ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Som abonnent på Vårt Land får du:

Läs mer

På sporet av en redningsmann

De vil be, vandre og finne roen i historien. En egen Luther-pilegrimsled skal lokke tyskerne til kirken, og turistene til sovende østtyske småbyer.

ANNONSE
ANNONSE

BILDER

I fellesskap ber vandrene Fadervår. Så legger de ut på ferden langs Lutherleden fra St. Marien i Breitenau.

Foto: Heidi Marie Lindekleiv
Vis bildetekst

, er byfesten til minne om Luthers bryllup med Katarina von Bora. I år spilles Luther og hans kjære «Käthe» av Fred Göde og Maria Jana Palachevsky.

Foto: Heidi Marie Lindekleiv
Vis bildetekst

Wartburg ligger i Thüringen, og er det mest besøkte Luther-stedet i Tyskland. Borgen har vært et dreiepunkt i tysk historie, og ble i 1999 UNESCO-listet.

Foto: Heidi Marie Lindekleiv
Vis bildetekst

Et kollektiv gisp kommer fra skolejentene som trer inn i Wartburgs mosaikkbelagte Elisabeth-stue. Ludwig II av Bayern lot seg også imponere. Han besøkte Wartburg etter at Wagner hadde skrevet opera om middelalderens sangerkrig på Wartburg, og kopierte flere av rommene til sitt eventyrslott i Bayern.

Foto: Heidi Marie Lindekleiv
Vis bildetekst

Brudebildet under årets byfest, tas utenfor Lutherhaus i Wittenberg. Byfesten har pågått siden 1994.

Foto: Heidi Marie Lindekleiv
Vis bildetekst

«Luthers kirke, Cranachs verk, ditt bidrag.» Under byopptoget i Wittenberg forsøker Bernard Neumann å skaffe midler til å renovere kirken der Luther selv preket, St. Marien.

Foto: Heidi Marie Lindekleiv
Vis bildetekst

Lutherfesten pågår en junihelg hvert år. Tusener deltar. Både befolkningen og tilreisende.

Foto: Heidi Marie Lindekleiv
Vis bildetekst

Gisele Langguth (t.h.) minnes da landsbyen løp sammen til gudstjenester. Slik er det ikke mer. Men den lokale presten, Johanna Sonntag mener Luther fortsatt burde vekke interesse.

Foto: Heidi Marie Lindekleiv
Vis bildetekst

Lutherweg tar oss forbi steder hvor Luther virket selv, samt der reformasjonen fikk tidlig nedslag, slik som her ved Bad Rodach. Leden er delt inn tematisk, og i dette området ligger tyngdepunktet på Luthers toregimentslære, altså skille mellom politisk og åndelig makt.

Foto: Heidi Marie Lindekleiv
Vis bildetekst

Spørsmålet som opptar vandrerne er byggingen av en ny flyplass i Bad Rodach. Da vil dette lindetreet måtte hugges ned. Eberhardt Wunder, som leder vandrerne, mener det er vanskelig å trekke noen annen «luthersk» konklusjon i saken annet enn at man må arbeide innenfor de politiske rammene, og bruke stemmen sin i folkeavstemningen. Folkeavstemningen endte til slutt med et flertall flyplassbygging.

Foto: Heidi Marie Lindekleiv
Vis bildetekst

Lutherweg er egentlig åtte ulike veier, som til sammen forbinder alle de viktigste reformasjonsbyene i Midt-Tyskland. Slik som Eisleben, Eisenach, Wittenberg, Gotha, Schmalkalden etc.

Vis bildetekst
Reportasje

Nærmere og nærmere det gamle Øst-Tyskland. Skjønt, grensegjerdene og minefeltene er ikke mer. Veier som før endte i ingenting, slanger seg nå i en pilegrimsled fra bayerske kornåkre, inn i Thüringens dype barskoger. Vi knytter skolissene i den vesle Mariakirken i Breitenau, siste «vesttyske» utpost, og setter kursen med Sachsen-Anhalts pittoreske småby, Wittenberg, som mål.

Veien vi går langs, kalles Luther-leden. Og den tar deg fra by til by i området som for 500 år siden var sentrum for Europas historie. Hvorfor finnes en slik vei, oppkalt etter en fyr som i sin tid spente ben under all pilegrimsvirksomhet da han avskaffet avlatsøkonomien?

NY SERIE I VÅRT LAND: Luther øre.

Opprustning

Hva nå, Luther?

  • For 500 år siden sto Martin Luther for en spavending av europeisk, kultur, politikk og kristenliv. Tankene hans lever og preger store deler av Europa den dag i dag.
  • Vårt Land setter i en artikkelserie søkelyset på jubilanten Luther – hans virke og vesen, feiringene og spørsmålet: «Hva nå, Luther?».
  • 3. juli: Folketesten. Hva vet vi om Luther?
  • 10. juli: Luthers frodighet. En by forteller.
  • 18. juli: Tyskerne markerer Luther med fest i ti år til ende, men til hvilken hensikt?

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer