Terroråret 2015: Da Paris ble skrevet i blodskrift

2015 blir et nytt rekordår for terror. To av de mest oppsiktsvekkende angrepene skjedde i Paris.

Reportasje

Bare tre dager inn på nyåret kom årets første terrorangrep med flere enn 100 drepte, da islamister fra terrorgruppen Boko Haram i Nigeria angrep den nordlige byen Baga og områdene omkring. Over 100 ble bekreftet døde, men det verserte ubekreftede anslag om over 2.000 døde.

Dødelige Boko Haram og IS

Boko Haram var den dødeligste terrorgruppen i fjor, med over 6.600 drepte, knapt foran Den islamske staten (IS). Dødelige er også al-Qaida, som påtok seg ansvaret for den mest medieomtalte terrorhandlingen på flere år, da to maskerte og tungt bevæpnede menn 7. januar i år tok seg inn i lokalene til det franske satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris.

12 mennesker ble drept under angrepet på bladet, deriblant store deler av den redaksjonelle staben. De levde under konstant bevoktning som følge av trusler etter å ha trykket satiriske tegninger av profeten Muhammed.

LES OGSÅ: Her er nyhetsåret 2015

Massivt angrep på Paris

Frankrike og Paris ble utsatt for et enda mer massivt angrep 13. november, denne gang i regi av IS. I en rekke nøye planlagte og koordinerte aksjoner på seks steder i det sentrale Paris – blant annet i en konsertsal og en restaurant – mistet 130 mennesker livet.

Det er likevel uskyldige sivile utenfor Vesten som er de primære ofrene for terror. De siste 15 årene har over 97 prosent av alle terrordrap skjedd i ikke-vestlige land. Bare i Afrikas mest folkerike land Nigeria er minst 3.000 mennesker drept i mer enn 30 terrorangrep i år.

Plukket ut kristne i Kenya

Et av årets verste terroranslag skjedde da 148 mennesker ble drept under et angrep på Garissa-universitetet i Kenya, der de al-Shabaab-tilknyttede terroristene skilte ut kristne studenter som de henrettet. En uke etter terrorangrepet i Paris i november, tok islamister gisler i Radisson Blu-hotellet i hovedstaden Bamako i Mali, der 30 ble drept.

Som vanlig har Midtøsten og Nord-Afrika vært hardt rammet. I Israel har en serie med hovedsakelig knivangrep fra palestinere ført til et par titalls drepte israelere i høst, og et nytt bunnivå i den israelsk-palestinske konflikten. Mer enn 100 palestinske overgripere og mistenkte er drept av israelske sikkerhetsstyrker.

Russisk fly sprengt over Egypt

224 mennesker – hovedsakelig russere – ble drept da et russisk passasjerfly ble sprengt over Egypt 31. oktober. Tyrkia ble rammet av massiv terror tre uker tidligere, da to bomber eksploderte utenfor den sentrale jernbanestasjonen i Ankara. 102 mennesker lå døde tilbake etter dette IS-angrepet.

Det har vært et usedvanlig blodig terrorår, i en trend som har forverret seg gradvis de siste årene. Siden årtusenskiftet er antallet dødsofre i ­terroraksjoner nidoblet.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje