Glemt lærdom
Før lappet og stoppet man klær, i dag kaster vi plaggene det går hull på. Nå tar reparasjonskafeer opp igjen gamle tradisjoner.
Ingvild Steiro ler mens hun drar i en lang, hvit garntråd som nå henger fra et lite hull i Mariuslua. Hun husker ikke helt når hun fikk lua, men tror hun har arvet den fra moren. Den har vært med på mange skiturer siden.
– Nå har den ligget gjemt i en plastpose i snart to år. Så da jeg hørte at det skulle være en reparasjonskafé her i Oslo, så tok jeg den med for å se om jeg klarte å fikse dem.
Det er fjerde gangen det blir arrangert en reparasjonskafe i bydelen Sagene i Oslo i regi av miljøgruppa Omstilling Sagene. Det er et kafékonsept som først ble utviklet i Nederland hvor folk kan ta med seg ting de ønsket å reparere. Kafeen stiller med litt verktøy og en knippe eksperter til rådighet. Det varierer hva folk kan ta med seg, men på Sagene har de hovedsakelig satset på tekstil og møbler. Noe av ideen er at folk kan lære å reparere ting av hverandre, noe Steiro fikk god bruk for da sidemannen lærte henne hvordan stoppe en strikka lue.