Nyheter

– Al-Qaida prøver å splitte Europa

Drapene i Paris var et forsøk på å provosere det europeiske samfunnet til å forfølge muslimer, og dermed opprøre europeiske muslimer.

På sin blogg skriver historikeren Juan Cole at drapene i Paris var et strategisk angrep ment for å skjerpe motsetningene i Frankrike og Europa – ikke en protest mot krenkelser av profeten Muhammed. Målet er å provosere det europeiske samfunnet til å forfølge franske muslimer, mener Cole. Han er professor i historie ved universitetet i Michigan i USA, og har forsket på Midtøsten og den muslimske verden i mange år.

LES MER: – Vi må ikke glemme at vi er i krig

Cole skriver at Al-Qaida ønsker å få franske muslimer på sitt lag, men møter en vegg av manglende interesse.

«Problemet for en terroristgruppe som Al-Qaida er at rekrutteringsgrunnlaget er muslimer, men muslimer flest er ikke interessert i terrorisme», skriver Cole.

LES MER: – Skaper mer hat mot muslimer

Føle seg diskriminert

Midtøsten-historikeren viser til at rundt 5 av 66 millioner innbyggere i Frankrike er av muslimsk avstamning. I spørreundersøkelser oppgir en tredel, tilsvarende mindre enn 2 millioner, at de er interessert i religion. Onsdag uttalte Al-Qaida i Jemen at angrepet i Paris var deres ansvar.

«Kan Al-Qaida få ikke-muslimske franskmenn til å være stygge mot etniske muslimer bare fordi de er muslimer, kan det samle dem om en politisk identitet basert på et opprør mot diskriminering», skriver Cole.

LES MER: De sa de var fra Al-Qaida

Han mener at dette er en velkjent strategi som Al-Qaida har brukt til å sette sjiamuslimer og sunnimuslimer mot hverandre i Irak, og som også ble brukt på 1920-tallet av bolsjeviker som senere ble til stalinister. I Irak har Al-Qaida angrepet sjiamuslimer og deres hellige symboler, som har ført til at flere millioner sunnier er jaget ut fra Bagdad. I neste omgang har gruppen som kaller seg Den islamske staten (IS) fått mange irakiske sunnier til å samle seg under deres paraply.

LES MER: Mobbing eller satire?

Dovegghumor

Tor Bach er enig i Coles hovedpoeng.

– Al-Qaida vil drive en kile mellom den muslimske og ikke-muslimske befolkningen i Europa. Det må vi unngå, sier Bach, som er redaktør for nettstedet Vepsen, som har som formål å bekjempe totalitære og rasistiske bevegelser gjennom ord og avsløring.

Bach mener at det er en avsporing å gjøre angrepene til et spørsmål om ytringsfrihet.

– I ytterste konsekvens blir dette å publisere all verdens underlige tegninger, å løpe Al-Qaidas ærend. Dette er tegninger som jeg som redaktør ikke ville publisert uansett.

LES MER: Charlie og ytringsfriheten

– Hvorfor ville du ikke publisert tegningene?

– Jeg synes ikke de har journalistisk interesse. Det syntes jeg ikke før massakren i Paris, og jeg ser ikke noen grunn til å la Al-Qaida bestemme hva jeg vurderer i ettertid. Mye av dette er ren dovegghumor, sier Bach.

LES MER: Derfor angrer Vebjørn Selbekk tre ting

Vekke muslimer

Professor i historie ved Universitetet i Bergen, Knut S. Vikør, mener at Cole har rett i sin generelle analyse.

– Al-Qaida oppfatter seg som en del av en større krig, der poenget er å vekke alle muslimer og prøve å polarisere så godt de kan, sier Vikør.

LES MER: Vil ikke tvinges til selvsensur

– Hvor godt har Al-Qaida lyktes i denne strategien etter 11. september 2001?

– At vi i det hele tatt får fremmedkrigere fra Norge, er et resultat av at strategien har virket. Men dette er tross alt så få at strategien ikke har hatt noen stor tallmessig effekt. Osama bin Laden uttrykte som mål at massene av muslimer i Europa skulle reise seg, og det har ikke skjedd.

Følg oss på Facebook og Twitter

Vikør understreker også at det nå er mange franske muslimer som stiller seg bak de som ble angrepet. Den ene av politimennene som ble drept, var muslim. Ahmed Merabet hadde som jobb å vokte Charlie Hebdo. Broren Malek Merabet ba søndag Frankrikes befolkning om å skille mellom ekstremister og islam.

Mandag var det registrert mer enn 50 angrep og trusler rettet mot muslimer i Frankrike, opplyste landets muslimske råd.

LES MER: Mener blasfemilovene må bort

Vikør tror Paris-drapene kan virke i begge retninger. Noen støtter opp om det samfunnet de bor i, fordi de ikke ønsker å bli slått i hartkorn med ekstremister. Andre går motsatt vei.

– Det kan handle om at man har en bakgrunn der man føler seg på utkanten av samfunnet. De fleste jihadister vi kjenner livshistorien til, har en bakgrunn med arbeidsløshet og småkriminalitet. De er ikke plassert midt i samfunnet før de får denne politiske og religiøse vekkingen.

LES MER: – Satiren finner alltid nye veier

Skjønne tankegangen

Tor Bach mener at Al-Qaida nå står litt i skyggen av IS, og har mistet innflytelse både i Afghanistan, Syria og Irak. Samtidig har ikke kampen mot de islamistiske terrorbevegelsene lyktes helt heller.

– Til en viss grad har man oppnådd å flytte stridssonen fra Amerika og Europa til Midtøsten, men man har ikke bekjempet disse bevegelsene. Skal vi forstå hvordan vi kan gjøre det, må vi forstå hvordan de tenker.

LES MER: Nå er trykkefriheten for alle

Bach tror det vil være en katastrofe for IS å bli slått tilbake ved byen Kobani på grensen til Tyrkia, der styrker ledet av USA har gjennomført luftangrep på nyåret.

– En veldig viktig del av propagandaen IS bruker overfor potensielle tilhengere, er at de ikke kan tape, fordi Gud er med dem. Hvis de skulle tape der, vil det være et problem for dem.

Bach mener at vi forstår lite hvis alle går rundt og sier «jeg er Charlie».

– Det er en fin gest for å minnes de døde, men ikke noe mer. Det får ikke Al-Qaida til å rygge eller slutte å drepe folk. Disse folkene vil så fryktelig mye mer. De vil ha verdensherredømme. Så kan vi si at det får de aldri, men det er ikke så lett å få fanatikere til å slutte å tro det.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter