Nyheter

Arbeiderpartiet fosser fram overalt

Aps fremgang sprer seg til Oslo, Bergen og Stavanger. Vinner de byene, kan det gi enda mer vind i seilene mot stortingsvalget.

Meningsmålinger fra flere analysebyråer bekrefter resultatet fra Vårt Lands desember-måling: Velger­strømmene fortsetter å gå i Arbeiderpartiets favør, mens ­Høyre har tapt terreng.

– Aps fremgang kunne blitt et blaff rundt diskusjonen om den blåblå regjeringens første statsbudsjett. Men mønsteret vi nå kjenner igjen fra meningsmålingene, fortsetter å holde seg stabilt og tydelig, sier valgforsker Bernt Aardal.

ERLING RIMEHAUG KOMMENTERER: Ap-flertall med KrF

Går forbi Høyre

– Julen kan ringes inn! Dette er utrolig motiverende, sier Aps partisekretær, Raymond Johansen.

Fra sin plass som byrådslederkandidat i Oslo har partisekretæren spesielt god grunn til å juble i inngangen til valgåret. Det er ikke bare på landsmålingene Ap fosser fram: Ferske desember-målinger fra Bergen, Oslo og Stavanger ­viser at Arbeiderpartiet har rykket forbi Høyre som største parti i alle de tre byene.

I Bergen er Ap større enn Høyre for første gang på sju år, med 37,4 mot 31,4 prosent. I Oslo har Ap rykket forbi Høyre med 36,9 mot 25,5 prosent av stemmene. Og i Stavanger har Ap passert 30-prosentsmerket, mens Høyre er nede i 26,9 prosent. Det viser målinger utført på oppdrag fra Bergens ­Tidende, Aftenposten og Arbeiderpartiet.

LES OGSÅ: Anno 2014: Fra Jens til Jonas

Tar byene først

Dobbel fremgang i by og land viser at Aps framgang nå har befestet seg, mener Aardal, som dermed forventer et ekstra spennende kommunevalg.

– Når vi nå ser akkurat det samme mønsteret i de store ­byene som på nasjonale målinger, vil nok oppslutningen her bli en stor drahjelp på det nasjonale, sier Aardal.

Aps partisekretær trekker sine forhåpninger fra tidligere seire ved kommunevalg. Både røde og blå seire har gjerne fungert som pekere frem mot stortingsvalget:

– Vi ser at Høyres fremgang ved forrige stortingsvalg startet ved kommunevalget i 2011. Det samme gjaldt vår egen fremgang mot det rødgrønne regjeringsprosjektet i 2005. Det startet ved kommunevalget i 2003, sier Johansen.

Bunken snudd

Mens Ap-toppen ikke overraskende tolker meningsmålingene som at folket ønsker seg tilbake til Ap, virker heller ikke Aardal særlig forbauset over at velgere snur seg mot det tidligere regjeringspartiet:

– Det var vel ikke nødvendigvis slik at Ap var veldig upopulære sist valg. Jeg tror nok at det var små marginer, og at de var litt mer en slags regjeringsslitasje som gjorde seg gjeldende under valget, sier han.

Som opposisjonsparti er det nå enkelt for Ap å ta igjen tapte velgere, tror Aardal.

– Nå er kortbunken snudd. Når regjeringen ved budsjettframleggingen la opp til en usosial profil, ble det en gavepakke rett i fanget for Ap. Igjen kan de spille på det velgerne kjenner så godt: Det tradisjonelle motsetningsforholdet mellom høyre- og venstresiden, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Vil stå på

I byene ser Høyre-toppene selv nedgangen som et signal om at de må jobbe hardere for å bli i posisjon:

– Å sitte i posisjon er alltid krevende. Vi må bare stå på, og jobbe hardt fremover, uttalte ordfører i Stavanger kommune, Christine Sagen Helgø (H), til Stavanger ­Aftenblad.

Martin Smith-Iversen, byrådslederen i Bergen som tok over jobben i august, er enig med partifellen. Han virket ikke særlig motløs da Bergens Tidende serverte ham Bergen-tallene:

– Dette er en utfordring, og stimulerer meg simpelthen til å gyve løs på valgkampen, meddelte ­byrådslederen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter