Kultur

Uenige om leiepris for Kulturkirken Jakob

Kirkelig Kulturverksted vil betale en halv million for å leie kulturkirken, mens kirkevergen mener utgiftene er det tredobbelte. Nå er det brudd i forhandlingene.

Kirkelig Kulturverksted (KKV) har leid Kulturkirken Jakob siden 2000. I fjor økte husleia fra 230.000 til 500.000 kroner. Kirkelig fellesråd i Oslo mener utgiftene til drift av bygget er 1,5 million og at KKV dermed må betale mer enn det de gjør i dag for at ikke Fellesrådet skal tape penger.

Nå har det blitt brudd i forhandlingene.

Etterlyser dokumentasjon

Leder i KKV, Erik Hillestad, mener det er ikke er sant som kirkevergen sier at KKV er en økonomisk belastning for oslomenighetene.

– Og det ønsker vi ikke å være, heller, sier Hillestad.

Han tror Fellesrådet ønsker å tjene penger på leieinntektene Kulturkirken Jakob.

– De må dokumentere at vi en er en økonomisk byrde, ikke bare slenge ut påstander, sier Hillestad.

LES OGSÅ: Tredobler husleien i Kulturkirken

Vedlikeholdsbudsjett på 1,5 million

– Hva slags dokumentasjon skal han ha? spør Wright.

Wright sier han har forklart Hillestad mange ganger at Fellesrådet har utarbeidet en vedlikeholdsplan som viser at de løpende vedlikeholdskostnadene for Kulturkirken Jakob ligger rundt 1,5 millioner i året. Denne planen har tatt høyde for vedlikehold av bygget i en tiårsperiode, uten å ta høyde for store bygningsmessige forfall. I tillegg har det kommet pålegg om et overrislingsanlegg som skal sikre kirken mot brann, som koster et par millioner, og dette er lagt inn i årets budsjett.

Bare vaktmesterutgiftene til kirkene i Oslo ligger i snitt på en halv million per kirke, ifølge Wright.

– For Kulturkirken Jakob er antakeligvis dette beløpet litt høyere, siden det ikke er noen menighet som utfører dugnader på kirken, slik det er mange andre steder, sier Wright.

Erik Hillestad sier at KKV utfører det meste av dette selv.

– Det fortoner seg underlig når Wright hevder at disse utgiftene er høyere hos oss.

Ikke fått dokumentasjon

Hillestad hevder KKV ikke har fått noe vedlikeholdsplan fra kirkevergen, slik kirkevergen påstår.

– Dette har hittil bare vært sagt muntlig som et beløp uten konkret redegjørelse for hvilke tiltak han tenker seg. Vi har flere ganger bedt om dokumentasjon, sier Hillestad.

Hillestad mener KKV har vært aktive pådrivere for de store løftene i vedlikeholdsarbeidet på kirken.

– For eksempel da kirken ble satt i stand til vårt prosjekt i 1999, og stat og kommune spleiset på å få det oppgradert fra kondemnert bygning med en bevilgning på 16,5 millioner. Og som i 2008, da midler på 10 millioner fra kommunen ble øremerket Jakob for å forhindre at virksomheten stoppet opp.

Hillestad sier at KKV dessuten har vært i kontakt med brannvesenet og har fått skriftlig beskjed om at overrislingsanlegget ikke er et pålegg.

Vil ha KKV som leietakere

Et bystyrevedtak som ble tatt i 1990, og som ble gjentatt i 2008, sier at penger fra Oslo kommune ikke kan brukes til rehabilitering, drift og vedlikehold av Jakob kirke.

– Pengene vi får fra Oslo kommune har en klar øremerking til drift av menighetenes aktiviteter. Vi kan ikke bruke pengene på å finansiere aksjeselskapet KKV sin drift, sier Wright.

Han sier Fellesrådet ønsker å ha KKV som leietakere, og at de har forsøkt å komme KKV i møte, men at de ikke har vært villige til å forhandle.

– Vi har foreslått å slå av noen hundretusen på husleia. Vi har foreslått en opptrappingsplan for husleia, og vi har foreslått å dele uka mellom oss, så vi kan leie ut kirken til noen andre på noen dager i uka. Alt har blitt avvist. KKV står på at de kun vil betale 500.000 i husleie, sier Wright.

– KKV er et helt ordinært aksjeselskap, og Kirkelig fellesråd har ikke et ansvar for å dekke deres kostnader.

KKV har gått med på en dobling av opprinnelig husleie, understreker Erik Hillestad.

– Å dele kirken mellom oss og en frimenighet, slik han har nevnt for oss er absurd og viser mangel på forståelse for kulturfeltet. Det vil selvsagt også straks redusere det offentliges vilje til å støtte tiltaket som et kulturhus, sier Hillestad.

LES OGSÅ: Vurderer verdien av Kirkelig Kulturverksted til null

– Vi er en viktig kulturaktør

– Hvorfor kan ikke dere betale markedsleie?

– Vi driver et kulturhus som har en meget spesiell og enestående posisjon. Alle vet at å drive kulturhus med krav til kvalitet og innhold gjør at du ikke bare kan drive bingo eller en serie med eventer fra uke til uke. En slik drift er noe samfunnet pleier å prioritere ut ifra kunst, innhold og verdien det har. Å legge kommeriselle kriterier for slik drift er umulig, sier Hillestad.

KKV hevder å ha tapt 5 millioner på Kulturkirken Jakob siden starten. Erik Hillestad understreker at selskapet får to millioner i støtte av Kulturrådet hvert år, fordi de er en viktig kulturaktør.

– Vi må stå til ansvar og forsvare støtten ut ifra kriterier om kunstnerisk kvalitet. Vi kan ikke drive ut ifra markedshensyn, sier Erik Hillestad.

– Dere sier at hvis dere må betale 1,5 million i husleie, går dere konkurs. Det høres ut som en trussel for å få lavere husleie?

– Det er ikke en trussel, det er bare en realitet, sier Hillestad.

LES OGSÅ: Kirkelig Kulturverksted gikk 3,6 mill. i minus

Redd avtalen må sies opp

– Vi gjør vårt ytterste for å hjelpe KKV, men da må vi få til en ny type dialog enn den vi har hatt det siste året, sier Robert Wright.

Han er redd leieavtalen må sies opp hvis ikke de finner en løsning innen Fellesrådets møte i juni.

– Vi må få til en reell samtale, for de siste møtene har endt opp med at de sier det samme de har sagt i ett år. De er sinte for at vi ikke tar regningen, og det er faktisk ganske sårt, sier Wright.

Hillestad mener på sin side at det er Fellesrådet som bryter kommunikasjonen.

– Jeg har tatt utskrift av alle samtaler vi har hatt. Det er Fellesrådet, ikke KKV som bryter dialogen.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur