Nyheter

Betaler fett for konfirmasjon

Foreldre vil gjøre stas på konfirmanten, og stadig flere spytter gjerne 50.000 kroner i konfirmasjonsfest og bunad. Men for konfirmanten er det ett fett.

Bunad, kalvestek, sanger og taler. Det er mange potensielle pengesluk i forbindelse med en konfirmasjonsfest, og foreldre hiver stadig mer penger ned i dem. Flere og flere lar andre ta seg av taler og matservering.

– Holder du konfirmasjonsfesten hjemme, holder det stort sett med 5.000 kroner. Samtidig setter stadig flere ut det som må gjøres til konfirmasjonsfesten til andre, og da kommer festen fort på 50.000 inkludert bunaden, sier Helle Dullum, konfirmasjonsplanleggeren bak nettstedet konfirmasjonsweb.no.

Travle

Det er mødrene som er de ivrigste festfikserne, ifølge Dullum.

– Det er utvilsomt mødrene som er mest opptatt av å samle familie og slekt til stor konfirmasjonsfest. De vil gjøre stas på ungdommen sin, og bruker gjerne penger, mener hun.

Tidspress mener hun er hovedårsaken til at foreldrene velger å leie inn catering og sangskriver.

– Foreldrene kjøper tjenester fordi de er travle, men også for å gjøre stas på konfirmanten og samle familien. Dessuten har de mer penger mellom hendene, forklarer hun.

Kirkerådet mener det er unødvendig å feste for flere titalls tusen etter konfirmasjonen.

– Det viktige er å lage en enkel fest der konfirmanten får høre at han eller hun er verdifull og får være midtpunkt. Dessuten viser det seg at de unge sitter igjen med det de hører i talene og i kirken, sier undervisningsrådgiver An-Magritt Granli.

– For dyrt

Per Tanggard, seniorrådgiver og religionssosiolog i Kirkerådet, mener 50.000 kroner er å gå for langt. Han frykter at foreldre snart lar være å holde fest for konfirmanten, på grunn av forventningene til et storslagent selskap.

– Jeg har hørt om foreldre som har brukt opp mot 100.000 kroner. For konfirmanten betyr det imidlertid mindre hvor mye penger som blir brukt på selskapet, sier han.

Tanggard tror nok foreldre konkurrerer med andre i nabolaget om den staseligste konfirmasjonsfesten, men det er ikke hovedmotivet for pengebruken:

– Jeg tror mange har dårlig samvittighet for barna sine, fordi de jobber mye og ser dem lite. Når de først skal gjøre noe for barna, vil de gi dem noe ekstra som blir et minne for livet, mener han.

Penger=kjærlighet

Kateket Elise Myhre har ansvar for konfirmanter i Bærum. Hun synes foreldre øser litt for mye ut av lommebøkene.

– Det kan ligge status i konfirmasjonsfesten, og jeg hører om mange store selskaper her i Bærum. Å bruke penger er samtidig vår måte å si at vi er glad i noen på, tror hun.

– Det har absolutt tatt av i forhold til pengebruk, mens det kirkelige budskapet er mer almennetisk, uegoistisk og handler om å dele med andre. Jeg håper at konfirmantene også får med seg budskapet i konfirmasjonstiden, og at ikke bare gavene er målet, fortsetter Myhre.

Kateket Håvard Vigdenes i Stjørdal har ikke inntrykk av at foreldre bruker så mye som 50.000 på festing etter den kirkelige seremonien.

– Det er nok heller slik at enkelte trekker opp snittet. Foreldrene ønsker seg en fin feiring, men det må ikke være prangende. Samtidig ser jeg at konfirmasjonsfesten følger den generelle trenden i samfunnet, med større materielle krav, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter