Bilde 1 av 4

Misjon er magnet som trekker unge

Duvald Noreng Lund og Marianne Thormodsæter er unge som blir tiltrukket av en konservativ organisasjon som er fiksert på ett mål.

Reportasje

– Da jeg kom til Misjonssambandet, forsto jeg ikke hva de snakket om. De hadde et fromt språk.

Marianne Thormodsæter (24) ville studere teologi og etter videregående skole havnet hun på Norsk Luthersk Misjonssambands (NLM) høgskole, Fjellhaug. Hun hadde vokst opp på bedehuset på Halsnøy i Sunnhordland, men følte likevel at hun kom utenfra.

Misjonshelter

Fem år etter er hun godt innenfor, har levert masteroppgaven i teologi og kan stammespråket. Nå er hun klar til å reise ut som misjonær.

Slike som henne er helter blant andre unge i NLM.

– Ja, unge misjonærer er forbilder. Vi er nok fascinert av dem som beveger seg ut av komfortsonen.

Det sier Duvald Noreng Lund (29) fra Veavågen på Karmøy, som nå er ungdomsleder i Oslo. Thormodsæter synes det blir litt «voldsomt» å være forbilde, men sier takk og smiler.

LES OGSÅ: Misjonssambandet danner trossamfunn

Tiltrekningskraft

Vårt Land har invitert dem med til Bakken, et samlingssted for folk som er knyttet til Misjonssalen, NLMs forsamling i hovedstaden. Det er stille rundt den røde sveitservillaen på Malmøya midt i uka. I helgene kan det være stuende fullt langs strandkanten. Perlen ved Oslofjorden har rykte for å være et godt sjekkested for NLM-ungdom.

Spørsmålet som vi har bedt Thormodsæter og Noreng Lund svare på, er: Hva er hemmeligheten som gjør at en tradisjonsrik organisasjon, som ensidig er opptatt av misjon og evangelisering, appellerer til unge?

Duvald Noreng Lund (t.v.) og Marianne Thormodsæter slår av en prat med Inger og Finn H. Nateland fra Kristiansand. Pensjonistene er frivillig vertspar på Bakken, Misjonssambands-folkets eget friluftssted ved Oslo-fjorden.
MALMØYA: Duvald Noreng Lund (t.v.) og Marianne Thormodsæter slår av en prat med Inger og Finn H. Nateland fra Kristiansand. Pensjonistene er frivillig vertspar på Bakken, Misjonssambands-folkets eget friluftssted ved Oslo-fjorden. Foto: Erlend Berge.

Misjonssambandet feirer 125 år i år, og har en oppslutning blant barn og unge som mange organisasjoner bare kan drømme om. Tallene på medlemmer i foreningene øker. Det høye antallet unge søkere til ledige stillinger har de ikke opplevd tidligere. Både høgskolen og bibelskolen på Fjellhaug har økt elevtallet og er nå den største teologiske institusjonen etter Menighetsfakultetet.

Marianne Thormodsæter peker på at svaret ligger i spørsmålet vi stiller.

– Alt NLM gjør handler om å nå ut med budskapet om Jesus. Det er viktig, og derfor engasjerer det.

Hun bekrefter Hans Kristian Skaars ord når lederen for ungdomsorganisasjonen NLM Ung sier at Misjonsssambandet er en «misjonsgira» organisasjon.

LES OGSÅ: Misjonssambandet skriver kvinnehistorie

Misjonal

Fredag kveld i Misjonssalen. Andreas Furnes holder appell.

– Vi er alle misjonærer for Jesus og lever misjonale liv. Når vi begynner å leve misjonale liv, blir vi gira på Jesus.

I salen sitter rundt 40 mennesker som er utsendinger til årsmøtet i NLMs ungdomsorganisasjonen, NLM Ung. Dette er hardcore misjonssambands-ungdom som sitter med ansvar og verv rundt om i Norge.

Man skulle anta at de er de ivrigste blant kristne, men skal vi tro Furnes har de fremdeles noe å strekke seg etter.

– Du trenger ikke reise til Afrika. Du kan oppleve noe med Jesus der du der. Vi må stole på Gud. Fjerner vi dette fra organisasjonen vår, faller alt sammen, sier Furnes, som forteller at han fikk leve «misjonalt» da han var i Sør-Afrika på korttidsmisjon.

Det er liten tvil hva som er moteord i stammespråket.

LES OGSÅ: Misjonsgeneralen er død 76 år gammel

Får utfordringer

Ansvar, utfordringer og oppgaver. Det er ord som Marianne Thormodsæter og Duvald Noreng Lund bruker for å forklare hvorfor de har blitt engasjert i NLM.

– Spesielt i ungdomsårene på videregående spiller det en rolle at de som er forbilder heier på deg og støtter deg. Det var i alle fall viktig for meg. Vi har kanskje en heie-kultur? spør Noreng Lund.

Han gikk ut fra NLM-skolen Kongshaug musikkgymnas for ti år siden. I høst gir han ut album med egne sanger. Thormodsæter er enig. På masterstudiet har hun vært eneste kvinne, men har fått flere utfordringer enn mennene.

– Det har vært kjempegøy, sier hun.

LES OGSÅ: – Kirken kan lære trofasthet av Misjonssambandet

Hjernevasket?

At NLM-ungdom kan se like ut, er de enige om, og Noreng Lund mener det skyldes at mange er formet over år på internatskoler. Som ungdomsleder I Misjonssalen er han likevel opptatt av å lage vide rammer så ulike mennesker åpent kan fortelle med hva de sliter med.

– Vi har hørt om mye fordømmelse på bedehuset. Vi vil være noe annet, sier han.


Unge misjonærer er forbilder


Duvald Noreng Lund, ungdomsleder

Hva svarer de på en provoserende påstand om at en typisk, ung NLM-er er servil, prektig og ukritisk?

– De finnes, de også, men jeg kjenner mange som ikke bare flyter med, men stiller kritiske spørsmål. Jeg kjenner meg ikke hjernevasket, sier Marianne Thormodsæter.

– Ukultur finnes overalt. Men det koster å flagge konservative standpunkt, så jeg vil ikke si at dette er en typisk NLM-er, sier Duvald Noreng Lund.

LES OGSÅ: Likestillingsombudet: NLM kan si nei til lærere

Norges-misjonærer

Sjefen for NLM Ung, Hans Kristin Skaar, er klar over at Misjonssambandet fra utsida kan virke sidrumpa og gammelmodig, men mener at ungdomsorganisasjonen er mer mangfoldig i teologi og uttrykk enn mange tror.

At de unge fikk danne sin egen organisasjon for fire år siden har vært viktig for veksten som de nå opplever, mener han. Misjonsprofilen har blitt spisset etter det. De har sendt unge til områder i Norge med få kristne og har startet arbeid i Nord-Norge, Rogaland, Vestlandet og i Oslo, forteller han.

En evangeliefokusert, bibelsentrert forkynnelse som utfordrer unge til å leve radikalt, appellerer til mange. Det er kult å leve motstrøms, oppsummerer Hans Kristian Skaar.

– En del unge har tatt oppgjør med foreldrenes materialisme. De ønsker å leve annerledes.

Samtidig mener han at det er en større teologisk spennvidde blant yngre NLM-ere enn for noen år siden.

– Vi tror det er en frihet i evangeliet, også i dag. Det er utfordrende å si til en generasjon som ikke opplever seg som syndige og som ikke trenger en redningsmann.

LES OGSÅ: Erkjenner at historien inneholder smerte

Søvnige sangere

På lørdager kan det være 300- 400 mennesker i alderen 19-30 år innom Misjonssalen, bedehuset i byen. Men er det vanlig at det ligger folk og sover overalt, til og med utenfor døren inn til hovedsalen, midt på gulvet?


Jeg har kjent på at det er godt å være kvinne i NLM.


Marianne Thormodsæter, misjonær

Slitne og trøtte hviler Kongshaug-elever ut på gulvet i Misjonssalen i Oslo.
HVILER: Slitne og trøtte hviler Kongshaug-elever ut på gulvet i Misjonssalen i Oslo. Foto: Erlend Berge.

Elever fra Kongshaug musikkgymnas er slitne etter å ha reist om natta og sunget foran Stortinget tidligere på dagen, som takk for at skolen unngikk å betale tilbake millioner i momsrefusjon.

Når de synger for en fullsatt sal om kvelden er alle våkne og gjør det med trøkk som et amerikansk gospelkor. Kirkeledere som er på besøk fra flere land fyrer opp mobilene og filmer for harde livet. De er vitne til suksessen bak NLMs strategi om å følge mennesker fra vugge til grav – gjennom barnehager, barnelag, ungdomsforeninger, gjennom skoler helt opp på høyskolenivå.

LES OGSÅ: Angrer på «løgnkirke»-beskyldning

Skoleklekkerier

Denne strategien har vært avgjørende for rekrutteringen, sier generalsekretær Øyvind Åsland. Han gikk selv tre år på Drottningborg videregående skole og mener at tiden der var bestemmende for at han fikk kall til å bli misjonær og leder.

Skolene er «misjonsklekkerier». De fleste som blir sendt ut i tjeneste kommer fra organisasjonens egne skoler.

Utenlandssjef Hjalmar Bø er bekymret for et svekket misjonsengasjement, men Øyvind Åsland er «ikke bekymret i det hele tatt» når han besøker bedehusene.

– Engasjementet jeg møter og visjonene som lever blant folk, gjør meg veldig optimistisk.

LES OGSÅ: Oppfordrer til å melde seg ut av Den norske kirke

Kirkeløse

Gode ungdomstall overskygger ikke et faktum som plager ledelsen i organisasjonen. Unge voksne går ikke over i voksne forsamlinger. I misjonsforeninger og på bedehuset er det for mange eldre.

Resultatet er mange kirkeløse mennesker. På bygda er det flest, ifølge Hans Kristin Skaar:

– Jeg tror jeg kunne nevnt flere tusen som ikke er aktive lenger. Dette er noe av det som er tristest.

Sammen med andre organisasjoner og Den norske kirke har NLM startet samtaler om hvordan de kan finne rom for dem som ikke finner seg til rette på bedehuset, forteller Skaar.

LES OGSÅ: Misjonsledere forlater Den norske kirke

Kvinnene

Marianne Thormodsæter er en av mange kvinnene som er aktive på tross av at de ikke får lov til å ha stillinger, eller verv med læreansvar. I Misjonssambandet har det et eget navn: Tjenestefordeling.

– Jeg har kjent på at det er godt å være kvinne i NLM. Jeg har aldri blitt begrenset, sier hun.

Selv om hun i praksis får rom som kvinne, skulle hun ønske at praksis og prinsipp samsvarte bedre. For i praksis har hun læreansvar når hun holder taler i Norge og når hun snart blir teologilærer i Peru.

Den 5. august står hun på scenen på Ung landsmøte og blir utsending til regionhovedstaden Arequipa. I salen vil det sitte flere tusen unge og be for sin helt.

LES OGSÅ: Prest vil stryke misjonsorganisasjoner fra kollektliste

I flere reportasjer denne sommeren vil Vårt Land vise fram det mangfoldige, religiøse Norge. Vi har besøkt forskjellige institusjoner og spurt: Hva er deres særpreg og hvordan preger de samfunnet rundt seg?

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje