Nyheter

4.000 sykepleiere med rusproblemer

I fjor mistet 17 sykepleiere autorisasjonen på grunn av rus. Problemet kan være langt større.

Alle sykepleiere som misbruker rusmidler er en fare for sikkerheten, sier Aud Nordal, fagsjef i Statens helsetilsynet.

Hun har forsket på sykepleiere og rusmisbruk i forskningsoppgaven «Falne engler fanges de opp?».

Et forsiktig anslag tilsier at tre til fire prosent av befolkningen har rusproblemer. Dette vil bety mellom 3.000 og 4.000 sykepleiere, skriver fagbladet Sykepleien. I fjor mistet 17 sykepleiere sin offentlige godkjenning som sykepleiere på grunn av rusmisbruk. Sykepleierne som blir avslørt blir ofte tatt for å stjele medisiner av arbeidsgivere eller pasienter. Frekkere metoder som å forfalske journaler og fikse med medisiner blir også brukt for å skjule tyveriene.

Rusmisbruk og tyveri av medisiner på jobb er et svært alvorlig tillitsbrudd. Det anses som atferd uforenlig med yrkesutøvelsen, sier Aud Nordal i Statens helsetilsyn.

Liten fare for å bli tatt. Nordal har funnet ut at helsevesenet sjelden avdekker misbruk blant sykepleiere. Arbeidsgiverne har også få retningslinjer for hvordan de skal håndtere misbruk dersom det dukker opp.

40 av 65 sykehus svarte at de hadde avdekket rusmiddelmisbruk blant 71 sykepleiere, i Nordals spørreundersøkelse. Bare 60 prosent av sakene ble meldt til Helsetilsynet.

Helsetilsynet får hvert år inn saker om sykepleiere med rusproblemer. Disse sakene utgjør imidlertid kun en promille av antall sykepleiere som er i arbeid.

Derfor er det grunn til å tro at det finnes mange der ute som ikke oppdaget, skriver Sykepleien.

Nordal mener arbeidsgivere ikke har tilstrekkelige rutiner for å håndtere rusmisbruk på jobb. Hun mener det er viktig at arbeidsgiveren sjekker referanser nøye.

Mange med denne typen problemer slutter når det brenner under føttene på dem, men får jobb andre steder. Man må ta tak i sykepleiere med rusproblemer og hjelpe dem, sier hun.

Tar problemet på alvor. Lisbeth Normann, forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund tar problemet på alvor.

Det er svært alvorlig dersom sykepleiere har et rusproblem først og fremst fordi man har ansvar for andres liv og helse og fordi det skal lite til å gjøre alvorlige feil.

Hun mener det er viktig å differensiere mellom misbruk der sykepleierne benytter seg av -illegale rusmidler, stjeler fra arbeidsgiver og i de mest alvorlige tilfellene, stjeler fra psientenes dose.

Uansett er det uakseptabelt at sykepleiere misbruker medikamenter som går ut over deres utøvelse av faget. Det er ikke forenlig å være rusa og jobbe som sykepleier.

Hun sier illegalt rusmiddelmisbruk og medisintyverier skal anmeldes og etterforskes av politiet.

De tilfellene hvor sykepleiere «bytter ut» medisiner til pasientene for å ta dem selver ekstremt alvorlige. Det kan i verste fall føre til at pasienten dør og at man utsetter kolleger for å gi feilbehandling for eksempel i form av for høye doser, sier Normann.

Hun tror noe av løsningen på problemet er mer åpenhet om rusmisbruk blant sykepleiere.

Vi må skape en kultur der grensen for å si ifra om mistanke eller rusmiddelmisbruk blir lavere, sier hun og legger et særlig ansvar på lederne, som har et formelt ansvar.

De verste sakene. Rundt 15 prosent av sakene Statens helsetilsyn får har sykepleiere byttet ut medisinene med saltvann, eller manipulert på andre måter som kan ramme pasientene.

Sykepleiere som gjør dette har som regel et langt rusmisbruk bak seg, sier Aud Nordal i Statens helsetilsyn.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter