Nyheter

Houthiene lover at de ikke skal bruke barnesoldater

JEMEN: Houthi-opprørerne i Jemen, som siden 2014 har kontrollert hovedstaden og den vestlige delen av landet, lover at de ikke skal benytte barnesoldater mer.

Houthiene har rekruttert tusenvis av mindreårige som soldater, men har nå undertegnet en avtale med FN og lover at samtlige barnesoldater skal avvæpnes i løpet av seks måneder.

– Houtiene har undertegnet en handlingsplan for å få en slutt på rekrutteringen og bruk av barn i væpnet konflikt, drap og lemlestelse av barn, angrep mot skoler og sykehus, samt andre grove overgrep, heter det i en kunngjøring fra FN.

FN har identifisert nærmere 3.500 barnesoldater i opprørernes rekker og har også identifisert over 10.000 barn som er drept eller såret siden Saudi-Arabia gikk til krig mot houthiene i 2015.

Den saudiledede koalisjonen har med støtte fra land som USA og Storbritannia gjennomført over 24.000 flyangrep mot mål i Jemen, og en stor del av landets infrastruktur er lagt i grus.

Over 2.500 skoler er ifølge FN ikke lenger egnet for bruk, enten fordi de er bombet eller fordi de nå benyttes av internflyktninger eller som militærbaser.

FN anslår at krigen til nå har kostet rundt 400.000 mennesker livet, over 150.000 som en direkte følge av krigshandlinger, de øvrige som følge av sult og sykdom.

I begynnelse av april erklærte partene en to måneder lang våpenhvile, noe som innebærer et lite håp om fred i Midtøstens fattigste land.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter