ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Som abonnent på Vårt Land får du:

Läs mer

Der nonner stappet voks i ørene

Vadstena kloster ble opprettet av en kvinne som både drev storpolitikk og ville leve hellig. Da reformasjonen tvang nonnene til luthersk gudstjeneste, visste de råd.

ANNONSE
ANNONSE
Reportasje

Svenskenes store middelalderhelgen Birgitta kjente kongen og dronningen og hadde makt, men spilte en helt annen rolle enn norske Olav den hellige. Det merkes, mener prest og forfatter Jostein Ørum.

– Vadstena opplever jeg som et genuint åndelig pilegrimsmål. Det er ikke ødelagt av markedskrefter eller politiske agendaer, sier han.

Ørum har vært i Vadstena to ganger. Han mener at mye handlet om nasjonsbygging og politikk da Olav ble helgen og Nidaros målet for mennesker som søkte bot, bedring og helbredelse. Svenskenes hellige Birgitta var ingen nasjonsbygger, selv om hun hadde innflytelse og brukte den.

– Hun var en eksepsjonell kvinne på mange vis, og hadde stor innflytelse, både i Roma og ellers, sier Audun Dybdal, professor emeritus i historie.

Pilegrim

  • I sommer tar Vårt Land deg med til europeiske ­pilegrimsmål.
  • Vi gir deg ­informasjon om både kjente og mindre kjente steder. Vi vil fortelle deg om selve ­pilegrimsmålet og gi deg praktisk reiseinformasjon.

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer