Biskop: – Glad Frp har lagt dødshjelpen død - Vårt Land
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
91211_301443.jpg

Siv Jensen sier at Frp-vedtaket om å si ja til aktiv dødshjelpo var «et arbeidsuhell». Foto: Poppe, Cornelius

Samfunn

Biskop: – Glad Frp har lagt dødshjelpen død

Siv Jensen i 2011: Arbeidsuhell. Jensen i 2009: Aktiv dødshjelp gjeldende politikk om seks-syv år.

I et intervju foran Frps landsmøte i Vårt Lands papirutgave sier Frp-leder Siv Jensen at vedtaket i prinsipprogrammet om ja til aktiv dødshjelp «ligger i stabilt sideleie». Det ble vedtatt på landsmøtet våren 2009. Men midt i valgkampen høsten 2009 parkerte hun spørsmålet.

Etter torsdagens pressekonferanse før årets landsmøte intervjuet Vårt Land Siv Jensen.

– På pressekonferansen før landsmøtet sa du at Frp alltid har våget å gå foran og at de andre partiene til slutt har fulgt etter. På årets landsmøte foreslår FpU å si ja surrogatmødre. Er dette også en slik sak hvor Frp våger der andre tier?

– Det tviler jeg på, men det er jo veldig farlig for en partileder på forhånd å vurdere utfallet på et landsmøte, men jeg tror ikke det. Det er jo ofte sånn at FpU har avvikende synspunkt fra moderpartiet, at de bruker landsmøtene til å fronte dem, men taper til slutt, svarer Jensen.

LES OGSÅ: Jensen blank om aktiv dødshjelp

– FpU vant frem i spørsmålet om aktiv dødshjelp på forrige landsmøte?

– Det var et arbeidsuhell som har ligget i stabilt sideleie siden.

Taus om årsak. – Hvorfor var det et arbeidsuhell du argumenterte jo selv varmt for vedtaket på pressekonferansen rett etter landsmøtet?

– Nei, det gjorde jeg da virkelig ikke. Vi har jo lagt hele forslaget i stabilt sideleie. Så at jeg argumenterte varmt for det vil jeg ikke si skjedde.

– Hvordan kunne det skje?

– Det tror jeg ikke at jeg skal velge å bruke tid på det. Jeg vil bare konstatere at vår stortingsgruppe ikke har brukt tid på dette spørsmålet, sier Jensen, som ikke er tvil om hvilke to partier som står hverandre nærmest i Stortinget.

– Verdimessig ligger KrF og Frp tettere opp til hverandre enn noen andre. Det er derfor velgerovergangen mellom disse to partiene er så enkel.

LES HELE INTERVJUET I PAIRAVISEN.

KJØP PAPIRAVISEN HER

Dette sa Jensen i 2009. Dette sa Siv Jensen på pressekonferansen etter at landsmøtet i 2009 hadde vedtatt ja til aktiv dødshjelp:

– Noen forsøker å fremstille det som om vi har gått inn for organisert nedslakting av eldre mennesker. La meg fortelle hva dette dreier seg om. I dag kommer mange pårørende i den vanskelige situasjonen at de blir bedt om å ta valget, ikke dem som ligger der.
 – Dette er i bunn og grunn et verdivalg. Frp ønsker å overlate ansvaret til enkeltmennesket, ikke de pårørende, sa Jensen i 2009.
– Hvordan kan dere avlaste pårørende for noe som i dag er forbudt?
– Jeg klarer ikke å se noen prinsipielle forskjeller på passiv og aktiv dødshjelp, svarte Siv Jensen på pressekonferansen etter landsmøtet i 2009.
 – På mange sykehjem i dag øker man morfindosene fordi det er nødvendig. Det gjøres uten at den det gjelder får være med på avgjørelsen. Det vil vi endre på.

 – Hvis jeg kommer i en slik situasjon vil jeg ha muligheten til å kunne bestemme dette selv, sier Jensen, som mener partiet i tråd med sin liberalistiske grunnholdning velger å overlate ansvaret til enkeltmenneske.

Siv Jensen sa også at hun tar sikte på å fremme et forslag om aktiv dødshjelp i neste stortingsperiode. Selv er hun overbevist om at tiden spiller på lag med Frp.

– Jeg er nesten sikker på at dette vil være gjeldende politikk innen seks-syv år, sa Jensen etter landsmøtet. Men i valgkampen parkerte hun det altså, og nå sier hun at hele vedtaket var en arbeidsulykke.

Glad biskop. Biskop Halvor Nordhaug er glad for at Siv Jensen nå forlater vedtaket for godt.

– Dette må bety at Frp ikke kommer til å forfølge forslaget. Det er jeg svært glad for. Forslaget var helt åpenbart en arbeidsulykke. Dersom det hadde blitt gjennomført, ville det vært klart i strid med det kristne menneskesyn som sier at Gud e rlivets herre. Jeg e rglad for at forslaget nå er lagt dødt.

– Men det står fortsatt i Frps prinsipprogram?

– Ja, men når en partileder sier at vedtaket var et arbeidsuhell, betyr det at ikke vil bli fulgt opp. Dette kan vi nå legge i arkivet, sier Nordhaug.

 

 

 

Mer å lese
annonse
Kjøp enkeltutgaver
Kjøp dagens avis Mange av Vårt Lands artikler finnes kun i papirutgaven.

Muslim nominerer pave Frans til fredsprisen

Bør hedres for sin religionsdialog, mener Venstres Abid Raja.

Morten Harket var et mobbeoffer

Vold og trakassering var en del av barndommen til den kjente artisten.

Skal kun sendes tilbake hvis de har nettverk og ressurser

Etter sju måneder og flere avisoppslag er asylinstruks for afghanske familier på plass.

Kan bli dømt for å ha hjulpet Elena

Et nasjonalt tiggeforbud vil gjøre det kriminelt å hjelpe tiggere.

– Dette er skadelig for oss

Kirkerådet roper ut mot søndagsåpne butikker.

«Utenforskap er den store skrekken for KrF»

Les Per Anders Hoels analyse.

– Eg har vurdert å trekke meg

Dagleg leiar er tiltalt for grovt underslag og revisor har fått sparken. Betanien-kapteinen er i hardt vær.

Stortinget krever giftfri hverdag

Men åpner samtidig opp for giftig blyhagl.

«Nå må vi alle være tidsvitner»

– Fascisme og andre autoritære ideologier er i klar vekst, skriver Fritt Ord-leder Knut Olav Åmås.

VÅRT LAND - EN BRO MELLOM MENNESKER, TRO OG TANKE