Politikk

Vinner alkoholkamp mot de blå

Frps triumf om utvidet taxfree-kvote er blant sakene som er i spill når KrF og rødgrønne skaper flertall mot dagens blågrønne alkoholpolitikk.

Stortinget starter snart behandling av et omfattende KrF-forslag som på en rekke punkter kan rydde i blåblå alkoholpolitikk fra forrige stortingsperiode. Forslaget er på 14 punkter – og flere av dem kan gi innstramminger i drikkepolitikken.

Ett av forslagene er å «vurdere en reversering av den siste endringen av taxfree-kvoten». KrF vil ha evaluert hvordan den påvirker Vinmonopolets stilling. Går forslaget igjennom kan Frp tape «skrytesaken» om taxfree – og utenlandsreisende miste de to ekstra flaskene med vin.

– Hva betyr egentlig mest? Flere taxfree-flasker eller trygghet for polet, spør KrF-talskvinne Olaug Bollestad.

I KrFs forslag hersker det frykt for at polet undergraves: «Legitimiteten til Vinmonopolet og til ordningen kan utfordres når kundene handler på taxfree i stedet for hos Vinmonopolet».

LES OGSÅ: KrF og regjeringen samtaler om skolegudstjenester

Exit liberalt flertall

I helsepolitikken er det nye tider på Stortinget. Ved fjorårets valg tapte Høyre, Frp og Venstre flertallet sitt. Denne makten brukte de tre partiene til å få igjennom flere oppmykninger i alkoholpolitikken: Økt taxfree-kvote, ja til gårdssalg og utvidet salgstid på polet. Dessuten stoppet de en rekke innstrammingsforslag, som merking av alkohol.

Men nå er det liberale flertallet erstattet av et potensielt mer restriktivt flertall: Ap, Sp, SV og KrF. I alle de fire partiene fastslår man at dette vil få følger for landets alkoholpolitikk.

Vårt Land har snakket med Ap-kilder og forelagt det aktuelle KrF-forslaget med tittelen «en offensiv og solidarisk alkoholpolitikk» overfor talspersoner i Sp og SV. Bildet synes klart: På flere punkter kan de fire overstyre dagens blågrønne regjering.

Strategier og merking

Blant KrF-punktene som skal behandles – og som kan sanke flertall – er disse:

• Pålegge regjeringen å lage en nasjonal alkoholstrategi.

• Innføre krav om innholdsmerking av alkohol.

• Fremme tiltak som begrenser forbruksdrivende produktinformasjon. I praksis dreier det seg om grep mot produktomtale og de blåblås lille oppmykning av reklameforbudet.

• Innføre helseadvarsler om alkoholbruk ved graviditet og i forbindelse med kjøring.

Blant de 14 punktene er det også fremstøt for å gjøre idrett til en alkoholfri sone, ta initiativ rettet mot arbeidslivet mot alkoholpress, grep mot smugling og for bedre rusbehandling.

LES OGSÅ: Profil ut av KrF – tar oppgjør med kultur

Ap nikker

Ett av punktene vil derimot lide klart nederlag: Redusere maksimaltiden for skjenking fra 03.00 til 02.00 om natten.

– Dette kan vi ikke støtte, sier Sp-talskvinne Kjersti Toppe.

Partiet programfestet i 2013 et nei, men i de aller fleste fremstøtene er nettopp Sp KrFs fremste allierte. Det er de også i saken om taxfree-kvoten, som også Aps helsepolitiske Ingvild Kjerkol bekrefter at Ap vil vurdere dette forslaget – og resten av knippet:

– Uten at jeg nå vil gå i detaljer, vil det være ting her som vi i forrige periode var enige om og som vi kan finne sammen om nå, sier Kjerkol.

«Opposisjonen styrer»

Merking av alkohol var en slik sak, der omkampen nå vil ende med seier. I forrige periode fremmet de fire partiene forslag om alkoholmerking. I denne perioden har de flertall sammen.

– I Helsekomiteen er det nå opposisjonen som styrer. Og der vil vi ta ansvar for å få til en god alkoholpolitikk for landet, sier SV-talsmann Nicholas Wilkinson.

Han kan ikke stille seg bak alle KrFs 14 forslag, men varsler at det blant dem er «mange viktige punkter» som SV vil støtte.

Tydelige skillelinjer

Også Sp-talskvinne Toppe fastslår at de blågrønne nå vil oppleve en ny tid i helsepolitikken – og i alkoholspørsmål:

– Den nye folkehelseministeren fra Frp må være forberedt på at alkoholpolitikken blir endret. I høst og i vinter har vi sett at mye av helsepolitikken blir styrt i fra Stortinget.

– Vil blågrønn alkoholpolitikk stå for fall?

– Ja. Det har vi prøvd på i fire år. Alkoholpolitikken viser tydelige, politiske skillelinjer, svarer Toppe.

LES OGSÅ: Ap på vei opp av bølgedalen

Ønsker debatt

KrF har med jevne mellomrom de siste årene fremmet egne alkoholforslag, som har fått vekslende støtte, men oftest er blitt nedstemt. Men metoo-debatten har gitt fornyet diskusjon om alkoholbruk i samfunnet. Derfor kan forståelsen for KrFs fremstøt ifølge talskvinne Olaug Bollestad være større.

– Jeg er ikke ute etter det ene vinglasset til folk, men vil ha debatt om kostnadene. Og hvorfor drøfter vi ikke merking av alkohol skikkelig, når vi gjennomfører anonyme tobakkspakker? Flere sider ved dagens alkoholpolitikk bør tåle debatt, mener Bollestad, som er leder av Stortingets helse- og omsorgskomité.

«Ikke like sure»

Men hun legger ikke skjul på en av hovedårsakene til at KrFs forslag kommer så kjapt etter valget:

– Vi ser nå et politisk landskap som gjør at vi kan få gjennomslag. Det er det viktigste i politikken. Dessuten tror jeg ikke alle regjeringspartiene er like sure for den politikken vi nå fremmer, sier Bollestad.

Forslaget har hun fremmet sammen med Knut Arild Hareide, Steinar Reiten og Jorunn Gleditsch Lossius.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk