Nyheter

Dommedagsprofeter får bensin på bålet

Vulkanutbruddet på Island føyer seg inn i rekken av grunner til å frykte at enden er nær, mener troende.

Den ene datoen etter den andre har av ulike dommedagsprofeter vært forutsagt som verdens siste. Så langt har de tatt feil, men den siste uka har flere troende trukket fram askeskyen fra Island som tegn på verdens ende.

– Både jordskjelvet som rammet Haiti og vulkanutbruddet på Island er tema i mine prekener. Når slike ting skjer skal vi alltid være våkne. Endetiden begynte Kristi himmelfartsdag for snart 2.000 år siden. Den er derfor for lengst i gang, sier sogneprest Reidar Bjaanes i Sokndal kirke til Stavanger Aftenblad.

DISKUTER PÅ VERDIDEBATT: Viser de mange jordskjelvene at endetiden er nær?

Opptakt. Etter finanskrisen skrev pastor Arnfinn Clemetsen om endetiden på sin blogg:

– Ingen tvil om at vi ser opptakten til dette på mange områder i vår tid. Krig, terror, jordskjelv, naturkatastrofer og finanskriser er noen av stikkordene, skriver Clementsen.

Er på ingen måte utenkelig at det som skjer så hyppig nå i denne tiden, er begynnelsen på fødselsveenen av denne jordens avslutning,» skriver en leser på verdidebatt.no.

VÅRT LANDS NETTLEDER: Flyfaste

Naturlig. Biskop Halvor Nordhaug i Bjørgvin synes ikke det er unaturlig at noen frykter dommedag i disse tider.

– De som vil spekulere i dommedag har alltid nok å gjøre. Jesus snakker om dommedag i Bibelen. Poenget er at vi aldri vet når denne dagen kommer. Derfor er det naturlig at dette dukker opp ved hendelser som påminner oss om at mennesker er sårbare, sier biskopen, sier han til BA.

«Er på ingen måte utenkelig at det som skjer så hyppig nå i denne tiden, er begynnelsen på fødselsveenen av denne jordens avslutning», skriver en leser på verdidebatt.no.

Hver dag som siste. Nordhaug tror ikke selv at vi nærmer oss jordens undergang. Likevel mener han at dette kan være en god påminnelse på hvor sårbart livet er.

– Dette viser at vi må leve hver dag som om den kunne vært den siste, sier Nordhaug.

Han mener at folk må konsentrere seg om ting man kan gjøre noe med.

– Vulkanutbrudd og jordskjelv kan ikke vi mennesker gjøre noe med. Klimaforandringene derimot, kan vi begrense. Dette må vi legge vekt på, sier Nordhaug.

Makt. Dagfinn Eckhoff i Hedningesamfunnet mener praten om dommedag handler om å få makt over folk:

– Slike trusler er brukt til alle tider. Det er selvsagt forkastelig. Men det er helt i samsvar med hvordan religioner er bygd opp, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter