Klima

Støre og Solberg: Olje og gass trengs for grønt skifte

OLJE OG GASS: Forsker Yngve Nilsen ser et skifte i argumentene for norsk olje fra sosialøkonomi til teknologi. Lederne i Ap og Høyre sier at oljebransjen må få gode vilkår for å sikre grønt, norsk skifte.

Da Interesse- og arbeidsgiverorganisasjon Norsk olje og gass onsdag inviterte til årskonferanse, hadde organisasjonen hyret pressesjefene fra Ap og Høyre til å intervjue partilederne i de samme partiene. Høyres pressesjef Cato Husabø Fossen spurte Jonas Gahr Støre (Ap) om han hadde noen visjonære forslag à la Stoltenbergs månelanding å by på, nå som Solberg-regjeringen har lansert karbonfangst- og lagringsprosjektet Langskip.

Støre svarte at han var stolt av å ha vært med i en regjering der statsministeren våget å si at han ville satse på noe stort uten å være sikker på å lykkes, og at uten måneplanene på Mongstad ville Erna Solberg aldri kunnet lansere Langskip.

Men de to partiene var enige om at fortsatt aktivitet i norsk oljenæring er viktig for å få til et skifte over til grønn energi.

Forene industri og miljø

Solberg argumenterte med at doblingen av CO₂-avgiften er viktig for å få til et teknologisk skifte. Hun viste til motstand mot å investere i fangst og lagring av CO₂, og sa at det å øke avgiften vil bidra til å framskynde det å bruke teknologi innen olje og gass på andre områder.

Ap-leder Jonas Gahr Støre forsvarte den omstridte oljeskattepakken fra i fjor sommer med at den har sørget for at det nå er aktivitet i leverandørindustrien til olje og gass.

---

Norsk olje og gass

  • Interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for som representerer 47 olje- og gasselskaper og 58 leverandørbedrifter på norsk sokkel. Medlemsbedriftene har rundt 29.000 ansatte.
  • Norsk olje og gass er en landsforening i NHO, Næringslivets Hovedorganisasjon. Organisasjonen het tidligere Oljeindustriens landsforening, men byttet navn i 2012.

---

– Den bruker sin kompetanse til å se framover, til havmerder og havvind. Hvis dette knekker nå, blir et grønt skifte til ny teknologi vanskelig, sa Støre.

Han snakket om at i eget parti framover blir det viktig å finne politikk som forener industriungdom med miljøinteresser. Støre lovet en energimelding hvis han blir statsminister. Der vil havvind og hydrogen være tema.

Sosialøkonomene har blitt kritiske

Teknologene er i større grad blitt premissleverandører for å satse videre på utvinning av olje og gass på norsk sokkel. Denne endringen i debatten konstaterer Yngve Nilsen nå, 20 år etter at han i 2001 skrev sin doktoravhandling om norsk oljeindustri og klimadebatten fram til 1998. I dag er han professor i historie ved Høgskulen på Vestlandet.

Sosialøkonomene som før talte varmt for å ta opp så mye olje som mulig for å sikre oljeformuen, nå er mye mer kritiske til å gi fordeler til olje- og gassektoren i en tid da klimarisiko og utslippskutt står på dagsordenen.

--

Ojebransjen

  • På oppdrag fra Norsk olje og gass har byrået Menon Economics anslått hvor mye oljenæringen bidrar til norske arbeidsplasser og statskassen:
  • Oljebransjen sysselsetter 205.000 mennesker.
  • 24.000 av dem direkte i oljeutvinning
  • 92.000 i leverandørindustrien
  • 89.000 har jobber som er ringvirkninger av virksomheten på norsk sokkel.

---

– Det var interessant å se hvordan dette «jerntrianglet» i fjor vår var definitivt imot koronapakken som Stortinget ga til olje- og gassektoren. Før har Finansdepartementet vært mer på den andre siden, og snakket mer om oljeformuen som må realiseres, sier Nilsen.

Uttrykket «jerntrianglet» ble brukt om fagmiljøet av samfunnsvitere og økonomer på de tre institusjonene Sosialøkonomisk institutt på Universitetet i Oslo, Statistisk sentralbyrå og Finansdepartementet. Disse miljøene la grunnleggende premisser for norsk olje- og klimapolitikk.

En av dem som tilhørte miljøet var tidligere statsminister og sosialøkonom Jens Stoltenberg.

Nilsen ser nå et sterkere teknologi- og ingeniørfaglig argument som mer framtredende i argumentasjonen for oljenæringen.

– Nå blir det sagt at den tekniske kompetansen som ligger i norsk olje og gass, er eneste vei inn i det grønne skiftet, sier Nilsen.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima