Religion

Espen Ottosen sier opp jobben, blir kommentator i Dagen

MISJONSSAMBANDET: Espen Ottosen sa opp jobben som informasjonsleder i Misjonssambandet torsdag. På veien ut kritiserer han både hovedstyret og generalsekretær.

Espen Ottosen går av som informasjonsleder i Misjonssambandet for å bli kommentator i avisen Dagen. Det ble kjent torsdag kveld.

– Det føles først og fremst vemodig, svarer Ottosen på Vårt Lands uungåelige spørsmål om hvilke følelser han kjenner på.

Han tar telefonen i bilen på vei hjem fra hovedstyremøtet, der han på slide, eller «lysbilde», nummer 26 i en presentasjon for Misjonssambandets styret hadde skrevet at han sier opp jobben i organisasjonen.

Det kom etter en tretti minutter lang presentasjon.

– Det kom utvilsomt brått på, sier han på spørsmål om hvordan reaksjonene i rommet var.

Ingen visste

– Hvorfor valgte du å gjøre det på denne måten?

– Poenget mitt var at hele hovedstyret og ledergruppa skulle få den samme informasjonen. Og få en begrunnelse fra meg.

Han sier ingen av dem visste at han skulle si opp, og at dette var bevisst, fordi han ikke ville at noen skulle tro at han truet med å slutte for å få viljen sin.

Han bestemte seg for at han ville slutte månedsskiftet februar-mars.

– Prosessen har vært lang, og selv om jeg ikke har delt min endelige beslutning har jeg har vært oppriktig ovenfor generalsekretæren underveis, og har delt at jeg har vurdert oppsigelse.

– Ikke mulig å fortsette

Ottosen har vært i hardt vær den siste tiden.

For to uker siden publiserte Ottosen et innlegg med kritikk av podkasten Misjonærbarna. Innlegget ble senere avpublisert. Ottosen viste til at generalsekretær Gunnar Bråthen ba ham om å fjerne innlegget.

Bråthen varslet interne runder i organisasjonen i etterkant og at saken skulle tas opp i Misjonssambandets hovedstyre 25. og 26. april.

– De siste ukene har vært krevende, men også avklarende. De har tydeliggjort for meg at det egentlig ikke er mulig å fortsette, sier Ottosen til Dagen.

Men han sier at de siste dagers mediestorm ikke er årsaken til oppsigelsen.

Ottosen om valg gjort av hovedstyre og generalsekretær: – Ukloke og uholdbare

I Facebookinnlegg utdyper Ottosen bakgrunnen for sin avgjørelse, og skriver at han i hovedsak slutter fordi han ikke lenger kan forklare og forsvare organisasjonens vedtak og veivalg.

«Noe handler om hvordan hovedstyret over år har håndtert uroen og varslingssakene i organisasjonen. Men det handler også om viktige valg som hovedstyret og generalsekretær har tatt de siste månedene. Disse opplever jeg som ukloke, uholdbare og mer som et resultat av ytre press enn et ønske om å gjøre rett.»

Espen Ottosen i forbindelse med utgivelse av boken hans "Uten Gud er alt tillatt"

Vårt Land har ikke lyktes med å få en kommentar fra generalsekretær Gunnar Bråthen eller hovedstyreleder Knut Espeland.

Har sittet langt inne å si opp «drømmejobben»

I innlegget skriver han også at han fremdeles har en svært sterk tilhørighet til Misjonssambandet, og at han ønsker å fortsette å bidra i organisasjonen, men ikke som ansatt.

Til Vårt Land forteller Ottosen at da han fikk jobben som informasjonsleder som 32-åring reiste han kjem til kona og sa: «Så lenge jeg får være frisk vet jeg hva jeg skal gjøre de neste 35 årene».

– Jeg har stort sett opplevd jobben som meningsfull og som en drømmejobb. Det har sittet veldig langt inne å si opp, forteller Ottosen.


Les mer om mer disse temaene:

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion