Politikk

– Alle må hjelpe til

En del kommuner er uvillige til å bidra med boliger til asylsøkere, ifølge Migrationsverket.

Migrationsverket i Sverige oppjusterer kraftig sin prognose over antall asylsøkere. Det er nå ventet mellom 80.000 og 105.000 neste år.

Det mest sannsynlige er ifølge den nye prognosen at det kommer 95.000 asylsøkere. Det vil være det høyeste antallet hittil, og prognosen er hevet betydelig fra et tidligere anslag på 64.000– 94.000 asylsøkere.

– Samtidig er det stor usikkerhet i prognosen. Vi har aldri hatt et så stort spenn, sier fungerende generaldirektør Mikael Ribbenvik i Migrationsverket til TT.

I Norge er det til sammenligning ventet 11.000 asylsøkere neste år, snaut 12 prosent av antallet som er ventet til Sverige.

LES OGSÅ: – Vi vil stanse Frps hardkjør i asylpolitikken

Sprengt kapasitet

Det er vanskelig å finne boliger til alle, ifølge Migrationsverket.

– Vi behøver kanskje 20.000 flere boliger neste år. Det er en del kommuner som er uvillige, og alle må hjelpe til, sier Ribbenvik.

Økningen vil også føre til lengre behandlingstid for hver enkelt. Snittet har tidligere ligget på fire– fem måneder, men ventes neste år å stige til ti måneder. Dette skjer til tross for at Migrationsverket, som tilsvarer UDI i Norge, øker kapasiteten.

Krigen i Syria og opptrappingen i Irak er hovedårsak til veksten.

– Konfliktene øker i styrke, og vi ser ingen lysning, sier Ribbenvik.

I tillegg øker tilstrømningen fra Afrika. Hittil i år har mer enn 165.000 båtflyktninger ankommet til Italia fra Libya, mot 60.000 i hele fjor. Den nest største asylsøkergruppen er eritreere.

LES OGSÅ: Syrias naboland trygler om mer hjelp

Vil holde seg høyt

Migrationsverket venter at antall asylsøkere vil holde seg høyt i flere år framover.

Også antall asylbarn ventes å stige kraftig. Mens tallet tidligere har ligget i spennet 5.200– 7.500, ventes det nå 6.800– 9.200 enslige mindreårige asylsøkere, med 8.000 som hovedscenarioet.

Situasjonen er utfordrende, vedgår Ribbenvik.

– Kombinasjonen av lange ventetider og kollektive boformer er ikke bra, og det er ikke vårt ønske at det skal være slik, sier han.

– En annen utfordring er at vi har folk som får opphold, men som blir værende i asylmottak. Akkurat nå har vi over 10.000 som har fått oppholdstillatelse, men ingen kommuneplass.

LES OGSÅ: Jakter på papirløse

Har invitert til samtaler

Innvandrings- og justisminister Morgan Johansson er enig i at det vil bli en stor utfordring for Sverige å håndtere situasjonen.

– For vår del handler det om å sørge for at Migrationsverket sammen med kommunesektoren kan ta imot disse menneskene, gi dem beskyttelse, tak over hodet og mat på bordet så fort som mulig. Det blir en stor oppgave, sier han.

Den nye regjeringen har invitert alle partier i Riksdagen, unntatt det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna (SD), til samtaler om Sveriges innvandringspolitikk.

Samtalene skal finne sted 14. november, og tema vil i første rekke være bosetting, ifølge Johansson.

LES OGSÅ: Tolken Faizullah Muradi får asyl i Norge

Kritisk

SDs parlamentariske leder betegner de nye prognosene som et «kjempeproblem for det svenske samfunnet».

– Vi låner allerede i dag penger for å klare velferden, og vi mangler bosteder og arbeidsplasser, sier Mattias Karlsson.

Han påpeker at innvandringspolitikken blir en avgjørende faktor når SD skal avgjøre hvilket statsbudsjett partiet skal stemme for i Riksdagen.

SD er i vippeposisjon og kan felle regjeringen ved å stemme for de borgerlige partienes budsjett.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk