Nyheter

Presset Grande vil gjenreise det sosiale Venstre og satser på fagforeningsflørt

Venstre-lederen erkjenner svikt i regjering og varsler jakt på bedre sosial partiprofil. Styrte unna rullende lederdebatt i talen til storkonferanse.

– Klarer ikke Venstre å vise at reformer skal bidra sosialt for folk, så mister vi litt av sjelen vår, sier en selvkritisk Trine Skei Grande til Vårt Land etter talen til partiets store landskonferanse.

I tillegg til signalene om å gjenskape partiets sosiale omdømme, varslet hun tydeligere grønne Venstre-markeringer og overrasket med fagforeningsflørt:

Vi må løfte arbeidslivspolitikken, slik at vi ikke oppfattes som fagforeningsfiendtlige. Vi i Venstre heier på de streikende Foodora-syklistene som vil ha tariffavtaler og vi tar avstand fra systemer som skaper dårlige bedriftskulturer, sa Grande.

I korridorene ruller lederdebattenGrande taus

Grande og resten av Venstre-ledelsen er under stort press fra en ukontrollert debatt som ruller om partiets ledelse. I korridorene dominerer persondebatten, i tillegg til en eskalerende debatt om politisk profilering.

I talen kontret Grande hverken lederdebatten eller partiets posisjon i regjering. Hun erkjente skuffelsen over et dårlig valg. Deltakere opplevde imidlertid varselet om sosial nyorientering som en innrømmelse over at det borgerlige samarbeidet hadde tæret på Venstres profil overfor svake grupper.

Grande varsler «den lille manns kamp»

– Venstres kamp har alltid vært den lille manns kamp, sa Grande til forsamlingen.

– Vi må løfte det sosiale engasjementet. Vi må bli høyere og bredere på det området. Både i skolepolitikk og næringspolitikk skal det være et sosialt fundament.

Skolen skal i følge Grande gi muligheter til alle, «uansett hvor mange bøker mamma og pappa har i bokhyllene sine.

Sterk selvkritikk «Glemt å snakke om sosiale perspektiver»

Hun innrømmet også at partiet har sviktet i den store reformdebatten som ruller, der kritikken har løftet opposisjonspartier som Sp.

– Venstre har glemt å snakke om sosiale perspektiver i reformene. Når vi endrer ordninger som er viktige for folk, finnes argumentene ikke i statistikk og regneark. Det er alltid folkene bak tallene som skal være viktige for oss, lovet Grande.

Venstre skal ta vare på dem som ikke «ikke har råd til å gå på kafe hver dag i uken» og derfor trenger postkontorene og dagligvarebutikkene i det sosiale livet. Og de som trenger barnetrygden for å ha «råd til å kjøpe de nye fotballskoene».

Varsler jakt på den gamle, sosiale profilen

Overfor Vårt Land bekrefter Grande at partiet har en jobb å gjøre for å gjenvinne tillit som sosial garantist.

– Noe av begrunnelsen for å gå inn i regjering var at dere skulle gjøre den rausere – har dere sviktet?

– Vi har ikke fått til nok. Vi har jobbet mye overfor de mest marginale gruppene. Men da har vi ikke sett dem som sliter kanskje i en liten periode av livet. Vi har dessuten ikke fått fortalt at flere av reformene våre faktisk er til for mange av disse.

– Du varsler en jakt for å finne tilbake til Venstres sosiale omdømme?

– Ja.

Uspiselig hos fagforeninger og røde Ap-folk – nå flørter Grande

De siste årene har Venstre bare møtt sterkere og sterkere kritikk fra fagforeninger. Fordi partiet ønsker reformer om midlertidige ansettelser har LO-topper stemplet partiet som fagforeningsfiendtlig.

Dette gjør også Venstre uspiselig som samarbeidsparti for røde i Ap og partiene lenger ut på venstresiden. Nå varsler altså Grande nye toner.

– Fagforeningsflørt, Grande?

– Ja, vi har kommet litt ufortjent skjevt ut på dette feltet. Reformer har gjort mange fagforeninger kritiske til oss. Men i ettertid har det likefullt vist seg reformene ikke har gjort at tallet på midlertidig ansatte ikke har gått mye opp, svarer Venstre-lederen

Hun tok oppgjør med et arbeidsliv der selvstendige ansatte nå må forholde seg til arbeidsplassen sin gjennom en «app» på mobiltelefonen.

– Folk skal behandles skikkelig, med respekt og anstendig lønn. Vi må løfte arbeidslivspolitikken, slik at Venstre ikke oppfattes som fagforeningsfiendtlige.

Ledelse på pinebenken – i nær et halvt år

I helgen blir Grande intervjuet av partiets valgkomité. Hele partiet står under stort press, fordi valgkomiteen kan komme til å bruke lang tid på oppgaven: Må noen i ledelsen ut?

Komiteens leder Per A. Thorbjørnsen uttrykker overfor Vårt Land at de ikke kan komme noen avklaring om toppledelsen i partiet på denne siden av året. Flere tyngre Venstre-lag – som Bergen Venstre, Finnmark og Troms Venstre og Unge Venstre – har ikke lenger Grande som sin kandidat.

– Hvor heldig er det at lederdebatten kan rulle i nær et halvt år?

– Den skal avgjøres på landsmøtet. Så får vi bare håpe at partiet har en kultur som behandler dette på riktig måte, svarer Trine Skei Grande.

LES MER OM VENSTRE:

Analyse: Slik kan nye ansikter i Venstres topp flytte på partiets verdipolitikk

Vedum langer ut med Venstre og blåser av sentrumssamarbeid

Sp-oppturen fortsetter - svakt for Venstre og KrF

Berit Aalborg: Venstre-folk sliter om dagen. Så kraftig at mange av de gamle idealistene har gitt seg

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter