Nyheter

Refser foreldre for barnebråk – møter motstand i kirken

– Barna tror at kirken er hoppeloppeland, hevder dansk skoleleder. – En karikatur, svarer Kirkerådet.

«Alle barna tror at kirken er hoppeloppeland og presten en klovn som bare mangler den røde nesen», skriver den danske skolelederen og faren Thomas Skovbo.

Han er rystet over barnas forstyrrende ødeleggelse av gudstjenesteopplevelsen, men skylder på foreldre som han mener svikter fullstendig i oppdragelsen.

– En karikatur

Lederen av Kirkerådets seksjon for barn, unge og trosopplæring, Kristine Aksøy, rister på hodet av Skovbos kronikk i Berlingske Tidende:

– Når jeg leser får jeg nesten en følelse av at dette er en karikatur. En slik beskrivelse stemmer ikke med mitt inntrykk av gudstjenesteliv i Den norske kirke, sier hun.

– Venter på applaus

Thomas Skovbo skriver med bred penn om sine erfaringer fra kirkebenken: «Det er foreldrene til barna som i mine øyne svikter totalt. Mens barna løper larmende rundt i kirken, stuper kråke foran prestens føtter, spiller Ipad med lyd på, krever mer godteri og høylydt utbryter at ‘det er kjedeliiiig’, gjør foreldrene ingenting.

De smiler derimot forelsket til sine barn, snakker høylytt med dem, løfter dem opp på skuldrene, kiler og kjeler med dem, snur dem på hodet og finner fram et større arsenal av larmende leketøy fra vesken.

Foreldrene synes tydeligvis at deres barn er fantastiske, og stolt titter de rundt i kirken for å dele sin begeistring og motta stående applaus. Det får de ikke.»

Kjenner seg ikke igjen

Kristine Aksøy i Kirkerådet kjenner seg ikke igjen i den fargerike beskrivelsen fra dansk kirkeliv.

– Men barn kan skape uro også i gudstjenesteliv på norsk kirkemark?

– Ja, selvsagt oppstår situasjoner der barn skaper oppmerksomhet, som kan være irriterende for andre folk i kirken. Min erfaring er at foreldres tilbakeholdenhet mot å gripe inn når barna blir høylytte eller på andre måter gjør seg gjeldende på uønskede måter, ofte skyldes at foreldrene ikke er trygge nok. Kanskje tenker de at det vil bli enda mer forstyrrende for mange hvis de går fram til alterpartiet for å hente barnet sitt. Og når foreldre reiser seg fra kirkebenken og prøver å fange sine minste, kan det iblant gå mer sport for dem i å løpe sin vei.

Tolerante voksne?

– Hvor tolerante er voksne kirkegjengere for barns lyder og uro?

– Det varierer nok veldig. Menigheter har ulike kulturer og toleransegrensene kan være forskjellige fra sted til sted. Mange menigheter er bevisste på hvordan de skal håndtere urolige barn. Ofte kan kirkevert eller klokker på en positiv måte bidra til løsning. Hvis kirkerommet er tilrettelagt for barn, med for eksempel lekekrok eller tegnesaker, kan det være en hjelp.

– Kjenner du til menigheter der man har laget kjøreregler om hvor toleransegrensene går for hvordan barn skal oppføre seg i gudstjenesten?

– Nei, og slike regler ville jeg oppfatte som diskriminerende mot barn. Skulle vi da også lage kjøreregler for hvordan voksne kan oppføre seg? Det må være lov å være menneske i kirken, svarer Kristine Aksøy.

– Husvarme betyr ikke urolige

Hun er leder av seksjonen i Kirkerådet som arbeider med trosopplæring. Ett av tiltakene som mange menigheter har satt i gang er «Lys våken» der mange tusen barn driver med mangfoldige aktiviteter og overnatter i kirken.

– Når barna blir invitert til å sove i alterringen den eneste helgen, er det så rart at de er husvarme neste gang de kommer dit?

– Nei, men husvarme barn betyr ikke nødvendig urolige barn. Trospopplæring gir gode muligheter til å gi barna veiledning om ulike måter å bruke kirkerommet.

– Ikke mindre hellig

– Står kirken selv bak en nedskalering av rommets hellighet gjennom slike aktiviteter – og er det i så fall så galt?

– Det kommer selvsagt an på hva man gjør. Her vil det være ulike synspunkter om hva som er akseptabel tilstedeværelse i kirkerommet. Jeg tenker at for eksempel aftenbønn med en gjeng barn som ligger i sovepose i eller rundt alterringen, ikke bidrar til nedskalering av rommets hellighet. Snarere tvert imot, svarer Kristine Aksøy.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter