Nyheter

Mirakelpredikantene

ANNO: VG kalte dem «mirakelpredikantene». Flere myndighetsorgan har i år sett kritisk på Svein-Magne Pedersens og Tom Roger Edvardsens bønnevirksomhet for syke.

Avisen presenterte det som en avsløring da de i juni fortalte hvordan Svein-Magne Pedersen og Tom Roger Edvardsen tar penger for å be for mennesker over telefon. Det var et søkelys på noe som har foregått i flere år og som mange har kjent til. Men det kritiske blikket fra Norges største avis har fått mange til å reagere. Og saken har fått ringvirkninger.

Pedersen og Edvardsen ber for mennesker og tror at de med det kan bli helbredet. Begge har tatt betaling fra dem som har ringt deres teletorgnummer. Pedersen tar også inngangspenger på mirakelmøter i Vennesla, der han holder til. Edvardsen arrangerer helbredelseskonferanser på sitt hotell, Stølsdokken fjellhotell.

I august la begge ned sine teletorgnummer.

Barnehjem

I november avslørte også VG at Svein-Magne Pedersen hadde samlet inn penger til et barnehjem som viste seg å ikke eksistere. Stiftelsestilsynet reagerte med å opprette tilsynssak. De mistenkte at Pedersens stiftelse, Misjonen Jesus Leger, hadde brutt loven og egne vedtekter. Politiet ville vurdere etterforskning.

Forbrukertilsynet har ment at Pedersen og Evardsen er omfattet av regler for alternativ behandling. Når de formidler historier om syke som har blitt friske, mener tilsynet at de driver ulovlig markedsføring via blad og nettsider. Pedersen utgir bladet Legedom, Edvardsen utgir Helbredet.

Dette pålegget har begge nektet å følge.

Derfor varslet Forbrukertilsynet i slutten av november at de risikerer dagbøter på til sammen 100.000 kroner om de ikke slutter å publisere helbredelseshistoriene sine.

Bibelvers

Pedersen svarte på trusselen om dagbøter med å sitere et bibelvers fra Apostelgjerningene: «Vi kan ikke la være å fortelle det som vi har sett og hørt.’ (Apg 4:20)».

Edvardsen og hans advokat Arnor Benjamin Ilstad reagerte på at Forbrukertilsynet har en mening om hva som står i Helbredet, et blad de hevdet er «et internt medlemsblad mellom troende». Edvardsen vurderte å saksøke staten for det de oppfattet som en innskrenking av deres trosfrihet.

Direktør i Forbrukertilsynet, Elisabeth Lier Haugseth, avviste at de er et trospoliti. Tilsynet har ikke hatt tilsvarende saker med kristne predikanter.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter