Nyheter

Høyre foreslår aksje-innstramminger – statsministeren sier en gjennomgang er iverksatt

HABILITETSSAKENE: Erna Solberg (H) har fire forslag for å gjøre aksjereglene for politikere klarere. Jonas Gahr Støre (Ap) sier en gjennomgang av aksjereglene allerede er i gang.

– Fra min side er det helt klart at det å drive med kjøp og salg av aksjer, og spekulere for å tjene penger slik en investor gjør, er helt uaktuelt hvis du er i regjering, sier statsminister Jonas Gahr Støre til E24.

Det har gått en uke siden Ola Borten Moe (Sp) gikk av som forsknings- og høyere utdanningsminister etter at å ha innrømmet brudd på habilitetsreglene etter aksjekjøp.

Mange har i løpet av uka stilt spørsmål ved hvordan toppolitikere skal forholde seg til aksjer. Høyre-leder Erna Solberg har blant annet kommet med forslag for å tydeliggjøre eksisterende regler, samt forslag til nye.

Foreslår fire grep

– Som toppolitiker må du være ekstra varsom dersom du skal forvalte penger samtidig, sier Solberg til E24.

Hun foreslår fire grep:

* Plikt til toppolitikere om fortløpende registrering av kjøp og salg av aksjer.

* Også statssekretærer og politiske rådgivere skal rapportere hvilke aksjer de eier, til Stortinget.

* Statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere får valget mellom å selge eller fryse sine aksjebeholdninger ved tiltredelse. Kjøp og salg skal kun skje unntaksvis og etter tillatelse fra Statsministerens kontor.

* Også stortingsrepresentanter og deres politiske rådgivere skal forbys å kjøpe og selge aksjer i tilfeller hvor de deltar i politiske prosesser eller har kunnskap som kan være kurssensitive for bransjer og enkeltselskaper.

Tidligere i måneden gikk forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) av etter brudd på habilitetsregelverket etter aksjekjøp. I kjølvannet har det dukket opp en debatt om hvilke regler som skal gjelde for politikeres aksjehandel.

Åpen for innspill

– Jeg synes at forslagene Høyre har lagt fram, virker som en presisering og tydeliggjøring av eksisterende regelverk. Det er en viktig diskusjon, og jeg er åpen for alle innspill, sier Støre.

I lys av Borten Moes aksjesak forklarer Støre at han konkret har satt i gang følgende:

* Fagfolk ved Statsministerens kontor (SMK) er i gang med å gjennomgå eksisterende regelverk, altså Håndbok for politisk ledelse, og bedt dem gi ham råd om mulige presiseringer eller behov for innskjerpelser. SMKs fagfolk skal konkludere om to-tre uker.

* Regjeringen ved Kommunal- og distriktsdepartementet utreder nå en lovendring som vil gjøre at de kan innhente og registrere aksjeopplysninger også for statssekretærer og politiske rådgivere. I dag har ikke SMK oversikt, og disse har heller ikke plikt til å registrere hvilke aksjer de eier til Stortinget, slik stortingsrepresentanter og statsråder må.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter