Færre forklaringer

Kjell Markset tror det må en krise til for at noe nytt kan spire fram. Selv har han fått større utsikt.

Min tro

Han står utenfor toppidrettssenteret ved Sognsvann i Oslo og småprater, solbrun, i dongerishorts og med en liten sekk på ryggen. Mannen som i 1981 startet Kristen idrettskontakt (Krik), forteller en av sine kjente om det nye prosjektet, 4basics. Det startet med at han så unge idrettsutøvere som gikk på en smell. Også i egen familie.

– Vi lever på en egg, vet du. Hvis ikke hele basics-en er i orden, er det lett å falle ut, sier Markset.

Anelse

55-åringen puster lett. Målet er den lille toppen Vettakollen. Han kaller naturen sitt fristed. Jesus er et forbilde, også i det å balansere mellom arbeid og hvile.

– Jesus var glad i å bevege seg og være ute. Han stod i en tjeneste og ga alt, men tok seg også tid til å komme seg vekk, opp på fjelltopper eller i ødemarken og søke stillhet.

Markset understreker også at fjellet der disiplene Peter, Jakob og Johannes så Jesus bli forvandlet til en lysende skikkelse, og der de fikk høre en stemme som sa at han var Guds sønn, var forklarelsens berg, ikke forklaringens.

– Det er forskjell på det. En forklaring kan vi sette to streker under. En forklarelse er bare noe du aner. På vei ned fra fjellet den dagen forteller Jesus for første gang om sin død og sitt kors. De får et lite glimt av hva som kommer til å skje, men skjønner det egentlig ikke.

– Har dette noe med din utvikling å gjøre de siste årene?

– Ja, det har det. En tro er aldri en objektiv viten. Du går ut i det ukjente og tar en risiko på at det du aner der framme, er riktig. En troslære som prøver å gi et svar med to streker under, tror ikke jeg noe på.

– Var du mer sikker før?

– Nei, men jeg tenkte vel mer at jeg skulle legge fram et helt svar.

Talenter

Markset var på Vettakollen i går også. Da møtte han sjakkspilleren Magnus Carlsen.

– I oppbyggingen av Krik har du brukt kjente idrettsfolk som har snakket om sin tro og Krik. Hvor bevisst har det vært?

– Hvis du skal få folk med deg, er det sånn at de som er ressurser, tiltrekker seg ressurser. Krik har vært veldig heldig og har hatt mange flinke ungdommer som vil noe.

Markset vokste opp i Bjørkedalen ved Porsgrunn. Han begynte å gå på ski og løpe orientering. Etter flere snøfattige vintre ble det mer orientering og mindre ski. Samtidig var han på leirer på Oksøya, der en av lederne, Kåre Bø, en dag spurte om han ville bli leder for et yngreslag.

– Han var en av de første som spurte meg om noe slikt. Det er de småtingene hvor du ble sett, møtt og bekreftet. Det betydde veldig mye for meg.

Sammen med en kamerat ble Markset engasjert i kristent ungdomsarbeid.

– Vi hadde sikkert noen evner til å samle ungdommer. Vi drev med masse og hadde det veldig moro.

Som 18-åring startet Markset Kristen orienteringskontakt (Krok). Han satset som utøver selv, men etter hvert ble Krok og senere Krik viktigere.

– Det tok av, og jeg så at det var der jeg hadde mitt største talent.

En smell

Mye virker velsmurt der Markset går med lette skritt, forteller, legger inn anekdoter, og stopper opp og fester blikket når noe viktig skal sies. Men i juni fortalte Kjell Markset sammen med sønnen Kjell-Christian (28) i et intervju i Vårt Land om tøffe tider. Som junior var sønnen i norgestoppen i langrenn, sammen med utøvere som Petter Northug, Emil Hegle Svendsen og Ronny Hafsås. Men så gikk Kjell-Christian Markset på en smell fysisk og psykisk. Han fikk medisiner for bipolar lidelse, men slo seg ikke til ro. I intervjuet sier Kjell-Christian Markset at gjennom å endre kosthold og livsinnstilling lever han nå et aktivt og meningsfullt liv uten medisiner.

– Var det et nederlag for deg at han gikk på en smell?

– Ingenting er mer stressende, forvirrende og vanskelig enn når dine nærmeste sliter. Derfor er det ikke rart at mange møter veggen når det er ekteskapsproblemer, sykdom eller dødsfall i familien. Det blir mange spørsmål. Jeg har på mange måter levd veldig ekstremt i noen sammenhenger. Jeg gir alt. Det som har reddet meg, er at jeg har vært glad i å være ute i naturen og i bevegelse.

– Hvor har det røynet på eller lugget for deg i troen?

Han blir stille.

– Jeg er nok en veldig enkel sjel. I utgangspunktet er jeg positiv og ingen grubler. Men det er klart at når man har det vanskelig i en familiesituasjon, er det tøft og det preger alt.

Mat for sjelen

For Kjell Markset førte hvorfor-spørsmål om psykisk helse til det nye konseptet som han har døpt «4basics». Det er et forsøk på å gi hjelp. De fire bunnplankene er aktivitet, relasjoner, hvile og kosthold.

– Min sønn satte meg på sporet av at mat er viktigere enn vi tror. Det snakkes sjelden om blant leger, psykiatere og psykologer. For mennesker som lever ekstremt, ligger mye der. Man fyller kroppen med stoffer man har intoleranse for. Det påvirker kjemien i hjernen som gjør at man gjør ting man ellers ikke ville gjort. Eller man går på en smell.

Markset tror forholdet mellom hode og mage er tettere enn det er vanlig å tenke. Han synes livet etter at han selv la om, er en bekreftelse. Han har kuttet ned på sukker og raffinert mat, og på gluten og melk.

– Jeg har spist fryktelig mye brød og drukket mye melk. Etter halvannet år med endret kosthold er det som tåken letter. Jeg er lettere i hodet og mye mer opplagt, og får en helt vanlig fordøyelse. Jeg har også blitt seks til åtte kilo lettere. Jeg trenger ikke forskningsresultater som forteller meg at dette henger sammen.

– Din familie hadde sikkert et godt utgangspunkt for å legge om. Hvis man veier 150 kilo er det vel større justeringer som trengs?

– Klart det er jo tøft, men det er tøft for alle. Mange må gå på en krise for å skjønne at man må gjøre noe.

Det nye

Før sommeren ga han ut boka Lev vel. Allerede for to år siden satt han på hytta og brukte tallerken og glass til å strukturere nye tanker. Gjennom 21 måneder har han skrevet og diskutert med fagfolk, familie og kjente. Snart kommer et samtaleopplegg.

– For meg er dette nesten som å begynne med Krok og Krik igjen. Det er den samme gleden, engasjementet, spenningen – og noen av de samme folkene jeg møter. Det er det som er med på å holde meg ung, at jeg får være kreativ. Det er min gave. Til å bygge systemer må jeg ha med meg andre, sier han.

15. juni sluttet han som generalsekretær i Krik.

– Jeg hopper ut på noe nytt med 4basics. Min styrke er ikke at jeg har masse kunnskaper, men at jeg kanskje ser det som rører seg i tiden. Nå ser jeg noe som kommer.

– Tror du at omlegging av kostholdet kan hjelpe mange med psykiske problemer?

– Veldig mange. Det er ikke det eneste, men det kan få bort mange av disse toppene.

– Har du fått motbør på det?

– Det kunne jeg sagt mye om.

I tiden

Men det vil ikke Markset gjøre nå. Han tar fram boken The Daniel Plan og forteller at noe likt skjer i USA. The Daniel Plan http://www.danielplan.com/ er utviklet av menighetsgründeren Rick Warren, Oprah Winfreys legegjest Dr. Mehmet Oz og to andre høyprofilerte leger, Daniel Amen og Mark Hyman. Til planen får du kjøpt egen kokebok og dagbok.

– Det er skremmende likt det jeg skriver om. Men deres utgangspunkt er overvekt og alle livsstilsproblemene de så og hadde selv. For meg var utgangspunktet den psykiske helsen.

Markset vurderte en stund å skrive en ren livsstilbok, men så «tøt denne presten ut». Nå mener han at du trenger både Gud og en gruppe rundt deg for klare å legge om livet. For ham selv håper han at dette kan bli et levebrød. Drømmen er å skape en voksenbevegelse som kan fornye kirken nedenfra.

– Hvis Guds ord skal være aktuelt, må vi nytolke det. Jesus forkastet mange av matforskriftene som Israelsfolket fikk av Moses. Da Peter fikk åpenbaringen der det ble firt ned en duk full av ulike dyr og beskjed om at han kan spise alt, kom en helt annen tolkning, som setter mennesket i frihet. I dag er det helt andre utfordringer vi har.

Markset ser det som et kall.

– Jesus sa at jeg er kommet for å sette fanger i frihet og løse mennesker fra de bånd som binder. Det er andre ting i dag som binder og fengsler folk, og røver dager og liv fra mennesker. Jeg tror tyven er mye mer forkledd enn vi egentlig skjønner. Hvis jeg skal være prest, er jeg mer en livsstiprest nå, som hjelper folk å finne sin livssti.

Hvile. Sommeren 2012 var Kjell Markset i London som OL-prest. Denne gangen ville han gjøre noe nytt: Bli kjent med representanter fra de andre store verdensreligionene. Av en buddhistisk nonne lærte han meditasjonsøvelser. Puste- og bevegelsesøvelsene minnet ham om skigåing. Markset vil være åpen for at andre trosretninger har innsikter som han kan ha glede av.

– Jeg ser det slik at ethvert menneske har Guds ånd og Guds kilde i seg, fordi vi alle er skapt i Guds bilde. Men for meg er det fortsatt sånn at Jesus er den som viser meg det mest opprinnelige bildet av Gud. Historien om Jesus og det han gjorde på korset, er noe som bærer i mitt liv og i min død. Men jeg skal også være ydmyk overfor andre som har sett noe annet eller vokst opp i andre kulturer. Man må alltid stille seg spørsmålet: Hvis jeg hadde vokst opp der, hvilken type tro hadde jeg hatt da?

– Kan det spørsmålet få deg til å tvile på om det er noe som er mer riktig enn noe annet?

– Nei, det gjør det ikke.

Markset forteller om venner som var på besøk fra USA i sommer, en av dem opprinnelig fra Kina. Markset spurte hva hun så som forskjellen på østens religioner og kristen tro. Hun svarte at det unike i den kristne troen er at det finnes tilgivelse.

– At du både får tilgivelse fra Gud og kan tilgi deg selv, det er nåde.

Markset sammenligner troen med pusten og vinden.

– Du kan ikke gripe vinden, men du kan bli berørt av den. Sånn er det med troen også. Du kan ikke fange den, men du kan la deg berøre.

Det hviler Markset i.

– Mitt evige liv er ikke på grunn av det jeg gjør, har fått til, føler, tenker eller faktisk tror. Men det er Jesus alene og Gud alene som kan gi meg det, på samme måte som han ga meg livet. Oppgaven min er å fortelle denne gode nyheten til flest mulig. Dessuten er oppgaven å forvalte dette livet – min kropp og vår jord. Det er noe vi skal gjøre her og nå, på samme måte som Guds rike er her og nå, men ennå ikke.

– Hvor viktig er det at man tar imot?

– Det evige kan ikke være avhengig av meg, for da er det ikke lenger nåde. Tro blir da en gjerning. Derfor er det veldig riktig det som Paulus sier: «Av nåde er dere frelst ved tro». Vi aner det ved troen.

– Får alle evig liv – muslimer, buddhister og ateister?

– Det vet jeg ikke. Det er i Guds hender. Jeg kan bare fortelle historien om at Jesus er kommet og at Gud gjennom Jesus forsonte hele verden med seg selv. Og så vet jeg at hvis det skal bli en virkelighet i livet ditt her og nå, må jeg tro det, ellers gir det meg ingen kraft, da kan jeg ikke hvile i det.

Vi er oppe på toppen med utsikt over Oslo. Markset snakker om at det ikke bare er egen tro, men også kirkens tro som bærer.

– Vi skal få lov til å tenke mye større enn vi kanskje har gjort i min oppvekst og sånn, da kristentroen til tider ble veldig trang. Vi må tørre å åpne opp, slik som her på Vettakollen, hvor vi virkelig ser utover, hvor det er fantastisk, og hvor vi aner at det er så mye mer.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Min tro