Nyheter

Sverigedemokraterna støtter Moderaternas talmann i Riksdagen

Sverigedemokraterna er enig med de andre partiene på den svenske høyresiden og nominerer Andreas Norlén til å fortsette som talmann i Riksdagen etter valget.

Norlén tilhører Moderaterna (M), som ble tredje største parti bak Sverigedemokraterna (SD) og Socialdemokraterna (S) i valget 11. september.

Norlén har vært talmann, tilsvarende stortingspresident, siden 2018.

I en pressemelding søndag nominerer SD, M, Kristdemokraterna og Liberalerna Norlén på nytt til posisjonen.

Partiene er dessuten enige om å nominere Sverigedemokraternas Julia Kronlid til andre visetalmann.

Høyresiden vant et knapt flertall i Riksdagen, og M-leder Ulf Kristersson har fått i oppdrag fra Norlén å danne regjering.

Kan få noe tilbake

Det har vært knyttet spenning til valget av talmann, ettersom det gir en pekepinn på kvartettens evne til å samarbeide og oppnå enighet i forhandlinger.

At det er en moderat og ikke en sverigedemokrat som nå nomineres, kan bety at SD får gjennomslag i andre spørsmål, påpeker statsviter Tommy Möller.

– Det er klart at de ikke får bli med i regjeringen, de får ikke talmannen. Så om de ikke har vært veldig svake i forhandlingene, kommer det naturligvis til å bety at de kan få betalt når det gjelder sakspolitikk, sier Möller, som er professor ved Stockholms universitet.

Støtte fra Andersson

Valget av talmann skjer mandag når den nyvalgte Riksdagen samles igjen, og Norlén får altså etter alt å dømme fortsette. Også avtroppende statsminister Magdalena Andersson (S) støtter høyresidens nominasjon av Norlén.

– Han har de siste fire årene forvaltet tilliten godt og har vært en god representant for Sveriges riksdag, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter