Nyheter

Offensiven for aktiv dødshjelp

Snakkisen i helgen var Anne Kat Hærlands kronikk i VG Helg der hun går inn for aktiv dødshjelp. Alle innspillene for aktiv dødshjelp, må bli møtt med aktiv debatt.

Komikeren Hærland skriver at hun alltid har vært for aktiv dødshjelp. Når smertelindring er det eneste man kan gjøre for den som er syk, må det være opp til den enkelte å bestemme om livet skal fortsette. Hærland er også kritisk til at ingen politikere ønsket å delta sammen med henne i en paneldebatt om temaet.

Den debatten Hærland etterlyser, må vi ta, selv om den slett ikke er ny. Humanetiker og overlege Morten Horn advarte i Dagen for et halvt år siden om risikoen for at aktiv dødshjelp kan bli innført ved en glipp, som en følge av en enkeltsak og ikke etter en opplyst debatt. Jevnlig opplever vi hvordan enkeltskjebner blir kjørt fram i mediene til støtte for at den enkelte selv skal få bestemme over avslutningen av livet. Men et så stort etisk tema som dødshjelp må ikke bli avgjort på bakgrunn av en stemningsbølge.

Horn påpekte at det ikke var noen ordentlig dialog mellom partene: «Folk nekter å gå inn i motforestillingene. De tar ikke utfordringene med å fortelle hvordan aktiv dødshjelp skal legaliseres, men bare gjentar argumentet om selvbestemmelse.»

Det er til ettertanke at motstanden mot aktiv dødshjelp er stor blant leger og medisinstudenter. En av årsakene er antagelig at de aner at det nettopp vil bli legestanden som eventuelt skal oppfylle ønsket til et dødssykt menneske om å avslutte livet. En slik handling strider mot legegjerningens grunnleggende tanke.

Bakgrunnen for at Hærland og andre går inn for aktiv dødshjelp, er ønsket om å gi de dødssyke muligheten til det som ofte kalles en verdig død. Men undersøkelser i land og delstater der aktiv dødshjelp er tillatt, viser at urovekkende mange velger å dø fordi de ikke vil ligge familien til byrde når de er svært syke. Selvbestemmelsesretten blir da illusorisk.

Selvsagt skal ingen tvinges til å motta livsforlengende behandling ut over rimelighetens grense. Like selvsagt må kunnskapen om smertelindrende behandling vektlegges sterkt. Men et samfunn som sier ja til aktiv dødshjelp, har tatt et verdivalg der det er lovlig for et menneske å ta et annet menneskes liv. I vårt samfunn representerer dette et brudd med de verdier vi ønsker å fremme.

Diskuter på verdidebatt.no [http://www.verdidebatt.no/debatt/cat1/subcat8/thread11505947/#post_11505947]

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter