Bøker

Slutt for Norli ­debutantpris

– Vi har rett og slett ikke fått noe ut av denne prisen, sier Norli-sjefen.

Etter kun tre prisutdelinger er det nå slutt for Norli debutantpris.

– Det har vært lite oppmerksomhet i media og prisen har ikke hjulpet på salget. Det har ikke vært et vellykket tiltak, sier John Thomasgaard, daglig leder for Norli-Libris.

Stadig flere forfatterdebutanter kjemper om stadig mindre oppmerksomhet. Thomasgaard sier at bokhandlerkjeden nå vil vurdere andre tiltak for å synliggjøre nye forfattere, men foreløpig har han ingen konkrete planer.

– Vi er opptatt av å få noe ut av det vi gjør. Det ville heller ikke tjent debutantene om vi skulle forsette å dele ut denne prisen. Den har praktisk talt ikke bidratt til salget, til tross for at vi har distribuert og eksponert bøkene bredt.

– Stor betydning. Første gang prisen ble delt ut, i 2011, gikk den til forfatter Jørgen Brekke for boka Nådens omkrets. Brekke mener det beste med prisen var at bokhandlere kunne løfte fram debutanter fordi de var gode, og ikke bare fordi de hadde kommersielt potensial.

– Det er synd at det ikke blir noe mer. Prisen betydde veldig mye for meg, selv om jeg hadde solgt godt med bøker allerede, sier forfatter Jørgen Brekke, som i disse dager er aktuell med ­kriminalromanen Doktor Fredrikis­ kabinett.

– Debutanter er jo ofte litt usikre på sitt eget forfatterskap, og da kan det være veldig fint med et slikt klapp på skulderen. Jeg tror mange debutanter føler de blir oversett, sier Brekke.

Oppmerksomhet. Norli debutantpris var på 25.000 kroner, og i tillegg til Brekke var det Stephen J. Walton og Eline Lund Fjæren som rakk å få den. Vinneren ble stemt fram av de ansatte i bokhandlerkjeden, ut fra et utvalg forfatterdebutanter som en jury fra Kritikerlaget hadde nominert.

Arne Hugo Stølan, som satt i juryen for Norli debutantpris, mener debutanter nå får mindre oppmerksomhet enn på 1980-tallet, da han debuterte.

– Nå er det de største forfatternavnene som får nesten all oppmerksomheten, og noen få debutanter som blir framhevet. Det virker noen ganger nærmest tilfeldig hvilke debutanter som blir omtalt, sier Stølan, som også er litteraturanmelder i VG og lyriker.

Trangere nåløye. Tidligere denne måneden varslet forlegger Arve Juritzen om at den nye bokavtalen mellom Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen vil gjøre det vanskeligere å satse på forfatterdebutanter. Dette fordi den nye avtalen foreløpig ikke pålegger bokhandlerne å ta del i abonnementsordninger, som forplikter dem til å selge et visst utvalg av nye norske bøker.

– Usunt. Forlagssjef i Tiden, Richard Aarø, mener den norske forlagsbransjen til nå har vært flink til å jobbe med debutanter. Men han er redd flere forlag nå gir ut flere forfatterdebutanter enn de har mulighet til å følge opp.

– Norske forlag har vært gode til å jobbe fram nye forfatterskap. Men kanskje er det litt annerledes de siste årene, for jeg synes det nå kommer veldig mange debutanter. Noen forlag kommer med ekstremt mange, og det tror jeg rett og slett er usunt, sier Aarø.

Han har forståelse for at Norli nå velger å legge ned prisen.

– Det er trist, men samtidig er det en pris de selv ikke maktet å løfte fram. Det var et fint initiativ av Norli, men når de ikke har fått den bedre til, forstår at de legger den ned, sier Aarø.

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal er journalist i religionsavdelingen, og har jobbet i avisen siden 2014. For tiden skriver han mest langstoff, men har også et spesifikt ansvar for dekningen av Metodistkirken. Han har tidligere skrevet en rekke reportasjer fra USA.

Mer fra: Bøker