Actis kritiserer beruset kjendis-TV - Vårt Land
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
8242_14187.jpg

Jahn Ivar Jacobsen har drukket på TV før og synes det er heilt greit. Foto:

Samfunn

Actis kritiserer beruset kjendis-TV

I TV-programmet «Festernes mester» drikker kjendiser alkohol mens de gjør selskapsleker. Actis-lederen mener det er uklokt og uansvarlig av TV 2 å sende programmet.

Denne uka hadde TV 2 Zebra premiere på reality-serien «Festernes mester» i programmet Showman. Der konkurrerer kjente personligheter om å være den beste festløven. Deltakerne er blant andre Jahn Ivar «Mini» Jakobsen fra sporten i TV 2, Petter Pilgaard, kjent fra Paradise Hotel, og sanger og modell Linni Meister.

Dette programmet liker Anne-Karin Kolstad dårlig. Hun er generalsekretær i Actis, en paraplyorganisasjon innen rus og avhengighetsspørsmål.

– Jeg synes det er uansvarlig av TV 2 som prøver å fremstå som en seriøs kanal å slippe til et sånt program der det bare handler om å drikke seg full, sier hun.

Kolstad er også kritisk til kjendisene som stiller opp.

– Mange av disse er forbilder for barn og unge. Jahn Ivar «Mini» Jakobsen som selv har barn, kan ikke være noe særlig godt forbilde når han framstiller seg på den måten, sier hun.

 

– Norge i et nøtteskall. Jakobsen svarer at det er helt greit at Kolstad mener han er et dårlig forbilde. Selv synes han det er uproblematisk å være med på programmet.

– Det som skjer i det rommet der vi er på diskoteket, er helt vanlig omgang med alkohol. Så lenge du har lov i Norge å nyte alkohol når du er over 18 år, ser jeg ikke på det som et stort problem.

Jakobsen forklarer at han også er uenig med dem som sier at man ikke skal drikke alkohol når barn ser det.

– Jeg har to egne barn og har ingen problemer med å nyte alkohol innenfor rimelighetens grenser mens de er i samme rom. Det er helt naturlig for en del mennesker.

– Er du redd for at barna dine får et høyere alkoholforbruk fordi de har sett deg drikke alkohol på TV?

– Nei, det er jeg temmelig sikker på at de ikke får. Dette er litt sånn Norge i et nøtteskall. Jeg har bodd i utlandet, der man et annet syn på det. I min familie og omgangskrets har vi et annet syn enn Kolstad i Actis, sier han.

 

Voksne seere. Kommunikasjonssjef i TV 2, Aleksander Valestrand, mener det er forsvarlig av TV 2 å slippe til «Festernes mester», når programmet sendes klokka halv elleve på kvelden, med kjerneseere mellom 30 og 40 år.

– Alkohol blir brukt i et humorprogram og som humor. Det mener vi er greit.

Valestrand påpeker at programmet ikke går ut på å vise folk som er overstadig beruset og helt uten kontroll.

– De gjør diverse selskapsleker mens de drikker litt alkohol. Vi tenker at dette kan slå begge veier, og også virke avskrekkende på noen. Noen som ser dette tenker kanskje at det ikke er alt man gjør når man har drukket, som er så lurt.

 

Drikkepress. «Festernes mester» er ikke det eneste programmet der det drikkes alkohol. «4-stjerners middag» og «71 grader nord» på TV Norge, NRKs «Mesternes mester» og TV 2s «Farmen» er andre eksempler.

– Det er mye alkoholkonsum på TV. Kanalene burde i større grad ta ansvar. Dette spres ut til veldig mange unge som blir påvirket av det, sier Kolstad i Actis.

Hun ser gjerne på matprogrammer, der det også drikkes alkohol.

– Jeg ser at de få som er med på de programmene og ikke er alkoholbrukere får litt press på seg. Men det TV 2 gjør nå, skuffer meg mest, sier Kolstad.

Mer å lese
annonse
Kjøp enkeltutgaver
Kjøp dagens avis Mange av Vårt Lands artikler finnes kun i papirutgaven.

«Moderne vitenskap ble født med Jesus»

Historien er ikke helt som du kanskje tror...

Aslaug har 358 julekrybber i stua

Se bildene av den unike samlingen.

Julekrybbesamling

– En gudstjeneste bør ikke inneholde for mye dansing og gym

Morgenbladets Marius Lien anmelder adventsgudstjenester.

«Jeg åpner min bibel, der står: Vær rosa!»

I prinsessebokas framstillinger reduseres kvinnene til dydsmønstre. Les debattinnlegget

«Norsk kvinnekultur er vinnerkultur»

Det er håndballjentene det fremste eksempelet på, skriver Jon Magne Lund. Les dagens nettleder

– Barn må gjemme seg under sengen

Alarmtelefonen for barn og unge merker en ekstra pågang i desember og julehøytiden.

– Solberg lukker øyne og ører for Syrias flyktninger

SV savner Høyre slik det var i gamle dager.

Sykehusstrid går på helsa løs

Du må være vestlending for å skjønne hvorfor lokalisering av sykehus blir så voldsomme stridstema, skriver Helge Simonnes.

VÅRT LAND - EN BRO MELLOM MENNESKER, TRO OG TANKE