Nyheter

Brutale straffemetoder vekker avsky

Hittil i år har Saudi-Arabia henrettet elleve dødsdømte. I fjor ble minst 87 mennesker halshogget. En filmet halshogging øker presset på myndighetene.

Henrettelsen i Mekka 12. januar var rutinemessig etter saudiarabisk standard. Som vanlig skulle den utføres ved halshogging på offentlig sted. Den dødsdømte var en burmesisk kvinne bosatt i Saudi-Arabia, Laila Bint Abdul Muttalib Basim, dømt for å ha drept ektefellens sju år gamle datter.

En mann fra sikkerhetstjenesten er arrestert etter å ha filmet henrettelsen i skjul, og fått videoen distribuert på nettet av menneskerettighetsgrupper. Videoen viser hvordan kvinnen blir tvunget i kne på gaten, før en hvitkledd bøddel med sabel dreper henne etter tre hogg mot halsen. Underveis roper kvinnen fortvilet ut sin uskyld: «Jeg drepte ikke, jeg drepte ikke».

LES OGSÅ: Derfor piskes Raif Badawi

LES OGSÅ: Straff: Fjerning av øye og øre

Blant de verste

– Hadde Amnesty hatt en liste over de verste landene som bryter menneskerettighetene, ville Saudi-Arabia plassert seg nær toppen. Situasjonen har i mange tiår vært problematisk på nesten alle områder, sier seniorrådgiver Ina Tin i Amnesty Norge.

Hun viser til et rettssystem med bestialske straffemetoder og ingen uavhengighet fra den utøvende makten, med mange rent politiske dommer. Det er utstrakt bruk av tortur og systematisk diskriminering av kvinner.

– Saudiske kvinner er annenrangs borgere. Et av de mest parodiske utslagene er at de nektes å kjøre bil. Til daglig begrenses kvinnene ved at de må ha godkjenning eller følge av ektefellen eller annen mannlig verge for å kunne bevege seg rundt utenfor hjemmet, sier Tin.

Ifølge Amnesty har situasjonen for menneskerettighetene gått fra vondt til verre i Saudi-Arabia etter den arabiske våren med krav om demokratisering. Antallet henrettelser har økt og ytringsfriheten er blitt ytterligere kneblet.

– Alle som uttrykker seg fritt eller liberalt i spørsmål som bryter med myndighetens syn, eller som setter et kritisk søkelys på religiøse eller politiske autoriteter, blir slått ned på. Og de som fremmer saker om menneskerettigheter blir dømt og fengslet, sier Ina Tin.

LES OGSÅ: Saudi-Arabias kong Abdullah er død

LES OGSÅ: Saudi-Arabias bestialske styre

Sharia

Den strenge praktiseringen av islamsk lov, sharia, medførte ifølge Human Rights Watch i fjor 87 henrettelser for forbrytelser som drap, voldtekt, væpnet ran og narkotikaforbrytelser. Så langt i år skal 11 mennesker være henrettet.

– Saudi-Arabia har holdt fast ved de eldste bestemmelsene om praktiseringen av islamske straffer. De brutale straffemetodene har skapt et tildels spenningsfylt forhold mellom de religiøse lederne og kongehuset, altså det politiske styret, som nok kunne tenke seg å bedre Saudi-Arabias image på dette området, sier religionshistoriker Kari Vogt.

Hun peker på den puritanske reformbevegelsen wahhabismen, som har preget Saudi-Arabia siden 1700-tallet. Den rettslærde Muhammad Ibn Abd al-Wahhab oppfordret den gang de troende til å vende tilbake til islams opprinnelige budskap, basert på en bokstavtro tolkning av Koranen og tradisjonen.

LES OM SITUASJONEN I MIDTØSTEN: Uro på alle kanter

Bokstavtro

– Wahhabismen var og er spesiell, med sin strenge og bokstavtro Koran-fortolkning. Andre muslimske land har lagt denne retningen av sunnimuslimsk rettstolkning bak seg for lenge siden, men Saudi-Arabia praktiserer wahhabismen med sine strenge restriksjoner og harde straffepraksis den dag i dag, sier Vogt.

Det gir seg utslag ikke bare i offentlige halshogginger og andre strenge straffer. Hele samfunnet har denne formen for islamsk tro som rettesnor. For noen år siden avdekket en rapport fra Freedom House at lærebøkene i grunn- og videregående skole var gjennomsyret av «et hat mot mennesker, ikke bare muslimer, som ikke holder seg til wahhabismen».

Lærebøkene som ble analysert av Freedom House avviste evolusjonsteorien og oppfordret til hat mot kristne, jøder, polyteister og andre «ikke-troende». Den anti-jødiske forfalskningen Zion vises protokoller ble framstilt som sannhet, Israel fantes ikke som egen stat på kartene, og spredning av islam gjennom jihad – hellig krig – ble karakterisert som en «religiøs dyd».

Følg oss på Facebook og Twitter!

Radikal islam

Islamistiske terrororganisasjoner som Den islamske staten (IS), al-Qaida, Boko Haram og al-Shabaab er alle voldelige grupperinger basert på salafistisk sunniislam. De er dermed i slekt med wahhabismen som Saudi-Arabia holder seg med. Så har da også Saudi-Arabia med sine utømmelige oljekilder i et halvt hundreår vært en markant sponsor av salafismen.

Sunnumisliner utgjør 85 prosent av verdens muslimske befolkning, der salafister og andre fundamentalister bare teller tre prosent. Til forskjell fra majoriteten av sunnier, så framstår salafistene som forkynnere som ønsker å omvende muslimer og andre til deres «renere» form for islam, ubesudlet av modernitet, slik Ed Husain ved amerikanske Council of Foreign Relations framstiller det.

Han påpeker at det saudiske kongedømmet har emissærer ved sine ambassader i muslimske land som har som oppgave å spre salafisme, og saudierne har finansiert ultrakonservative islamistiske organisasjoner som Den muslimske verdensliga og Verdensforsamlingen av muslimsk ungdom.

IS-slektskap

Det siste året har Saudi-Arabia vært blant landene fremst i den USA-ledete koalisjonen som vil bekjempe IS, de ekstreme sunnimuslimene som med våpen i hånd prøver å etablere sitt islamske kalifat i Irak og Syria.

Samtidig er det flere påfallende likhetstrekk mellom Saudi-Arabia og IS. Begge praktiserer en særdeles hardhendt shariafortolkning, inklusive halshogginger. Begge har minimal toleranse for andre trosretninger, og begge driver hardhendt kvinneundertrykkelse.

– Begge står for en ekstrem sunnimuslimsk utgave av islam, men det er også forskjeller. Wahhabismen i Saudi-Arabia er jo temmet og tilpasset et statssystem og følger visse regler, selv om reglene for oss forekommer svært strenge. IS er ekstremt voldelige og uten etablerte retts- og statsstrukturer, med tildels vilkårlig praksis av det de velger å kalle sharia, sier Kari Vogt.

Islamistisk terror

Saudi-Arabia har lenge vært en nær alliert av USA og andre vestlige land, til tross for sin ytterliggående politikk med minimal respekt for menneskerettigheter. Parallelt har landet altså bidratt sterkt til den radikaliseringen av religionen som har bidratt til utstrakt islamistisk terror de siste par tiårene.

– Det er utvilsomt en sammenheng mellom wahhabisme og radikalisering av muslimer. Blant annet har høyskoler og universiteter i Saudi-Arabia forkynt og undervist i denne typen streng og bokstavtro islam. Mange studenter kommer fra fattige muslimske land og drar nytte av saudiske stipendordninger, sier Vogt.

Hun mener det oljerike kongedømmet dermed har bidratt til å utvikle et monster preget av religiøs ekstremisme. Samtidig er myndighetene livredde for at radikale muslimer skal utfordre deres egen makt. Derfor stempler de nå også de maktkritiske Muslimbrødrene i Egypt som farlige terrorister.

Vogt påpeker at Saudi-Arabia har tatt forsiktige steg i mer liberal retning på noen områder de siste årene.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter