Nyheter

– Assistert selvmord er unødvendig

I dag kan legene lindre det meste av smerte. I de mest ekstreme tilfellene kan pasienten legges i en slags kunstig koma på slutten.

Pål Klepstad, overlege i anestesi og avdelingssjef på intensivavdelingen ved St. Olavs Hospital i Trondheim, mener dagens behandlingsmuligheter for smerte- og symptomlindring gjør assistert selvmord unødvendig.

– Vi kan lindre de aller fleste typene smerte. De få tilfellene der det ikke går, kan den døende få lindrende sedering. Det betyr at legene gir pasienten beroligende medikamenter som gjør at personen ikke lenger er mentalt til stede, som en slags kunstig koma. Det er på linje med narkose, slik man får under operasjon.

LES MER: Over halve Norge vil tillate aktiv dødshjelp

I NRK dokumentaren var Siv Tove Pedersen redd for å kjenne at hun ble kvalt til døde, om hun sto livet ut.

Kleppstad mener hun kunne vært i kategorien for pasienter som får kunstig koma, og at hun ikke behøvde å kjenne at hun ikke fikk puste.

– Jeg kjenner ikke hennes personlige sykdomshistorie, men pasienter som risikerer å måtte følge at de kveles til døde er blant dem som får denne typen behandling. Fordi det å kveles skaper en så stor angst at det vurderes som best at vedkommende slipper å være mentalt våken.

LES MER: TV påverkar kvarmanns dødshjelpsyn

Etikk og verdier

Selv om det meste av smerte og angst kan lindres, mener han debatten om assistert selvmord ikke er helt unødvendig.

– Debatten handler like mye om følelser, etikk og verdier, som om medisinsk mulighet til å lindre, sier Klepstad.

Han har selv møtt pasienter som har ønsket å reise til Sveits før de blir så dårlige at de dør naturlig. Klepstad mener pasientenes hovedargument for å ønske selvmord i ordnede former ikke er frykten for smerten, men behovet for kontroll. Han synes det er trist når pasienter velger døden som utvei.

Men hvilken glede har de av livets siste fase, dersom de må gå på svært sterke medisiner for å lindre smertene?

– Vanskelig å si, men mitt inntrykk er at de får tid sammen med pårørende til å innstille seg på at døden kommer. Det vil være individuelt betinget, så klart, men man blir ofte overrasket over at den siste tiden har noe fint ved seg selv om sykdommen forverres mot slutten, mener Klepstad.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter