. I tillegg har han begynt å skrive artikler for den politisk konservative og islamkritiske amerikanske nettavisen Front Page Magazine, som har publisert ni artikler undertegnet Fjordman siden april.

Hardere tone. Rådgiver Shoaib Sultan hos Antirasistisk Senter overvåker de høyreradikale bloggerne.

– I en periode etter 22. juli var de mer forsiktige. Nå har jeg inntrykk av at de er på samme nivå som før, og kanskje hakket verre. Ordbruken er spesielt skarp på sosiale medier og i en del blogger, sier Sultan.

En hardere tone blant de høyreradikale skyldes blant annet at flere tar til motmæle mot dem på nettet, påpeker Sultan.

– Dette er stort sett folk som alltid har vært uenige i høyreradikale standpunkter, men som ikke har orket å svare. Nå besvarer de i større grad disse standpunktene med motargumenter.

Heltestatus. – Hvilken status har Fjordman blant høyreradikale bloggere nå etter 22. juli?

– For en god del er han nok fortsatt den store helten. Jeg ser ikke tegn til at det tas noe oppgjør med disse ideene. De høyreradikale distanserer seg fra voldshandlingene, men holder fast ved ideene som ligger bak.

Sultan påpeker at de høyreradikale bloggerne er blitt mer synlige det siste året, fordi de har fått slippe til i avisspaltene.

– Samtidig fortsetter de å klage på at de ikke kommer til. Det de egentlig ønsker er å ikke bli motsagt, konstaterer Sultan.

Nye artikler. Peder Jensen har siden midten av 2000-tallet skapt seg et navn som høyreradikal blogger under pseudonymet Fjordman. Først gjennom sin egen blogg, deretter som essayist for andre blogger og nettmagasiner. Jensen skriver på engelsk, og har nådd ut til et internasjonalt publikum.

Etter 22. juli tok Peder Jensen en pause fra skrivingen. I oktober dukket han opp igjen. Da skrev han innlegg under fullt navn i norske aviser. Frem til januar skrev han også noen essay. Så ble det stille igjen.

Men da Breivik-rettssaken tok til i april ble Jensen igjen aktiv. På Front Page Magazines nettsider kommenterte Jensen rettssaken. Han har også skrevet artikler som Hvordan islam drepte den gresk-romerske sivilisasjon og Prisen for europeisk immigrasjon.

ensen var innkalt som vitne i Breivik-saken, men vitnemålet ble trukket. Han har siden publisert på nett sine svar på spørsmålene som Breiviks forsvarere stilte ham. Vårt Land har gjort en rekke forsøk på å få Peder Jensen i tale, men har ikke lyktes.

Overvåker nettet. Journalist Øyvind Strømmen har fulgt Peder Jensens blogging i flere år, og kom i fjor høst med boken Det mørke nettet – om høyreekstremisme, kontrajihadisme og terror i Europa.

– Har Jensen endret seg siden 22. juli, slik du ser det?

– Nei. Han har vært opptatt av å ta avstand fra Breivik, og når han har skrevet i norske, etablerte medier har han forsøkt å fremstå som islamkritiker. Men hans budskap er det samme som før. Det er slett ikke islamkritikk han driver med. Hans budskap er fascistisk, sier Strømmen.

Det verste. I et intervju med det tyske magasinet Junge Freiheit fra januar i år sier Jensen at islam er «et sekundært spørsmål». Han uttaler at det er «kulturmarxistenes eller marxismens forkjempere» som har «bidratt til Vestens tilbakegang». Jensen beskriver det å bli en del av Breivik-saken som det verste som har hendt ham. «Etter å ha kommet til sans og samling, og igjen ladet mine mentale batterier, bestemte jeg meg for likevel å fortsette. Jeg forble dedikert til sannheten. Det som var sant før Brevik var også sant etter Breivik,» forteller Jensen til Junge Freiheit,

Fjordman har ikke skyld i 22. juli, mener journalist Øyvind Strømmen:

– Han har skyld i sine egne ideer. Jeg tror ikke han har fått mer respekt det siste året. Jeg tror tvert imot at en del folk vil ha mye vanskeligere for å la seg overbevise av ham når man ser hvilken sammenheng hans tenkning er blitt satt i, sier Strømmen.

Mer å lese
annonse
Kjøp enkeltutgaver
Kjøp dagens avis Mange av Vårt Lands artikler finnes kun i papirutgaven.

Betanien-skandalen skal granskes på nytt

Sammenlignet sionister med IS

Men jeg er ingen rabiat morder, skriver Suzannes Aabel.

– Uaktuelt å gjere barnehagen gratis

«Jeg er for retten til liv, men ...»

Alle er for retten til ytringsfrihet – uten forbehold! Hvorfor er det ikke slik når vi snakker om retten til liv? spør Erik Lunde.

Vil kartlegge muslimers holdninger til karikaturterror

Vil ha gratis barnehage for å stoppe naving

Men førskulelærar trur banksjefens forslag kan ende i obligatorisk barnehage.

Forstår grunnene for å angripe Charlie Hebdo

En av fire britiske muslimer har «noe sympati med motivene» bak Paris-terroren.

Innstiller Hadia Tajik som nestleder

IS ber kvinner holde seg hjemme

Nytt manifest slår fast at jenter kan gifte seg når de er ni, og at de kan være borte fra hjemmet hvis de driver hellig krig eller studerer religion.

VÅRT LAND - EN BRO MELLOM MENNESKER, TRO OG TANKE