Nyheter

Barnombudet forstår ikke Håbrekkes kritikk

Barneombud Reidar Hjermann vil ikke slutte å komme med kritikk fordi andre skal bli støtt.

– Når vi ønsker å påpeke noe som kan ramme barn, er det vår plikt å gjøre det. Vi kan ikke la være å fremme slik kritikk av frykt for at noen skal føle seg stigmatisert, sier Hjermann.

Stigmatiserer. Stortingsrepresentant Øyvind Håbrekke (KrF) reagerer på at barneombudet vil frata statstøtte til trossamfunn som ikke tydelig tar avstand fra all vold i barneoppdragelsen. Håbrekke mener at Barneombudet gjennom dette utspillet stigmatiserer store grupper innenfor religiøst barnearbeid.

LES OGSÅ: Barneombudet: Menigheter beskytter voksne som slår barn

– Jeg tror ikke det er mange som oppfatter mitt utspill slik Håbrekke gjør. Det er leit for ham hvis han tenker slik. Men mitt anliggende er at barn skal ha rett til en oppvekst fri for fysisk avstraffelse. Hvis menighetene ikke tar avstand fra slik vold, har de ikke livets rett. Og da bør de heller ikke få statstøtte, sier Hjermann.

DELTA I DEBATTEN: Bør staten ta støtten fra trossamfunn som ikke tar avstand fra fysisk avstraffelse av barn?

Ikke verre. – Men nå har Den norske kirke, pinsebevegelsen og alle de største bedehusorganisasjonene utarbeidet retningslinjer for å unngå vold og overgrep i oppdragelsen. Hvem er det du sikter til?

– Det har vært flere saker i den siste tiden der foreldre er blitt dømt for vold mot egne barn, og der menighetene ikke har tatt avstand fra dette. Dette gjelder små kristne menigheter. Men vi ser også det samme i muslimske miljøer, sier Hjermann, som understreker at han ikke tror at det er større fare for at barn utsettes for vold hvis de vokser opp i en menighetssammenheng. Han hevder videre at det er vanskeligere å avsløre overgrep hvis menighetene forsøker å løse disse sakene internt.

– Men i menigheter og kirkesamfunn finnes det lederskikkelser som har en unik påvirkningskraft i etiske spørsmål. Disse personene har en unik mulighet til å sørge for at barn ikke blir utsatt for fysisk avstraffelse. Helt konkret tenker jeg på fredagsbønnen i landets moskeer og møter og gudstjenester i andre sammenhenger. Der etterlyser jeg helt utvetydige signaler om at vold mot barn er fullstendig uakseptabelt, sier Hjermann.

Ikke katolikkene. – Du har også kritisert den katolske kirke for at man ikke går videre med betroelser om overgrep som blir gitt i skriftemål. Mener du at også den katolske kirke skal miste statstøtten?

– Nei. Signalene derfra er helt tydelige om at de ikke godtar overgrep mot barn. Jeg har påpekt den svakheten jeg mener at det finnes i at man ikke går videre til politi og barnevern hvis det dukker opp informasjon om overgrep i sjelesorgsamtaler. Jeg vet at dette er et spørsmål som den katolske kirken har arbeidet seriøst med, men de er ikke kommet fram til samme konklusjon som barneombudet. Men dette er ikke en praksis som gjør at jeg mener at de skal miste statstøtten, sier barneombud Reidar Hjermann.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter