ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Som abonnent på Vårt Land får du:

Läs mer

Dette er ikke en seng

Skarpe steiner, skrå benker og pigger på bakken skal drive hjemløse bort. Fiendtlig arkitektur er på frammarsj.

ANNONSE
ANNONSE

BILDER

Slik ser det ut under Sinsenkrysset i Oslo. Steinene er ikke til pynt, men skal hindre at mennesker sover der. Noen har likevel fått dyttet en madrass innimellom steinene.

Foto: Erlend Berge
Vis bildetekst
Reportasje

Store kampesteiner ligger under broene ved Sinsenkrysset i Oslo. De er ikke til pynt. Det er lagt ut for å hindre at mennesker sover der. Likevel har noen klart å lage små reder her og der ved å bære bort de minste steinene. I bunn ligger papp og tøy, noen ganger en fillete madrass.

Det er tidkrevende og dårlig publisitet å jage uteliggere. Derfor gjør man det mer subtilt. Skarpe kanter fortrenger myke kropper. Hellende flater er vanskelige å sove på. Det kalles «fiendtlig arkitektur», og det sprer seg over hele verden.

– Arkitekturen handler ikke om å løse sosiale problemer, men å skjule dem, sier svenske Fredrik Edin, kulturredaktør i den svenske, radikale ukeavisen Arbetaren. Han er en av få skandinaver med kompetanse på feltet.

Det klassiske eksempelet på fiendtlig arkitektur er en benk som har armlener plassert midt på slik at man ikke kan ligge på den. Noen ganger er det aggressive tiltak som pigger på bakken, sprinkler som spruter vann og høytalere som spiller høy musikk. Men det kan også være ting som ser helt uskyldige ut, som for eksempel en tung blomsterkrukke på et sted der folk har sovet tidligere.

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer