Nyheter

Eldre vekkes grytidlig for å stelles

Det er ikke uvanlig at eldre vekkes klokken fire om morgenen, ifølge lederen i Rådet for sykepleieetikk.

I en kronikk i fredagens Vårt Land skriver Berit Daae Hustad, leder i Rådet for sykepleieetikk, om eldre på sykehjem som vekkes av nattevakten klokken fire for å gjøre unna noe av morgenstellet før dagvaktene kommer på jobb.

Én sykepleier har henvendt seg til Rådet for sykepleieetikk og fortalt at hun jobber på et sykehjem der ledelsen pålegger sykepleierne å starte morgenstellet om natten. Dette er trolig ikke en enkeltstående hendelse. Etter at Hustad skrev om temaet i fagbladet Sykepleien, bekreftet flere på Facebook at de kjente til lignende historier.

– Jeg vet ikke sikkert i hvor stort omfang dette skjer, men jeg tror ikke det er helt uvanlig. Det foregår jo i det stille, på natten. Pårørende er ikke der da, og derfor får de heller ikke vite om det, sier Hustad.

Unormal døgnrytme. Hustad mener praksisen er brudd på Verdighetsgarantien. Paragraf 3 i Helse- og omsorgstjenesteloven sier at de eldre har rett til normal døgnrytme.

Hun understreker at det å få morgenstellet klokken fire ikke trenger å være negativt for alle pasienter på sykehjem, noen er ekstreme A-mennesker og allerede våkne på den tida.

Problemet oppstår når vedkommende må vekkes og mister den sammenhengende nattesøvnen.

– Sammenhengende søvn er særdeles viktig, særlig hos eldre som lettere blir forvirrede eller uklare. I tillegg ser vi det som uheldig at de blir liggende fastende i mange, mange timer etter morgenstellet. Frokosten serveres jo ikke med én gang etterpå, sier Hustad.

Hun mener sykepleiere bør protestere om de blir pålagt slike arbeidsoppgaver.

– Jeg vil råde dem til å ta det opp med tillitsvalgte. De kan vise til lovverk og at morgenstell på natten ikke er faglig forsvarlig. Vi har en verdighetsforskrift, men den er ikke verdt papiret den er skrevet på hvis dette får fortsette, sier hun.

Redde for å si ifra. Ann Mette Rekkedal i Pårørendeaksjonen, som er en nasjonal pårørendeforening for sykehjemsbeboere, blir ikke overrasket over å høre at eldre vekkes midt på natten slik at nattevaktene får tatt morgenstellet.

– Vi hører stadig historier om kritikkverdige forhold på sykehjem. Jeg har også hørt at eldre legges veldig tidlig på kvelden, for å avlaste nattevaktene, sier hun.

Rekkedal tror pårørende kan være redde for å si ifra hvis de oppdager at beboere vekkes midt på natten.

– De frykter det skal gå ut over familiemedlemmet som bor på sykehjemmet hvis de varsler noen om saken, sier hun.

– Vi mener det er behov for et brukerutvalg for pårørende ved sykehjem, slik som foreldrenes arbeidsutvalg ved skolene. Da kunne pårørende formidlet bekymringer gjennom utvalget, og sluppet å stå alene i krevende saker, fortsetter Rekkedal.

Melder sjelden fra. Rekkedal understreker at mange eldre har det veldig godt på sykehjem, og at hun ikke ønsker å svartmale situasjonen.

– Samtidig er dette en konsekvens av at man i større grad konsentrerer seg om det medisinske, mens mange andre ting er minst like viktig for eldre på sykehjem. De skal kunne bo på sykehjem og beholde verdigheten. Når de vekkes midt på natten for å få morgenstellet, tenker jeg at det handler mye om holdninger, kompetanse og ressurser. Slik vil det fortsette å være til vi får en reform på sykehjemmene, sier hun.

Hustad minner om at eldre ofte ikke er klar over sine rettigheter, og sjeldent melder fra om brudd.

– Når du hører at slikt som dette skjer på sykehjem, da vet du at det er de svakeste av de svake det går ut over, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter