Nyheter

– Betal folkehøgskolen selv

«Å lære å hekle et år» fortjener verken studiepoeng eller statsstøtte, mener Unge Høyre-politikere.

– Vi må prioritere. Handlingsrommet blir stadig mindre, og det haster med at flere må komme seg ut i arbeid. Da har vi ikke råd til at ungdom skal «finne seg selv» på statens regning, uttalte Morten Landråk Asbjørnsen, fylkesleder i Rogaland Unge Høyre Dagbladet da avisen gjorde vedtaket fra partiets Vestlandskonferanse kjent i helgen.

Mens moderpartiet Høyre har programfestet støtte til folkehøgskolen, kan forslaget fra fire fylkeslag bli det borgerlige ungdomspartiets nasjonale politikk allerede fra sommeren av.

– Om folk vil ta opp lån og bruke det på et år på folkehøgskole, er det greit, utdyper Asbjørnsen overfor Vårt Land.

Opprettholde velferdsnivået. – Men stipend og bevilgninger til denne typen skolegang, er ikke holdbart i en situasjon der vi ser at de offentlige utgiftene må ned. Går ikke utgiftene ned, klarer vi ikke å opprettholde det velferdsnivået vi har i dag.

– Hvorfor nettopp folkehøgskolene?

– Fordi det er en skole uten eksamen. Det er et friår. Og vi ser ikke den akademiske verdien av å stå på ski i alpene eller reise i Europa, selv om det uten tvil kan være et kjekt år der du finner ut mer om hva du vil gjøre videre.

– Har ikke det en samfunnsverdi?

– Jo, men ikke slik at staten skal støtte det. Det er viktigere å få en utdanning som er på toppnivå. Vi har som mål å få universiteter som hevder seg i toppen internasjonalt.

Angrepet på skolene der over 30.000 elever går for kortere eller lengre tid hvert år, vakte i går debatt, også blant partiets egne medlemmer.

– Hvis Unge Høyre trekker støtten til folkehøgskoler, tviler jeg ikke på å melde meg ut. Hjelper ikke å snakke om negative sider, og «hekling» når de ikke vet hva folkehøgskoler innebærer, var en av av Facebook-kommentarene til utspillet.

– Folkehøyskole er i dag en blanding av barnehage og gamlehjem. Lærer ikke mye av å bygge bondegård av kongler og stein, mente en annen og støttet forslaget.

LES OGSÅ: KFUK-KFUM kjøper Valdres folkehøgskole

– Trist utspill. Hos folkehøgskolerådet ble Høyre-forslaget ikke uventet negativt mottatt. Trist utspill, tvitret rådets kommunikasjonsfolk. Sekretær Odd Arild Netland mener partiet er på ville veier.

– Unge Høyre på Vestlandet må få mene det de vil, men vårt innsats for allmenndanning har i 150 år vist seg å ha livets rett, sier rådets daglige leder Odd Arild Netland til Vårt Land.

Netland viser til at en tredel av dagens folkeskoleelever er unge som ikke har gjennomført videregående skole.

– Dette er elever som ikke uten videre finner seg til rette i det offentlige systemet og som i oss har en alternativ vei videre. Det går ikke an å lage en mal for hele befolkningen, der alt kan telles og måles. Det er også noe som heter allmenndannelse, og å utvikle seg som mennesker, sier Netland.

– Hvor mye vil et folkehøgskoleår koste uten statstøtte?

– Det hadde ikke vært mulig å gjennomføre. Det ville kostet det dobbelte.

På reise. I en buss på vei over alpene satt i går elever fra Rønningen folkehøgskole i Oslo. Skolen er for tiden på vei hjem fra et tre ukers langt opphold i Montenegro, der blant annet Balkans historie og interkulturell kommunikasjon har stått på timeplanen side om side med skolens vanlige fag, blant annet idrett, musikk og kunst.

Rektor ved Rønningen Svein Harsten nøler ikke med å karakterisere utspillet fra Unge høyre som kunnskapsløst.

– Lønnsomt på sikt. – De vet lite om hva som skjer i norsk folkehøgskole, og betydningen det har for elevenes personlige utvikling. Slik utvikling er ikke alltid øyeblikkelig målbart i kroner og øre, men er avgjørende for hva slags utgifter folk utgjør på statsbudsjettet seinere, mener rektoren på telefon til Vårt Land.

– Skal man følge Unge Høyres tankegang må myndighetene også kutte støtte til kulturskolen og alt annet som dreier seg om å fremme personlig utvikling uten direkte produktiv nytte, utdyper han.

20 år gamle Aslak Owren, elev ved Rønningen, går også kraftig i rette med forslaget.

– Til grunn for Unge Høyres argumentasjon ligger en feilaktig ide om at folkehøgskole ikke lønner seg samfunnsøkonomisk, og at selvrealisering ikke er verd å investere i fra det offentliges side.

Forebygger feilvalg. Owren mener folkehøgskole har en viktig funksjon i å forebygge kostbare feilvalg i utdanningsløpet, og også i å hindre at folk dropper ut av videregående.

– Hvis du sliter på videregående, kan du ta et folkehøgskoleår og få de verktøyene du trenger for å meste det siste året. Mange opplever at videregående skole er veldig teoretisk. Der har folkehøgskolen vært en motkultur i mange år.

– Men hvorfor skal det være en statlig utgiftspost?

– Skal du ta Høyres poenger om valgfrihet på alvor så er det like viktig at folkehøgskoler får penger, som at det for eksempel bevilges penger til private videregående skoler på bekostning av offentlige, mener Owren.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter