Kultur

'Forslaget vil svekke den kunstfaglige vurderingen'

Kunstnere er kritiske til forslaget om at Kulturrådet skal plukke ut medlemmer til kunstnerstipendkomiteene.

I desember i fjor ble det satt ned en gruppe som skulle gjennomgå Kulturrådets organisasjon og oppgavesammensetning. I begynnelsen av juni lanserte de sin rapport, som nå er ute på høring.

En av anbefalingene fra utredningsgruppen er at Kulturrådet selv skal oppnevne hvem som skal sitte i komiteene som forvalter de statlige stipendordningene. Christine Hamnen, som har ledet utvalget, forteller at armlengdesprinsippet har vært styrende for det nye forslaget.

– De som utnevner stipendkomiteene, bør ha en armlengdes avstand fra både politisk ledelse og interesseorganisasjonene. Denne ordningen har lenge vært veldig knyttet til interesseorganisasjonene, og noe som kan ha bidratt til at vi fremdeles sitter med de 24 stipendkomiteene vi har hatt i mange år, uten at det har reflektert endringene som ellers har skjedd i kunstfeltet, sier Hamnen.

– Kunstnerne har kunnskap. Kunstnerorganisasjonene er kritiske til det nye forslaget. Ebba Moi, som sitter i styret i Norske Billedkunstnere, mener at denne saken er en viktig ideologisk kamp for billedkunstnerne, som er den kunstnergruppen som får mest penger fra Kulturrådet.

– At billedkunstnerne selv oppnevner stipendkomiteen, betegnes som kort armlengde, men det er vi uenige i. Kunstnerne har selv den høyeste faglige kompetansen og mest kunnskap om hva vårt virke innebærer. Vi som kunstorganisasjon er helt frie fra politiske føringer. Hvis Kulturrådet får ansvaret for å oppnevne komiteene, mener vi at vi er et steg nærmere den politiske makten, sier Moi.

Hun understreker at oppnevningen av komiteen er demokratisk, der alle de 3.000 medlemmene kan delta.

– Hva blir konsekvensene dersom dette forslaget går igjennom?

– For det første mer byråkrati for kunstnere, mer tid til søknadsprosedyrer og mindre til å lage kunst. Dessuten blir det mindre trygghet i systemet og usikkerheten blir større. Med ny ordning risikerer vi at samme person kan få doble stipender, og det er altfor lite miljø i Norge til at vi har råd til å gi dobbelt opp.

Tar habilitet alvorlig. Sigmund Løvåsen, leder i Forfatterforeningen, er kritisk til å samle mer makt i Kulturrådet.

– I og med at Kulturrådet skal gå ned fra ti til sju representanter uten at alle nødvendigvis skal ha kunstfaglig kompetanse, blir det mer tilfeldig hvilke felt de som skal peke ut stipendkomiteene, kjenner. Dermed blir det også mer tilfeldig hvem som sitter i stipendkomiteene, sier Løvåsen.

I Forfatterforeningen er det i dag en komité på ni som vurderer stipendmottakerne.

– Avgjørelsene blir tatt på grunnlag av en grundig kunstfaglig vurdering av hele forfatterskapet. I endringsforslaget er det snakk om å slå sammen komiteer og sørge for en effektivisering. Vi tror det vil føre til større vekt på søknadene og en svekking av den kunstfaglige vurderingen, sier Løvåsen.

– Skal komiteer slås sammen, er det heller ikke sikkert alle komitémedlemmer har kompetanse på alle felt de skal tildele stipend til.

Han er åpen for å diskutere prinsippet om armlengdes avstand, men mener forslaget til endring er feil vei å gå.

– Løsningen er ikke å svekke den kunstfaglige kompetansen og vurderingen. Forfatterforeningens stipendkomité tar habilitet på fullt alvor. Det blir gjort en grundig jobb av valgkomité og årsmøte for å sette sammen ni kompetente forfattere med hensyn til kjønn, alder, litteratursyn, geografi og målform.

For mye arbeid. Bjørn Ingvaldsen, leder for Norske barne- og ungdomsbokforfattere (NBU), forteller at de kommer til å gå inn for å fortsette med dagens ordning i sitt høringssvar. Han mener omleggingen blir for vanskelig å gjennomføre i praksis.

– Det er mye arbeid å være en stipendkomité, for det kreves at man har lest alt som kommer ut av barne- og ungdomslitteratur over flere år for å ha et bilde av søkerne og måle de kvalitetsmessig. Vår stipendkomité består av seks personer som får betalt for et kvart årsverk hver, sier Ingvaldsen.

– Er det ikke viktig at de som skal dele ut pengene har en armlengdes avstand, slik som det foreslås i utredningen?

– Det er noe som tas opp stadig vekk, og det er et godt argument, men spørsmålet er hvem som skal kunne vurdere disse stipendene. Er det folk fra forlag, universitetsmiljøet eller litteraturkritikere og hvilken avstand har i så fall de?

Nytt råd. Utvalgsleder Christine Hamnen er ikke enig i at det nye forslaget vil svekke den kunstfaglige vurderingen.

– De kunstfaglige kvalifikasjonskravene må være de samme. Det vi foreslår er å endre måten stipendkomiteene oppnevnes på, men det må være tung kunstfaglig vurdering i bunn, sier Hamnen.

– Vet Kulturrådet bedre enn kunstnerorganisasjonene hvem som har denne kompetansen?

– Vi foreslår også et nytt kulturråd, og det må naturligvis reflektere de oppgavene de skal ha, sier Hamnen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur