Nyheter

Israel-boikott på SV-Kristins tabbetopp

Fikk refs av Støre og Stoltenberg etter at hun ba folk holde seg unna israelske varer.

Onsdag lanserte kunnskapsminister og tidligere SV-leder Kristin Halvorsen en bok om det rødgrønne regjeringssamarbeidet sett fra hennes ståsted. Gjennomslag er ført i pennen av NRK-journalist Lilla Sølhusvik.

En av episodene Sølhusvik beskriver i boken er da Halvorsen i 2006 tok til orde for boikott av varer og tjenester fra Israel.

– Mitt og SVs mål er at norske forbrukere velger bort varer og tjenester fra Israel og gjør andre valg i butikkene, sa Halvorsen til Dagbladet den gang.

TA DEL I DEBATTEN: Diskuter Kristin Halvorsens boikott-tabbe i vårt nettforum

Fikk Støre-refs. Halvorsen var da finansminister og rangert som nummer to i regjeringen, samtidig som hun stilte seg i spissen for en kampanje som gikk på tvers av regjeringens offisielle politikk. Utspillet kom i forbindelse med en solidaritetskampanje SV skulle kjøre for de palestinske selvstyreområdene.

Samme dag som utspillet stod på trykk i Dagbladet, ringte en «oppskaket og mektig irritert» utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) som lovet at slike uttalelser ville gi bråk. Senere den dagen gikk også statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ut og gjorde det «klinkende klart» at regjeringen ikke støttet en slik boikott.

La seg flat. Neste dag innkalte Halvorsen til en pressekonferanse og la seg flat for kritikken.

– Som finansminister så må jeg, og særlig når det gjelder utenrikspolitiske spørsmål, overlate dette til utenriksministeren, fordi det er hans ansvar og jeg må holde meg til det som er offisiell, norsk politikk. Da kan jeg ikke fronte eller argumentere for en aksjon eller en politikk som er i strid med det flertallet i regjeringen står for, sa SV-lederen under pressekonferansen.

Ikke regjeringens politikk. I boken beskriver den mangeårige politikeren Halvorsen utspillet som en av sine «største tabber i politikken».

– Jeg trodde det gikk an å formidle at SV som parti mener man bør unngå å kjøpe israelske varer, samtidig som boikott ikke var regjeringens politikk, sa Halvorsen til Vårt Land etter boklanseringen.

Fortsatt kritisk forbruker. Halvorsen tror skillet mellom hennes synspunkter som SV-leder og hennes synspunkter som nummer to i regjeringen, var vanskeligere å forstå internasjonalt enn her hjemme i Norge. «I mange år etterpå skal hun møte utenlandske statsledere og politikere som bare vet en ting om henne: At hun har tatt til orde for boikott av israelske varer», skriver Sølhusvik i boken.

– Når kjøpte du sist israelske varer?

– Det vet jeg ikke. Jeg er en kritisk forbruker på mange områder, sier Halvorsen.

Israels venner. Leder av Israels venner på Stortinget, Jørund Rytman (Frp), betegner Halvorsens uttalelser i 2006 som uprofesjonelle.

– Det er flott hun innrømmer at hun har gjort en bommert, men trist hvis hun fortsatt går rundt og ønsker å boikotte et land, sier Rytman og fortsetter:

– I praktisk politikk er det uansett umulig å boikotte Israel. Da må man for eksempel slutte å snakke i telefonen. Det er mye israelsk teknologi i elektronikk.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter