Kultur

Basketstjerne fyrer av mot OL-pampene

John Amaechi er noe så sjeldent som en OL-kritisk OL-leder.

Kjempen i Londons OL-komité, han måler 210 cm, mener lekene er blitt en stygg sak.

Vårt Land møter basketball-legenden John Amaechi i Manchester, der han i dag driver et senter for følelsesmessig forståelse og læring innen sport. Han er medlem av den viktige organisasjonskomiteen for London-OL, ekspertkommentator for BBC på dagtid under arrangementet, og med i kanalens kveldsoppsummeringer kalt «Late night».

– Ekskluderende sport. – Som nordmann er det naturlig å spørre – ettersom vi nettopp har hatt en stor rettssak om terror og multikultur: Er OL et vellykket eksempel på multikulturalisme?

– Nei, det er det ikke. På papiret, ja – dersom du ser på de verdiene vi promoterer. Men i praksis, nei. Fortsatt er det mange land som ikke sender kvinner til OL. Sporten skulle være inkluderende, men fungerer ofte ekskluderende. Spesielt i England, med vår arv der amatøridealene sikret at bare overklassen kunne delta – ettersom de ikke trengte jobbe. Har du noen gang sett en svart mann i en kajakk? Eller en svart mann drive med fekting eller være medlem i en pistolklubb? Skulle det siste skje, blir han kanskje rapportert til politiet.

– Kommersielt monster. – Men OL har vel potensial til å samle på tvers av kulturer?

– Sport har potensial til det. Men OL er blitt et kommersielt monster. Den internasjonale olympiske komité består av menn i hvite dresser, og de har gjort OL til en stygg sak. I denne komiteen sitter en syrisk general som har slaktet sitt eget folk. Han har ikke fått noen sanksjoner av sine kolleger i komiteen. De bare lukker øynene. Så jeg vil si at de olympiske leker er et kraftfullt instrument som står for absolutt ingenting.

– Hvilke verdier bygger OL på?

– Det spørs om du ser på festtalene eller praksis. Dessverre ser de fleste mennesker ikke forskjellen. De lar seg blende. Sannheten er at når du får makt, så er det lett å bli korrumpert. IOK er en organisasjon som får konger og statsministre til å bukke og skrape i håp om å få arrangere OL. Det krever mye integritet å holde fast ved idealistiske holdninger i en slik situasjon. Dessverre ser vi at det er andre menneskelige instinkter som florerer. Ikke minst grådighet.

Engasjert kritiker. – Hvordan kan du være en del av organisasjonskomiteen når du er så kritisk?

– Vi var tre atleter som frontet Londons søknad om OL: David Beckham, Steve Redgrave (vant OL-gull som roer i fire sommerleker på rad) og meg. Det var et valg jeg tok, at jeg ønsket å være med å påvirke. Jeg kunne stått på sidelinja og kritisert OL, men jeg valgte i stedet å engasjere meg. Det betyr ikke at jeg slutter å kritisere.

– Hvilke verdier holder du fram?

– Gode verdier, som vi må slåss for. Fysisk aktivitet er viktig for befolkningens helse. Både for barn, voksne og eldre. Men dette er noe annet enn den kommersielle sporten vi ser i OL. Jeg mener IOK er den største trusselen mot de ekte verdiene i idrettsleken. IOK er blitt en hvit elefant som politikerne er for feige til å konfrontere.

Desillusjonert. – Er du blitt desillusjonert?

– Helt klart. Man blir det når man er på innsiden av systemet og samtidig har en viss intelligens og integritet. Jeg har ingen ting å tjene på å være kritisk til OL. Men jeg må gjøre det av hensyn til min egen samvittighet. Etter at lekene er ferdige, skal jeg skrive bok om autentisk lederskap.

– Hva skal du foreslå?

– Det handler om å gjenvinne perspektivet. Sportsindustrien er gått av hengslene, og IOK har mye av ansvaret. De gir oss følelsen av at mannfolk som sparker en ball i et nett er det viktigste i verden. Tenk om de kunne brukt det fokuset som hele verden nå har på lekene i London til å peke på hva som virkelig er viktig. Det ville ikke vært så vanskelig.

– Gi et eksempel?

– Vel, da London kjempet om å få lekene satt statsminister Tony Blair, prinsene Charles, William, Harry og mange medlemmer av regjeringen på første rad. De satt der sammen med Vladimir Putin og Barack Obama. Og de satt der for å lytte til IOK-president Jaques Rogge. Tenk hva han kunne brukt anledningen til å si! Men han gjorde det ikke.

Verdt pengene? – Vi du si at OL er verdt 95 milliarder kroner for England?

– Ja, det tror jeg faktisk, når jeg ser på infrastrukturen som er bygget opp.

– Er det engelske folket enig?

– Det varierer nok. Mange er sinte fordi de ikke har råd til billetter. De koster jo opp mot 20.000 kroner for de populære øvelsene. Selv jeg, en relativt rik mann, har ikke tatt meg råd til å kjøpe. På den annen side er det mange tomme tribuner for eksempel på fotballturneringen, som nok har et B-preg etter EM tidligere i sommer. Old Trafford i Manchester er langt fra utsolgt.

Doping. – Dopingdømte Aleksander Vinokurov vant fellesstarten i sykling, mens sykkelsporten største stjerne, Lance Armstrong er under tiltale. Er doping den største trusselen mot sporten?

– Jeg vet ikke. Vi må slutte å late som om. Lance Armstrong har skapt seg et fint image gjennom armbåndet som promoterer kampen mot kreft. Men han syklet med folk som dopet seg, og han slo dem hvert år. I idretter som sykkel er det dessverre slik at valget du får er dette: Vil du være fremragende, eller vil du være irrelevant? De fleste ønsker å være fremragende, selv om det innebærer juks. Det er dessverre lite nytt i det.

Homofil. Hvorfor er du den eneste NBA-proffen som hittil har stått fram som homofil?

– Fordi mange er redde. Man kan fortsatt få sparken i 30 stater i USA om man er åpent homofil. Da jeg valgte å være ærlig i min bok «Man in the Middle», uttalte NBA-profilen Tim Hardaway at han ikke ønsket å være i samme garderobe som homofile spillere. Stjernen LeBron James tok det på en litt annen måte. Han sa at basketballspillere må stole på hverandre, og dersom du er homofil uten å innrømme at du er det, så er du ikke en man kan stole på. Slik han så det, var jeg altså ikke en person man kunne stole på de årene jeg spilte i Cleveland, Orlando, Utah, Houston og New York.

Les mer om mer disse temaene:

Lars Gilberg

Lars Gilberg

Lars Gilberg er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur