Kultur

Ny verksmester overtar

Når Erik Hillestad (56) trår til side og blir kunstnerisk leder, tar Ole Edvard Reitan (42) over som daglig leder i Kirkelig Kulturverksted.

I ti år har de jobbet sammen. Når de har kommet på en idé, klarer ingen av dem med sikkerhet å påstå at «den var min». Men Erik Hillestad, som har bygd opp Kirkelig Kulturverksted (KKV), har hele tiden vært sjef og daglig leder. Ole Edvard Reitan har vært administrasjonssjef.

– Etter 33 år som leder i KKV har jeg funnet tiden moden til å gi slipp på det øverste ansvaret. Et ønske om en litt annen rolle har modnet seg fram i et års tid. I høst inviterte jeg Ole Edvard til å overta. Lykkeligvis takket han ja, og på forrige styremøte ble den nye ledelsesstrukturen vedtatt, sier Erik Hillestad.

Vil fordypning. Den nye ledermodellen innebærer at KKVs styre er nødt til å forholde seg til dem begge. Reitan rapporterer som daglig leder, og som kunstnerisk leder, skal Hillestad stå i direkte forhold til styret med sikte på «å videreutvikle KKVs ideologiske og kunstneriske profil».

– Jeg har også et ønske om å kunne fordype meg i enkeltprosjekter og i skrivearbeid, sier han.

Han har hatt ansvaret for 70 prosent av KKVs plateproduksjoner. Nå vil han konsentrere seg om færre artister.

– Jeg vil være litt mer kresen. Ole Edvard vil også kunne gjøre andre valg på hvilke produsenter han vil engasjere. Noen artister hører jeg sammen med, og de vil jeg fortsette å jobbe med.

To stemmer. Som leder har Hillestad opplevd at han i for stor grad er blitt arbeidende med ryggen mot veggen.

– Vi har vært nødt til å konsentrere oss om inneværende års resultat. Nå håper jeg å kunne få tid til å tenke fremover.

Selv om han på ingen måte ser på den nye stilling som en AFP-ordning, har han et ønske om at virksomheten ikke skal være like sterkt knyttet opp til ham som person.

– Med en slik deling, hvem blir nå talsmann for KVV?

– Vi har gjort en avtale om at vi er helt likestilte i så måte.

– En ekspert på ledelse ville kanskje sagt at sittende leder bør trekke seg helt når nye krefter skal inn?

– Den innvendingen ble reist også i KKVs styre. I avisbedrifter mener man at en slik toledermodell har utspilt sin rolle. Når vi likevel velger det, og styret har sagt ja, er det fordi vi gjennom flere år har sett at samarbeidet oss imellom har gått fint, sier han.

KKV er Erik Hillestads livsverk, og han eier 20 prosent. Eierposten vil stå uforandret.

Team. Ole Edvard Reitan begynte i KKV etter at han hadde vært leder for Oslo Gospel Choir og etter at Hillestad hadde­ rekruttert ham til å stå for et arrangement i KKV-regi. Siden har han blitt, med et avbrudd på ett år som leder for TV-aksjonen.

– Vet du hva du har sagt ja til?

– Jeg har gått en runde med meg selv. Vi velger en modell som kunne blitt vanskelig i mange andre sammenhenger. Jeg har hatt personalansvar i ti år, har deltatt i styrearbeidet, og det har vært et teamarbeid hele veien. Når jeg har takket for tilliten, er hovedgrunnen at dette teamarbeidet hele tiden har gjort arbeidet spennende.

– Har det ligget i kortene at du skulle overta?

– Nei, Eriks voldsomme ­arbeidskapasitet tilsier heller at et skifte kunne komme om 25 år. Men jeg skjønner at han ønsker tid til fordypning.

Unik plattform. Reitan innser at han rent karrieremessig burde ha valgt å gå over i noe annet etter ti år i KKV.

– Men vil du jobbe med musikk, platebransje, kirke og kultur, er dette en unik plattform. Jeg er spent på hvordan det kommer til å bli å ha ansvaret for helheten i bedriften.

De snakker begge om utfordringen det er å jobbe i en plate­bransje som stuper. At selskapets kongelige salmeutgivelse for lengst er utsolgt og to nye opplag er bestilt, er hverdagen at platene går i opplag på 3.000 – 6.000.

– Det gjør at vi må ha flere­ bein å stå på. Kulturkirken og kunstvirksomheten er etablert. Vi må utvikle flere, sier Reitan.

Han antyder at verkstedet i større grad vil følge opp artistene som et management. Dessuten ser han muligheter i retning av å kunne tilby bedrifter tjenester som et kommunikasjonsbyrå, sier Reitan.

Mer fra: Kultur