Religion

Første rapport om overgrep fra Den katolske kirke i Italia

HISTORISK RAPPORT: Den katolske kirke i Italia er neste ut med å utgi en rapport om overgrep. Støttegrupper for overgrepsutsatte etterlyser en mer omfattende, og ikke minst, uavhengig rapport.

På torsdag publiserte den italienske bispekonferansen sin første rapport noensinne om angivelige overgrep mot «mindreårige og sårbare individer». Rapporten baserer seg på data innsamlet fra nye varslingssystem som ble satt opp i 2019, og er en kartlegging av varsler mottatt i 2020 og 2021. Det nye systemet er såkalte lyttesentre som har blitt satt opp i alle av Italias 226 bispedømmer.

Resultatet byr på dyster lesing. I toårsperioden har kirken mottatt hele 89 varsler om 68 personer tilknyttet kirken, inkludert prester, lekmenn, religionslærere og andre kirkeansatte.

Rundt 53 prosent av varslene handler om nylige hendelser, mens de andre er fra lenger tilbake i tid, dog det spesifiseres ikke når.

Rapporten er del 1 av to rapporter. Den nesten rapporten vil ta for seg anklager om overgrep tilbake til 2000, men det er ikke enda satt en dato for når den vil komme ut.

En enda mer omfattende, og ikke minst, uavhengig rapport, hvor man gransker saker i det tjuende århundret, slik som man nylig har gjort i Frankrike og Tyskland, lar fortsatt vente på seg. Det går ikke ubemerket hen.

«Utilfredsstillende og skamfullt», sier overgrepsutsatte Francesco Zanardi.

Zanardi står bak Italias eneste nettverk for personer som det har blitt gjort overgrep mot av geistlige, Rete l’Abuso.

Organisasjonen har i en årrekke jobbet med å avdekke omfanget av overgrep mot barn i kirken i Italia. Blant annet har de fått medieomtale for sitt kart som skal vise overgrepssaker knyttet til kirken.

Dette er funnene

Til tross for at Zanardi er misfornøyd med at kirken ikke har gjort en gransking av overgrep lenger tilbake i tid, sier han at 89 varsler på to år, er høyere enn hadde forventet (selv om han tror mørketallene er mye høyere).

De 89 varslene fordeler seg slik: 12 av sakene involverer barn under 10 år, 61 av sakene barn under mellom 10–18 år, og 16 personer over 18 år.

Av de 89 som tok kontakt med lyttesentrene, var 54,7 prosent kvinner.

24 av varslingene handlet om upassende oppførsel og språk, 21 om berøring, 13 om seksuell trakassering, 9 om visning av pornografi, 4 om uønskede oppfordringer over internett og 2 om blotting.

Alle de 68 som er anklaget skal ha vært i en alder mellom 40 og 60 år på tidspunktet da det angivelige overgrepet skjedde.

Store forventninger

Flere støttegrupper for overgrepsutsatte ønsker en uavhengig gransking nedsatt av italienske myndigheter. Dette har ikke skjedd enda i Italia.

Men det har skjedd i Frankrike, hvor man i fjor ble servert en bombe av en rapport i fjor. Estimatene gjort i undersøkelsene viste at siden 1950 har 216.000 barn blitt utsatt for overgrep. Inkluderer man lekmenn, er det snakk om 330.300 personer som har blitt utført av om lag 2000 prester og andre kirkeansatte.

«Tallene i Frankrike er skremmende, men her kan vi ha opp mot 1 million ofre.», sa Zanardi etter å ha lest den franske rapporten.

Erkebiskop Lorenzo Ghizzoni sa i forbindelse med publiseringen av rapporten at den bare «bare en begynnelse».

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion