Nyheter

Ble skutt og drept, men var bevæpnet

Siden andre verdenskrig er sju politifolk skutt og drept. De tre siste var selv bevæpnet.

– Tallene forteller at Norge er et svært fredelig land, og når man vet at tre av de siste sakene med drepte politimenn handler om psykiatri, finner jeg ingen argument for at politiet i Norge skal være bevæpnet, heller ikke når det er snakk om en terrortrussel, sier professor Johannes Knutsson ved Politihøgskolen.

Nå bærer nesten 5.800 polititjenestemenn våpen etter at Politidirektoratet (POD) ba om bevæpning for å kunne møte terrortrusselen Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har varslet.

Vårt Land har kartlagt sakene der politimenn har mistet livet i tjeneste i perioden 1905-2014 – med unntak av dem som ble drept den tyske okkupasjonsmakten i 1940-45:

Skutt: 12 tjenestemenn – 7 siden 1945

Knivdrept: 3

Annen vold: 3

Ulykker: 10

I flere av sakene, blant ­annet i 1998 og i 2010, ble politi­tjenestemennene drept av psykiatriske pasienter.

LES OGSÅ: Bevæpnes i fire uker

Fem land

– Å flytte pistolen fra bilen til hofta gir ikke det store vernet. Det norske politiet har vært ubevæpnet, og bør holde fram med det, sier Knutsson.

Norge har sammen med Storbritannia, Irland, Island og New Zealand et ubevæpnet politi. Slik bør det også bli fremtiden, mener Norges politilederlag:

– Etter vår oppfatning er det ikke behov for generell bevæpning av norsk politi. Dette vil skape større avstand til publikum og fjerne det sivile preget, sier Jonny Nauste, leder i Politilederlaget i et høringsbrev til justisminister Anders Anundsen (Frp).

Professor Knutsson ber regjeringen lytte på dette sterke signalet.

LES OGSÅ: Forsker: Væpnet politi gir flere drap og skader

Våpenvillig

Statsråd Anundsen vil det annerledes. I høst har han sagt han vil flytte håndvåpen fra de låste boksene i politibilene til tjenestemennenes hofter. Anundsen sendte et forslag om å endre politiets våpeninstruks på høring. I regjeringserklæringen sier de blåblå at de vil «åpne for generell bevæpning i de politidistrikter der politiet selv mener det er den beste løsningen». Saken skal avgjøres av Anundsen.

Men før den nye våpeninstruksen ble klar, gikk statsråden ut og bevæpnet politiet. Bakgrunnen er PSTs siste trusselvurdering: «Innenfor de kommende 12 månedene er det sannsynlig at det kan trues med, og bli forsøkt utført, terrorangrep i Norge.»

Følg oss på Facebook og Twitter!

Terror truer

POD svarte med å be Justisdepartementet om samtykke til å bevæpne politiet. Frps justisminister sa ja.

– Etter en helhetsvurdering kom vi fram til at politiet trenger et ekstra verktøy for å møte denne nye trusselen, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Professor Johannes Knutsson mener en pistol på hofta er et «illusorisk vern, ikke et faktisk vern» mot terrorister:

– Terrorister som vil slå til mot mål i Norge avskrekkes ikke av bevæpnet politi.

Han mener justisministeren utnytter situasjonen til å bevæpne politiet:

– Sjansen for at vi vil se polititjenestemenn med våpen på hofta i hele perioden PST snakker om i trusselvurderingen, er høy.

Politimestre reagerer

Lørdag fortalte Dagbladet at PST ikke har bedt om væpnet politi for å møte terrortrusselen. Flere politimestre har også rykket ut og sagt at de ikke komfortable med å sende tjenestemenn ut på jobb med pistol i beltet. Arne Hammersmark i Oppland politidistrikt mener bevæpningen skjer på grunnlag av en «svært ullen og ikke særlig presis og god trusselvurdering fra PST». Terje Nybøe i Asker og Bærum politidistrikt mener norsk politi er blitt bevæpnet før noen rakk å protestere.

I Stortinget sist onsdag avviste Anundsen at han snikinnfører varig bevæpning av politiet.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter