Nyheter

– Må lære av tidligere feil

Psykolog Kari Halstensen mener kartlegging er bra, men at det avgjørende er hva som skjer med informasjon som kommer frem.

– Det er en god idé å kart­legge. Da får man vite mer om hva som har vært vanskelig, men det avgjørende vil alltid være hvordan den informasjonen man får tilbake blir håndtert, sier Kari Halstensen, psykolog ved Modum Bad.

Gjennom sitt arbeid kjenner hun godt til hvilke konsekvenser enkelte kan få av å vokse opp i lukkede, religiøse miljøer.

Hun mener Ungdom i oppdrag pålegger seg selv en stor oppgave når de setter i gang en omfattende kartlegging.

– De forplikter seg med det til å ta de svare de får inn på alvor. Å ta dette på alvor innebærer å la seg berøre av det som kommer frem både gjennom undersøkelsen og via andre ­kanaler. Hvis en ledelse klarer å la seg berøre av konsekvensene av egne feil, er det med på å legge godt til rette for en videre bearbeidingsprosess.

LES MIN TRO MED RUT HELEN GIÆVERT: – Finnes det noe verre enn å miste sitt selv?

Bevissthet

Tore Hillestad, forsker ved Norskes Handelshøyskole, er enig med Halstensen i at organisasjonene selv må være mottakelig for endring.

– Et kartleggingsarbeid kan ha to motiver. Det ene er å vise handlekraft. Det andre handler om å bringe inn et objektiv ­eller eksternt par med øyne. Organisasjonen må bli bevist på konsekvensene av kulturen sin før de begynner arbeidet med å endre den, sier han.

Hillestad mener en krise ofte kan bidra til ny læring, utvikling og endring.

– En krise bryter et mønster og gir muligheten til å bygge opp en ny kultur, men det krever at organisasjonen anerkjenner det som har skjedd.

LES OGSÅ: Debatten etter frelst – Livet etter begeistringen

Fellesskap

Det mener også Kari Halstensen.

– Det er viktig at disse historiene blir tatt imot på en måte som gjør dem til en del av felles­skapets historie. De enkeltpersonene som er direkte rammet kan aldri kvitte seg med opplevelsene de har hatt, og da kan heller ikke fellesskapet tillate seg å ignorere dem.

Da kan også gruppene lære av tidlige feil.

– Den eneste måten å gå ­videre på er å ta med seg det som har skjedd inn i fremtiden. Ikke for å dyrke det, men for å bruke det når man tar nye valg og utvikler menigheten eller­ ­organisasjonene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter