Nyheter

Dårligste KrF-­måling siden stortingsvalget

KrF kjemper mot sperregrensen og får elendige 4,2 prosent. En ­selvkritisk ­nestleder varsler tøffere takter.

– Fremover må det handle om mer enn å stoppe blå politikk, er meldingen fra Dagrun Eriksen, nestleder i KrF.

I en ny gallup, utført av Norstat på oppdrag for Vårt Land, ligger KrF nå faretruende nær sperregrensen.

Partiet får 4,2 prosent oppslutning, noen som er en tilbakegang på 0,8 prosentpoeng fra forrige måling. Dette er den dårligste målingen siden valget i høst.

LES OGSÅ: Makten sliper på omdømmet

Bakgrunnstallene for målingen og tidligere målinger viser også en ny trend for KrF: De mister velgere til venstresiden og de andre sentrumspartiene.

– Jobb å gjøre. I høst tapte de velgere til høyre for seg, men nå er bildet et annet.

– Vi har en jobb å gjøre for å vise KrFs reelle sentrumsprofil. Dette var enda verre da vi satt i regjering sist. Samtidig er dette et varsel om at vi også i den ­posisjonen vi er i nå, må tenke over hvordan vi fremmer KrFs sentrumspolitikk på en bedre måte, sier Eriksen.

– Hvordan skal dere klare det?

– Til nå har det vært viktig med en god start for den nye regjeringen. Men fremover kommer det til å handle mer om hvordan KrF kan få større gjennomslag.

LES OGSÅ: Sp mener KrF har sviktet sine kjerneverdier

Varsler markeringer. Nestlederen mener KrF til nå ikke har vist fram egen politikk i stor nok grad. Det har i stedet handlet om å stoppe regjeringen.

– Utfordringen fremover blir å vise egen politikk og at dette ikke bare handler om å stoppe ting vi ikke er enig i. Vi må vise hva som er KrF sin drøm, sier Eriksen og fortsetter:

– Jeg tenker blant annet på ­familieområdet. Her er det mange saker som kan synlig­gjøre oss bedre enn bare å ­stoppe et dårlig jordbruksoppgjør, eller gjøre en kommunereform mindre ­dårlig. Det er viktig å vise positivt hva vi vil.

LES OGSÅ: Sentrum får svi for Frps vinslipp

– Grei situasjon. Til tross for dagens dårlige måling er ikke Eriksen bekymret. Hun ­viser til at partiet i ­gjennomsnitt har samme oppslutning på ­meningsmålingene som det som ble valgresultatet i fjor høst.

– Vi har en situasjon i norsk politikk hvor vi har tre store partier: Ap, Høyre og Frp. Til nå har vi sett at vi er størst blant de små. På dette tidspunktet er det er en grei situasjon fra oss, sier nestlederen.

– Sårbar posisjon. Valgforsker Bernt Aardal sier KrF er et parti som tidligere har utvekslet ­velgere både med høyresiden og venstresiden i norsk politikk. De senere årene har det ­imidlertid utvekslingen vært størst på ­høyresiden.

LES OGSÅ: KrFs frihetsflørt

– I vinter og vår har KrF tapt til de rødgrønne og Venstre, hva betyr det?

– Vi skal ikke legge mye vekt på enkeltmålinger. Men hvis dette holder seg, kan det tyde på at KrF er sårbare i sin posisjon som støtteparti for regjeringen. Samtidig har partiet behov for å markere egen profil, men det er ikke alltid like lett, sier Aardal.

LES OGSÅ: Blåser av Støres sjekketriks

Ingen vippeeffekt. Han mener posisjonen KrF er i nå, hvor de er et støtteparti, men ikke en del av regjeringen, er krevende.

– Før har støttepartier sittet i en vippeposisjon. Men det gjør ikke KrF i dag, for hvis ikke de støtter regjeringen, så kan Venstre gjøre det.

– KrF får med andre ord ikke vippeeffekten, men må ta ansvar for regjeringens politikk?

– Ja, og det handler om at samarbeidsavtalen er mye mer formalisert enn avtaler vi har sett tidligere, sier Aardal.

Dersom denne målingen hadde vært stortingsvalg, ville mandatfordelingen blitt: Ap 61, H 48, Frp 26, Sp 11, V 10, KrF 8, MDG 3, SV 1 og Rødt 1.

LES OGSÅ: SV-ros til KrFs abort-tiltak

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter