Religion

Misjonsselskapet fryser støtte til samarbeidskirke på Madagaskar

Det norske misjonsselskap (NMS) fryser alle pengeoverføringer til Den gassisk-lutherske kirken på Madagaskar (FLM). Også Den evangelisk-lutherske kirken i Thailand risikerer sanksjoner.

– Midlertidig frys er en konsekvens av at saker som har vært jobbet med over lang tid foreløpig ikke har funnet akseptable løsninger, sier Kari Anne Salte, økonomileder i Det norske misjonsselskap (NMS).

Gjennom flere år har Den gassisk-lutherske kirken på Madagaskar (FLM) vært Misjonsselskapets samarbeidskirke. Manglende åpenhet rundt kirkevalg og økonomiforvaltning i FLM har ført til at NMS nå vil fryse økonomiske overføringer til dem en periode framover.

Ifølge økonomilederen mistenkes FLM for valgfusk, og NMS har helt siden forrige kirkevalg for fire år siden tatt opp tematikken i en rekke møter med kirken. NMS har også støttet et internt initiativ til revisjon av valgloven. Denne revisjonen ble ikke godkjent av interne organer i FLM.

– Det er ikke dokumentert uregelmessigheter i forbindelse med kirkevalg, men mistankene har ført til at NMS og øvrige partnere i forbindelse med partnermøte i februar i år sendte en skriftlig henvendelse til FLM med anmodning om å akseptere eksterne valgobservatører i det pågående valget, som både inkluderer synodevalg og avsluttes med valg av FLMs toppledelse på den planlagte generalsynoden i september. Denne henvendelsen er så langt avvist av FLM, sier Salte.

Ønsker å understreke alvoret

Den andre saken i FLM gjelder åpenhet og innsyn i kirkens økonomi, og utfordringer knyttet til økonomiforvaltningen i kirkeledelsen.

– I henhold til gjeldende avtaler mellom partene, har begge rett til innsyn i den andre parts økonomi og forvaltning. NMS erfarer at det er manglende vilje til å fremskaffe regnskaps- og revisjonsrapporter innen gitte frister, og de rapporter som er mottatt viser at økonomirutiner ikke følges i tilstrekkelig grad, opplyser Salte.

– Det er også en utfordring at det brukes mer penger til administrasjon av FLMs øverste ledelse enn det er inntekter, noe som er finansiert til dels med lån fra private og til dels med lån fra andre deler av FLMs virksomhet, sier hun.

Norad gransker saken, og det er de som har bedt NMS om å stanse overføring av offentlige støtte pengestøtten midlertidig, opplyser NMS i en pressemelding på nettsiden sin onsdag. Også øvrige overføringer vil bli stanset. Ved å fryse midlene ønsker NMS å understreke alvoret i den manglende åpenheten, samt sikre at prosjektmidler ikke kan misbrukes i forbindelse med gjennomføring av valget som skal avholdes i år. FLM har fått 1. mai som svarfrist.

Sterkt ønske om å fortsette samarbeidet

I 2019 ble det overført over 13 millioner kroner til ulike prosjekter i regi av FLM. I overkant av sju millioner av disse kommer fra Norad, som er med på å finansiere flere store prosjekter, opplyser NMS i pressemeldingen.

– Vi har et sterkt ønske om å fortsette samarbeidet med den gassiske kirken, men slik situasjonen har utviklet seg, opplever vi at det er vanskelig å ha tillit til kirkeledelsen, sier generalsekretær Helge S. Gaard i NMS i meldingen. Han har selv vært misjonær på Madagaskar i åtte år, og kjenner personlig flere av kirkelederne.

Mangelfulle økonomirutiner

NMS vurderer også sanksjoner mot sin thailandske samarbeidskirke ELCT (Evangelical Lutheran Church Thailand), på grunn av mangelfull oppfølging av en tidligere revisjonsrapport.

– Det er ikke mistanke om misligheter, men blant annet mangelfulle økonomirutiner, manglende håndheving av rutiner og manglende plan for håndtering av misligheter, sier Salte.

Å stanse støtte permanent eller bryte partnersamarbeid er absolutt siste utvei, og vurderes ikke på det nåværende tidspunkt, opplyser Salte.

---

Det norske misjonsselskap

  • Det Norske Misjonsselskap (NMS) er Norges eldste misjonsorganisasjon og ble grunnlagt i i 1842.
  • NMS har siden starten hatt nær tilknytning til Den norske kirke.
  • NMS har en lang historie på Madagaskar. Allerede i 1866 kom de første misjonærene til øya på Afrikas østkyst. Norsk misjon hadde en viktig rolle i oppbyggingen av kirken i landet.
  • Kilde: Store norske leksikon og NMS

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion