Nyheter

Barskt budsjettvarsel fra Frp-Jensen – press for full bistandsgjennomgang

Få dager før statsbudsjettet fremmes, kvesser Frp tonen mot KrFs hjertefelt: Partiet krever omfattende gjennomgang av norske bistandsmidler.

Siden i vår har Frp gått høyt på banen med krav om kraftige kutt i bistandsbudsjettet. I trontaledebatten varslet partileder Siv Jensen at fremover handler det ikke bare om summer og kutt, men innholdet.

– Jeg kan forsikre at budsjettforhandlingene ikke kommer til å bli en enkel operasjon, sa Jensen med adresse til statsministeren.

Tydelig krav: «En omfattende gjennomgang» av bistanden

Jensen ramset opp felt på felt hvor Frp vil kreve tydelige gjennomslag. Men bistandsbudsjettet gjestet hun spesielt. Nå handler det tilsynelatende ikke bare om nivået, men også om utformingen:

– Vi ber regjeringen om en omfattende gjennomgang av norske bistandsmidler. En kritisk gjennomgang må på plass og vi regner med tilslutning, sa hun.

Hun spurte selv «hvorfor»:

– Det er skattebetalerne som får regningen, svarte Jensen.

KrF-lederen vil ikke røre nivået – møter avgiftskrav også

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad bekreftet nylig i et intervju med Vårt Land at bistandsprosenten var en «forutsetning» for partiets plass i regjering. Frp har også varslet krav om færrest mulig kvoteflyktninger, uten at Jensen denne gangen nevnte dette.

Men kravmenyen rammer også Ropstads parti på et annet felt: Frp krever betydelige reduksjoner i avgifter på grensehandelsvarer. Frp-talsfolk har gjentatte ganger denne høsten bekreftet at dette også gjelder alkoholavgiftene – og store kutt kan dermed utfordre regjeringsplattformen om at alkoholpolitikken skal «ligge fast».

Her er biter fra Jensens kravmeny

Kraftige avgiftskutt i følge Jensen til for å berge arbeidsplasser langs grensen:

– Jeg har besøkt bedrifter som opplever sterk vekst. Der er det folk som har fått seg jobb for første gang på mange år og er usikre på om de får fortsette. Tenk hvor bra det ville vært om vi kunne gjøre disse jobbene faste, sa hun.

På den «kravmenyen» hun lanserte fra talerstolen sto også:

• Håndsrekning til norske pensjonister – som «har opplevd betydelig inntektsnedgang».

• Byråkrati må slankes – «offentlig sektor må kjenne sin besøkelsestid».

• Bedre rammebetingelser for næringslivet – «skatter og avgifter» må ned.

Jensen ut mot Solberg-signaler – varsler «spennende høst»

Jensen var for første gang siden 2013 i ilden som leder for et opposisjonsparti i en trontaledebatt. Statsminister Erna Solberg har etter at Frp brøt ut, hyppig forsikret at det nettopp blir Frp regjeringen går til først når den skal forhandle flertall for budsjett og saker.

Derfor var Frp-lederen irritert over signaler fra Solberg via NTB i helgen om at det også kunne være aktuelt å skape flertall med andre partier.

– Det er fristende å spørre om målsetning om å sitte i regjering er viktigere enn hvilken politikk som føres, sa Jensen.

Ap-Støre: Norge som «klassesamfunnet Storbritannia»

Solberg satt sammen med Venstre-leder Guri Melby og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad på setene fremst i salen og fikk høre Jensens spådom om at det ville bli «en spennende høst».

Anført av Ap-leder Jonas Gahr Støre gikk Ap og de røde partiene til angrep fra motsatt kant.

– Ulikheten i formue er på nivå med klassesamfunnet Storbritannia, sa Støre i debattens åpningsinnlegg.

«En ideologisk kamp om verdier»

Støre angrep igjen Høyre-landsmøtets ønske om å fjerne hele formueskatten. Ap-lederen tegnet opp sitt bilde av et nytt Forskjells-Norge, der Aps medisin er som i partiets nye program: Bekjempe ulikheten, bygge en sterkere velferdsstat og effektive grep for å nå klimamålene.

– Valget om ett år blir en ideologisk kamp om verdier, retning og samfunn. Åtte år med Høyre i regjering med Frp som støttehjul er nok, sa Støre.

Listhaug: Sp – og «kommunistpartiet Rødt»?

Sps parlamentariske leder Marit Arnstad konstaterte at Frps krav ville bidra til mange budsjettøkninger. Frps Sylvi Listhaug ville derimot ha en «garanti» fra Sp om at partiet ikke vil samarbeide med SV, MDG og «kommunistpartiet Rødt».

– Vi må diskutere sakene og det politiske grunnlaget, fremfor spill og taktikk, var Arnstads svar.

LES OGSÅ:

Slik vil Sentrum skape det nye partiet - bryr seg ikke om andre senkes under sperregrensen

Hør Vårt Lands podcast: Hvorfor vil så mange kristne ha en «umoralsk» president?

Ropstad skrur opp støtta til sårbare mødrer

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter