Nyheter

Biskoper tar avstand fra netthets mot humanetiker

Hamar-biskop Solveig Fiske mener hetsen mot Jens Brun-Pedersen fremstår som uansvarlig, pinlig og respektløs.

I går skrev Vårt Land om hvordan pressesjefen i Human-Etisk Forbund (HEF), Jens Brun-Pedersen, har blitt sjikanert og hetset på den kristne Facebook-siden «Ja til å bære korset når og hvor jeg vil». Brun-Pedersen opplevde å bli kalt Goebbels og ISIL, bedt om å brenne i helvete og stemplet som «brun» med referanse til navnet hans.

LES OGSÅ: Netthetset av kristne: Jeg ble kalt Goebbels

Flere har reagert kraftig på hatytringene mot Brun-­Pedersen, som kom i forbindelse med et innlegg hvor han begrunner hvorfor HEF ønsker at NRK avvikler sine faste andakts- og gudstjenestesendinger. Nå går også norske biskoper ut med sine reaksjoner.

– Slik hets utgjør en risiko for den dialogen vi ønsker å ha mellom tros- og livssynssamfunn, sier Hamar-biskop ­Solveig Fiske,­ som tar avstand fra ­hetsen. Hun får støtte fra flere av sine kollegaer.

Flere må stå fram

Biskop i Bjørgvin, Halvor Nordhaug er enig i at hets et er stort problem, men synes ikke at biskopene trenger å uttale seg offentlig om dette.

– Det bør holde å be folk være anstendige. Hvordan man oppfører seg i slike sammenhenger, handler om alminnelig høflighet og anstendighet. Vi må kunne forvente at i alle fall kristne oppfører seg anstendig, uten at vi trenger å si noe om det, sier han og legger til:

– Men av og til er det kanskje nødvendig å påpeke det selvsagte.

LES OGSÅ: Et forsvar for Human-Etisk Forbund

Vanskelig dialog

Biskop Fiske­ mener hetsen framstår som uansvarlig, pinlig og ikke minst respektløst. Hun er redd hetsen kan bidra til å gjøre dialogen mellom tros- og livssynssamfunn vanskeligere.

– Jeg vil styrke denne dialogen, ikke skape større avstand. Det betyr ikke at man ikke skal få være tydelig på hva man mener, tvert imot, sier hun og mener hetsen mot Brun-Pedersen uttrykker manglende forståelse og respekt.

For henne er det viktig å kommunisere at man skal vise respekt for alle mennesker, uavhengig av livssyn. Dette gjelder i høyeste grad også på nett, mener biskopen.

– Internett skal brukes med forsvarlighet, og jeg tror mange skriver kommentarer uten å tenke gjennom at det faktisk er en offentlig uttalelse, sier hun.

Fiske påpeker at disse problemstillingene er noe som må arbeides med kontinuerlig.

‘Elsk dine fiender’

Biskop i Sør-Hålogaland, Tor Berger Jørgensen synes bispekollegiet med fordel kunne gitt tydeligere signaler på at de ikke ønsker slik oppførsel på nettet.

– Mange av oss har selv blitt utsatt for hets av ulikt slag, og da er det ikke alltid så lett å gå ut å klage på det. Men jeg vil gjerne være med å forsvare de som blir utsatt for det, sier han.

Han bemerker at spesielt kristne bør vite bedre.

Det finnes så mange bibelske referanser som sier hvordan vi skal forholde oss til våre fiender, og så ser vi slik oppførsel som dette, sukker Jørgensen og legger til at dette er en uting han ikke vil se hverken fra kristen side eller andre.

– Hele denne måten å snakke om og med hverandre er viktig. Men jeg kan ikke egentlig skjønne at det skal være tvil om at vi tar avstand fra dette. For meg er det helt opplagt, sier han.

LES OGSÅ: – Noe ulmer blant mange kristne

– Forkastelig
Biskop Nordhaug deltar av og til i nettdebatter, eller skriver innlegg til blant annet Bergens Tidende. Spesielt i avisens kommentarfelt opplever han at det «kommer mye grums».

– Hets er ikke noe nytt fenomen. Tidligere kom det meste i form av brev, men nettet har gjort at debattene går fortere og får høyere temperatur, sier han.

Han opplever at de største kritikerne kommer fra de som står fjernt fra hans eget ståsted, slik den kristne hetsen mot Brun-Pedersen er et eksempel på.

– Å komme med trusler er forkastelig uansett om det er kristendommen eller andre interesser man vil forsvare.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter