Nyheter

Fastleger må 
droppe spiral-nekt

Helsetilsynet har avgjort at fastleger ikke kan reservere seg mot 
å sette inn spiral. – Jeg har blitt ilagt yrkesforbud, mener reservasjonslege.

På bakgrunn av fem saker fra Telemark har Helsetilsynet kommet med en prinsippavgjørelse:

• Ingen leger kan nekte å sette inn spiral.

• Det er ikke lov å lage felleslister for at noen skal slippe unna å yte helsetjenester.

Fastlege Gunnar Grøstad Johnson i Vinje er katolikk, og nekter både å sette inn spiral og henvise til assistert befrukting av samvittighetsårsaker.

Johnson håper Vinje kommune kan finne annen jobb til ham i helsevesenet.

– Hvis ikke er min tid i Vest-Telemark over. Jeg går ikke på akkord med min samvittighet, da ville jeg gått til grunne både som fagmann og privatperson, sier fastlegen til Varden.

Johnson mener reservasjonen er en sak mellom han og arbeidsgiveren, som er Vinje kommune. Vedtaket fra Helsetilsynet er «svært lite fornuftig», synes han.

– De er mer opptatt av å sikre sitt eget omdømme enn å ivareta god medisin og sine helsearbeidere, sier Johnson til Vårt Land.

LES MER: – En stat uten rom for samvittighet får mye å slite med, skriver Helge Simonnes

«Overformynderi»

Fastlegen mener kommunens innbyggere får et fullverdig prevensjonstilbud selv om han ikke ønsker å sette inn spiral. Johnson har en skriftlig avtale med kommunen om at pasienter som ønsker å sette inn spiral eller få assistert befruktning kan få hjelp hos en annen fastlege. Dette blir det nå slutt på. Han har lite til overs for at Helsetilsynet griper inn i avtalen.

– Dette er statlig overformynderi. Jeg mener dette er en sak mellom meg og min arbeidsgiver, sier Johnson.

– Hvordan bør fastlegers samvittighet og pasienters rettigheter vektes mot hverandre?

– Konflikten er skapt av politiske og ideologiske hensyn. Dette har ikke vært et stort tema så lenge reservasjonsretten har blitt praktisert blant fastleger.

Nå går Johnson en uviss fremtid i møte.

– Jeg har blitt ilagt yrkesforbud. Det får konsekvenser for meg og min familie.

Rådmann i Vinje, Jan Myrekrok, sier avgjørelsen fra Helsetilsynet ikke var overraskende på grunn av den nye fastlegeforskriften. Han synes ordningen med Johnson har vært gjennomførbar.

– Så vidt jeg vet har vi ikke fått noen klager på dette.

Myrekrok sier de tidligere har gitt Helsetilsynet beskjed om at de gjerne ønsker friheten til å praktisere ordningen mellom Johnson og kommunen, men aksepterer Helsetilsynets vedtak.

Vinje kommune ønsker å beholde Johnson og jobber nå med en løsning for å kunne beholde ham i en annen stilling enn som fastlege.

LES MER: Helsetilsynet straffer ikke reservasjonsleger

«Staten regulerer»

Helsetilsynet mener på sin side at reservasjonslege Johnson bommer i sin kritikk.

– Dette er ikke noe omdømmebyggende for oss. Vi er satt til å føre tilsyn med at helsepersonell og virksomheter følger norsk lov. Det har vi gjort i denne saken, sier direktør i Statens helsetilsyn, Jan Fredrik Andresen.

Han avviser at reservasjon er en sak mellom Johnson og arbeidsgiveren, som er kommunen.

– Dette er ikke en privat relasjon, men et helsetilbud innenfor rammene av nasjonen. Dermed er det staten som regulerer dette for å sikre likeverdig tilbud til befolkningen.

– Fastlegen har hatt en avtale med kommunen om at pasienter som ønsker spiral eller assistert befruktning kan henvises til andre fastleger. Hvorfor overprøver Helsetilsynet en ordning som både fastlege og kommunen synes fungerer?

– Helsetilsynet overprøver ikke noen ordning. Nasjonen, ved departementet og regelverket, sier at det ikke er tilgang til å reservere seg mot noe på dette feltet. Vi påpeker at ordningen ikke følger norsk lov.

Følg oss på Facebook og Twitter

Avveining

– Hvordan bør fastlegers samvittighet og pasienters rettigheter vektes mot hverandre?

– I den skålen veier pasienters rettigheter tyngst.

Grunnen til dette er at fastleger arbeider på det offentliges regning. Det offentlige bestiller en tjeneste som inkluderer forskrivning av prevensjonsmidler, henvisning til assistert befruktning og alle delene som tilhører det allmennmedisinske tilbudet. Da må fastlegene levere dette, resonnerer Andresen.

LES MER: Høie vil ikkje gi meir pengar til prevensjon

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter