Religion

Kirkens grunnlegger ble omvendt på krigsskip. Nå vil de heve vrakdeler

KIRKEHISTORIE: Et skipsvrak utenfor Tjøme i Vestfold har en helt spesiell betydning for Brunstad Christian Church. Nå vil stiftelse heve vrakrester og bygge et kulturminne av det.

I 1898 ble Johan Oscar Smith, grunnleggeren av Brunstad Christian Church (BCC), frelst ombord på det norske krigsskipet «Thor». Drøyt tjue år seinere, i 1919, gikk skipet ned i Oslofjorden utenfor Tjøme.

Nå vil Brunstadstiftelsen bygge et 55 meter langt kulturminne, formet som skipet, på Brunstadodden like nedenfor Oslofjord Convention Center, et område som lenge har vært et samlingspunkt for menigheten.

Monumentet skal inneholde kanontårnet og ildledertårnet fra det opprinnelige skipet. Kanontårnet alene veier rundt 140 tonn, og skal etter planen heves fra skipsvraket som ligger ti meter under havoverflaten.

– Dette blir en flott museumsgave til hele området, sier prosjektleder Kjell Arne Bratli.

Bratli er kommandør i Sjøforsvaret og forfatter, og har skrevet en rekke bøker både om norsk marine og om Brunstad Christian Church (BCC).

– Et trossamfunn oppstår i marinen

«Thor» har stor betydning for kirkesamfunnet.

17. mai 1898 regnes som starten på kirkesamfunnets historie. Det er dagen BCC-grunnlegger Johan Oscar Smith, som da var underoffiser i Marinen, ble omvendt nettopp på monitoren «Thor».

– Det oppstår et internasjonalt frikirkesamfunn i den norske marinen. Det er en unik historie som vi kan være stolte av, sier Bratli.

BRUNSTAD: Det foreslåtte kulturminnet er 55 meter langt, og skal bestå av kanontårnet og ildledertårnet fra det opprinnelige skipet.

Bratli er ikke selv medlem av BCC. Han har imidlertid hatt interesse for marinens veteranskip siden 60-tallet. Det er 25 år siden han først foreslo å heve deler av skipsvraket ved Tjøme.

– Paradigmeskifte

«Thor» er det siste og største av fire monitorskip som ble bygget av det norske sjøforsvaret på siste halvdel av 1800-tallet. Derfor mener Bratli at skipsvraket har nasjonal interesse.

Monitorene representerer et paradigmeskifte i norsk sjømilitær historie, mener Bratli.

– 1000 år med seilskute-historie er over, og vi får pansrede skip med dampmaskin-fremdrift og rundtskytende kanontårn i stedet, sier han.

MONITOR: «Thor» var den siste og den største av fire norske krigsskip av typen monitor. Bildet viser et tverrsnitt av skipet, tegnet opp i boken «Norges Sjøforsvar» fra 1914.

I Brunstadstiftelsen fant han en aktør som var villig til å legge penger på bordet for å realisere visjonen.

Brunstadstiftelsen ble etablert av Brunstad Christian Church for å skille driften av trossamfunnet fra næringsdrift og eiendomsforvaltning. Stiftelsen eier blant annet konferansesenteret Oslofjord Convention Center på Brunstad.

Fullfinansieres av Brunstadstiftelsen

Da falt også valget på å bygge minnesmerket ved Brunstadodden, omtrent 20 kilometer fra vrakrestene i Tjøme og like bortenfor den opprinnelige marinehavnen hvor Thor lå.

– Det er en naturlig plassering og en aktør som kan stille med penger, og stå for vedlikehold og skjøtsel videre.

Det oppstår et internasjonalt frikirkesamfunn i den norske marinen. Det er en unik historie som vi kan være stolte av.

—  Kjell Arne Bratli, prosjektleder

Prosjektet skal fullfinansieres av Brunstadstiftelsen, helt uten offentlige midler.

– Med den kulturhistoriske verdien som dette prosjektet har, og den frikirkelige brikken i tillegg, er det stor interesse rundt saken, sier Alf Aadalen, styreleder i Brunstadstiftelsen.

Kulturminnet er tegnet av Niels Torp arkitekter, og inkluderer blant annet lekeapparater og klatrestativ.

– Det skal være noe som kan brukes, og som vil bli et hyggelig treffpunkt.

BRUNSTAD: Det foreslåtte kulturminnet er 55 meter langt, og skal bestå av kanontårnet og ildledertårnet fra det opprinnelige skipet.

Millionprosjekt

Aadalen vil ikke gå ut med hvor mye de tror prosjektet vil koste.

– Kostnadsrammen er ikke satt enda, men vi er såpass sikre på at vi kan finansiere det at vi har startet prosjektet. Vi har noen estimater, og vet at det vil koste litt, sier han.

– Det er et millionprosjekt?

– Enhver som ser det monumentet kan tenke det, sier han.

– Snakker vi om titalls millioner?

– Nei, det gjør vi ikke.

T.v.: Prosjektleder Kjell Arne Bratli, og Styreleder i Brunstadstiftelsen og prosjekteier, Alf Aadalen.

Får motbør hos lokalpolitikere

Brunstadstiftelsen har fått tillatelse til å heve vrakdelene av «Thor», og både Riksantikvaren og Statsforvalteren har stilt seg positive til prosjektet.

Nå har prosjektet imidlertid møtt motbør hos politikerne i Sandefjord kommune. Der er behandlingen av byggetillatelsen utsatt inntil formannskapet får klarhet i om området skal regnes som innmark eller utmark, og for hvilke rettigheter konferansesenteret har til stranden og eventuell stengning av kyststien under arrangementer.

Lokalpolitikere har blant annet vært bekymret for at området skal være for lite tilgjengelig for allmennheten, siden det ligger tett på Oslofjord Convention Center.

– Tidvis opplever vi at allmennheten ikke føler de har tilgang til området, sa Bjørn Orerød (Ap) da saken ble behandlet i formannskapet, ifølge Sandefjords Blad.

Brunstadstiftelsen mener imidlertid det ikke vil være noe problem.

– Det er en kyststi der i dag, og den vil være åpen for alle som går forbi, sier Aadalen.

Avventer svar fra politikerne

Nå vil videre fremdrift avgjøres av politikerne.

– Vi avventer den prosessen, så får det ta den tiden det trenger.

– Er det aktuelt å gå videre med heving før byggetillatelse er gitt?

– Nei. Vi har hele tiden gjort dette prosjektet i god dialog med offentlige etater, og har tenkt å fullføre det på samme måte, sier Aadalen.

---

Brunstad Christian Church

  • Et kristent trossamfunn stiftet i Norge i 1898.
  • Har navnet sitt fra menighetens samlingssted Brunstad i Sandefjord kommune.
  • Også kjent som Smiths venner, etter grunnleggeren, Johan Oscar Smith.
  • Har nærmere 9000 medlemmer i Norge. Ifølge trossamfunnet selv har de 35.000 medlemmer i over 50 land.
  • I 2021 ble kirkesamfunnet tatt opp som fullverdig medlem av Norges Kristne Råd.

Kilde: snl.no/Brunstad Christian Church/Vårt Land arkiv

---

Les mer om mer disse temaene:

Herman Frantzen

Herman Frantzen

Herman Frantzen er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion