Kultur

Ingen jul uten juleheftene

Knoll og Tott holder koken – i sitt 99. år. Dette er dermed både det eldste og det mestselgende juleheftet vi har.

Juleheftene har vært en del av norsk juletradisjon i snart 100 år. Og stadige nykommere melder seg – til glede for unge og gamle lesere.

Bare Egmont Serieforlaget står i år for hele 30 julehefter – og i ukene før jul kjøper nordmenn nærmere 1,4 millioner julehefter.

Vi merker oss stadige nykommere i bladhyllene, så som «Elias» og «Knerten» – og i år har også et helnorsk Donaldjulehefte dukket opp i juleheftejungelen – signert Arild Midthun, Knut Nærum og Tormod Løkling.

– De mest populære? Knoll og Tott holder koken – i sitt 99. år. Dette er dermed både det eldste og det mestselgende juleheftet vi har. Men også tradisjonsrike «Nr. 91 Stomperud» selger godt, forteller redaktør i Egmont, Svein Erik Søland til NTB. Han har i en mannsalder fulgt trendene på juleheftefronten, og har merket seg at salget av julehefter holder seg stabilt fra år til år.

Pondus. Og blant nykommerne ser han at Pondus, Nemi og Flåklypa har klart å markere seg. Særlig Pondus jager Knoll og Tott med tanke på bestselgerstatus.

– Hvorfor er nordmenn så glade i julehefter?

– Det handler om tradisjon. I likhet med dadler og nøtter så er altså juleheftene blitt noe vi føler vi må ha i hus for å få julestemning, mener Søland.

Fiinbeck & Nemi. Ved siden av Knoll og Tott har gode, gamle kjenninger som Fiinbeck & Fia, Blondie, Skipper'n, Snøfte Smith og Hårek sine faste lesere.

Så kommer de norske seriene som Flåklypa, EON, Nemi, Smørbukk, Tuss & Troll – og Gråtass.

– En grunn til at juleheftene selger så bra, er at det finnes noe for en hver smak og alder, sier Søland videre. Og understreker at det er mye for barna her, som Gubben og Katten og Tom & Jerrys Julealbum – samt en rekke Disney-titler:

Donald Duck & Co julehefte, Donald Ducks julehistorier i stive permer, Donald Duck God, gammel årgang, Mikke Mus og Langbein, Walt Disneys julehefte og til slutt Carl Barks jul – med utvalgte historier fra den kjente Donald-tegnerens penn.

Også ungdommene er husket på, med serier som Kollektivet og Nemi.

– Det som er morsomt er at mange som til vanlig ikke kjøper tegneserier kjøper seg et bredt utvalg til jul, sier redaktøren.

– Politisk ukorrekt. Han forteller videre at det varierer fra hus til hus når man henter juleheftene fram.

– Noen deler dem ut på lillejulaften, slik at man kan varme opp til den store dagen. Andre gir barna heftene på selve julaften, og da litt tidlig på dagen slik at ungene skal ha noe å underholde seg med fram til pakkeseremonien. Andre igjen holder heftene igjen til første juledag, slik at ungene skal ha underholdning denne dagen også. Mens atter andre pakker inn heftene og legger dem under treet – som en del av pakkehaugen på julaften.

Juling. Søland forteller at det ved juleheftenes oppstart var det privilegerte borgerskapets barn som fikk glede av dem. Og til tross for at tidene har forandret seg, forblir universet om Knoll og Tott uforandret. De får stadig juling av Kaptein Vom, og de går ikke av veien for å plage eldre mennesker med både dynamitt og det som verre er.

Vi godtar også den snertne husmoren Blondie som hun er – til tross for at hun representerer en noe utdatert kvinnetype.

– Det er særdeles politisk ukorrekte elementer i noen av seriene, sier Søland – som legger til:

– Dette er sannsynligvis de eneste publikasjonene som får gå i fred med slike holdninger. Kanskje fordi vi bare ser dem en gang i året?

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur